Oslo-drapene: Pågrepet 55-åring ble utvist fra Norge flere ganger

Domfelt i narkosaker på 1990-tallet

Mannen som er siktet for to knivdrap i Oslo, var utvist fra landet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

55-åringen ble pågrepet klokken 12.05 – samtidig som Oslo-politiets pressekonferansen om de to knivdrapene egentlig skulle ha startet.

Politiet hadde da jaktet på ham i flere timer etter drapet på en kvinne på Manglerud ved 07.30-tiden og drapet på en mann på Tøyen ved 08.30-tiden.

– Det var flere vitner i disse to områdene, flere var også tett på, forteller politiinspektør Grete Lien Metlid til VG.

Politiet har bekreftet at 55-åringen hadde en relasjon til begge ofrene, men at det så langt ikke er funnet noen relasjon mellom de to ofrene.

Flere dommer

55-åringen kommer opprinnelig fra et land i Nord-Afrika, men har vært bosatt Norge i flere perioder siden 1980-tallet. Han har vært gift og har barn med en norsk kvinne, men han skal ha hatt lite kontakt med de to, ifølge VGs opplysninger.

Han skal ha jobbet som bilmekaniker ved flere bedrifter i Oslo.

– Siktede har vært i Norge i mange år. Vi er i ferd med å kartlegge bakgrunnen hans, forteller Metlid.

Han er godt kjent for politiet i forbindelse med flere saker, blant annet ble han domfelt to ganger for narkotikaforbrytelser på 1990-tallet.

Den ene dommen gjaldt kjøp og bruk av heroin, og 55-åringen har på et senere tidspunkt erkjent heroinmisbruk, får VG opplyst.

Utvist i fjor

55-åringen fikk i 1988 innvilget familieinnvandring med sin daværende ektefelle og bodde i Norge med denne tillatelsen frem til 1992 da han fikk innvilget bosettingstillatelse.

Etter narkotikadom i 1997 ble han utvist fra landet i fem år. Han brøt imidlertid utreiseforbundet og ble uttransportert i 2002. Samme år søkte han om familieinnvandring. Søknaden ble avslått av UDI året etter, men 55-åringen anket avgjørelsen.

I 2007 ble han innvilget ny søknad om familieinnvandring, men UDI trakk den tilbake da ektefellen anmeldte ham for vold og søkte separasjon.

55-åringen har ikke hatt oppholdstillatelse i Norge siden 23. mars 2008, men hele tiden hatt ulike søknader inne til behandling. I 2011 ble han forhåndsvarslet om endelig vedtak og fikk beskjed om å forlate landet innen 10. november.

29. oktober 2014 blir det fattet et nytt utvisningsvedtak med utreisefrist på tre uker.

VG kjenner ikke til om 55-åringen faktisk reiste fra landet på den aktuelle datoen. I Folkeregisteret står mannen oppført som utvandret.

– Vi er kjent med at det foreligger et utvisningsvedtak, men jeg er foreløpig ikke kjent med detaljene. Vi må undersøke hvorfor han fortsatt er her, sier Metlid i Oslo-politiet til VG.

Forsvarer Steinar Stenvaag sitter onsdag kveld i avhør med sin klient. Han har ikke besvart VGs henvendelser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder