Politiet ransaket den antatte hovedmannens hus til sent i kveld, ifølge forsvareren.

18 pågrepet i aksjon mot kriminelt budbilnettverk

Både norske og utenlandske statsborgere er pågrepet i en stor og omfattende aksjon. Lånebedragerier, skatteunndragelse og urettmessige NAV-stønader er blant forholdene.

Artikkelen er over fire år gammel

Tidlig onsdag morgen slo Kripos, Økokrim og politiet på Romerike og i Oslo til i en koordinert aksjon mot det politiet anser som et multikrimenelt budbilnettverk.

Kripos-sjef Ketil Haukaas opplyser at 18 personer er pågrepet, og at politiet er i gang med et tyvetalls ransakinger. Det er ventet at det vil komme flere pågripelser.

– Vi mener å ha identifisert et stort antall ID-bedratte hvor det med falske dokumenter blant annet er tatt opp store lån, startet selskaper og gjort store innkjøp, sa politiadvokat Håvar Undeland i Kripos på en pressekonferanse onsdag.

Flere forhold

Fire til seks personer er av Kripos ansett som hovedmenn i gruppen:

* Fem er siktet for grovt bedrageri og organisert kriminalitet.

* En er siktet for heleri.

* To er siktet for utroskap mot egne selskap.

* I tillegg er ti personer siktet for å ha latt identiteten sin utnyttes mer eller mindre frivillig, men politiet mistenker at langt flere kan ha fått sin identitet utnyttet.

– Dere sier «mer eller mindre frivillig» latt identiteten sin utnyttes. Er det også snakk om tvang?

– Det er ikke tilfeldig at vi ordlegger oss slik, men etterforskningen vil vise hvilken grad av eventuell tvang som har forekommet, sier Undeland.

Han ønsker ikke gå inn på om det er mistanke om bruk av vold eller trusler.

– Skjønner ikke hvorfor han er siktet

33-åringen som antas å være hovedmannen for den organiserte kriminaliteten, forstår lite av siktelsen mot ham, ifølge hans forsvarer Steinar Johansen Stenvaag.

– Dette er ikke noe stort firma, og hans første reaksjon er at det er vanskelig å forestille seg de tallene som politiet opererer med. Han vet foreløpig ingenting om siktelsen, og han klarer så langt ikke å nøste opp løse tråder som han skjønner det er rimelig å sikte ham for, sier Stenvaag til VG.

– Regnskapene hans skal være rimelig etterrettelige, legger Stenvaag til.

Forsvareren forventer å få mer klarhet i detaljene i siktelsen mot 33-åringen i løpet av torsdag, da hans klient vil bli avhørt. Politiet har holdt på med ransaking av 33-åringens hus til sent i kveld, opplyser Stenvaag.

– Vi får nok bare høre hva politiet har å bringe på banen i morgen, sier han.

Organisert kriminalitet

På nåværende tidspunkt kan ikke Kripos si hvor store beløp det er snakk om totalt, men legger frem et eksempel: På én av identitetene alene har gruppen fått ut én million kroner i lån og kreditt på en uke.

Kripos anser det som organisert kriminalitet. Gruppen har utspring i transport- og renholdsbransjen i stort sett Oslo og Romerike. Den består av menn født mellom 1973 og 1995, og har drevet med dette i flere år, opplyser Undeland i Kripos.

Har du fått med deg: Slik rundlures og robbes eldre i sine egne hjem

Stort omfang

– Blant de pågrepne er det både norske og utenlandske statsborgere, men de fleste er opprinnelig fra Sri Lanka, sier Undeland.

Flere av disse er mistenkt for betydelig skatte- og avgiftsunndragelse, samt utnyttelse av velferdsordninger.

– En av utfordringene er at hvert enkelt forhold virker så lite at det fort faller under radaren for politi og kontrolletater. Samlet er virksomheten for stor til at det kan håndteres av politi eller kontrolletat alene, sier Undeland.

Flere av de siktede driver firma innen transport- og renholdsbransjen. Til VG sier Undeland at det er svært mange firmanavn involvert, både falske og ekte.

Internt i politiet sammenlignes aksjonen med anslaget mot dagligvarenettverket Lime, hvor 13 mennesker senere er blitt siktet for å ha deltatt i menneskehandel.

Les også: Falsk hjemmehjelp stjal opp mot 200.000 fra eldre kvinne

Fikk du med deg: Omfattende bedragerisak - tiltalt for svindel av over 400 selskaper

Mistanke om stønads-juks

Gruppen er også mistenkt for å ha urettmessig benyttet seg av diverse støtteordninger fra NAV, blant annet dagpenger og sykepenger. Direktør i NAV Kontroll, Sverre Lindahl, sier NAV ser alvorlig på saken.

Det mistenkes at gruppen har begått systematisk og organisert trygdesvindel. Med det menes det at arbeidsgiver har vært med å legge til rette for uttak av urettmessige stønader fra NAV.

– Vi ser at det er en høy andel av stønadsmottagere i de virksomheter som dagens aksjon har vært rettet mot. Det er kortere eller lengre stønadsforhold. Enkeltvis er stønadsforholdene relativt små, men samlet sett utgjør det en ganske så stor sak og ser ut til å være omfattende, fortsetter Lindahl.

Avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen i Skattekrim Øst sier dagens aksjon er av de største avdelingen har vært med på. Etaten deltok med 23 personer, og saken er forberedt i lang tid sammen med Kripos og Økokrim.

– For oss handler det om å kontrollere det vi mistenker har skjedd, altså svart omsetning med unndragelse av skatt, moms og svart lønning av ansatte. Vi skal undersøke det vi mener har skjedd, at fiktive firmaer har sendt fiktive fakturer for å kamuflere unndragelsen, sier Kristiansen på pressekonferansen.

Har du lest: Topptrener dømt for skatteunndragelse

Sammenvevd kriminalitet

På nåværende tidspunkt har etterforskningen ikke tatt stilling til hvor mange som blir begjært varetektsfengslet. Fengslingsmøte blir førstkommende fredag.

Rundt 220 personer var involvert i den massive aksjonen, og den er et samarbeid mellom Kripos, Økokrim, flere politidistrikter, Politiets utlendingsenhet, Skatteetaten og NAV. Grunnen til at aksjonen var så omfattende er at det er en kompleks og massiv sak som krever mye kompetanse, opplyser Kripos-sjef Ketil Haukaas.

– Men også fordi det er sammenvevd kriminalitet, som gjør at hvis vi ikke slo til samtidig på de ulike stedene ville vi mistet bevis, sier Haukaas.

Diplomatisk immunitet begrenser ettersyn: Frykter skatteunndragelse ved mange ambassader

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder