SKILLES: May-Britt og Edvard Moser, her fra Nobelpris-utdelingen i Stockholm, har besluttet å skille lag etter et langt ekteskap.
SKILLES: May-Britt og Edvard Moser, her fra Nobelpris-utdelingen i Stockholm, har besluttet å skille lag etter et langt ekteskap. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Nobelpris-paret Moser skilles

INNENRIKS

May-Britt og Edvard Moser, som i 2014 vant Nobelprisen i medisin, skiller lag. Forskningssamarbeidet ønsker de likevel å fortsette.

Publisert: Oppdatert: 25.01.16 22:39

Siden sine dager som studenter på profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo, har May-Britt og Edvard Moser vært et ektepar. Sammen har de bygget opp et stort hjerneforskningsmiljø i Trondheim og dessuten vunnet Nobelprisen i medisin for sin forskning på hjerneceller.

– Dette er ikke noe vi har lyst til å dele med folk, men vi vet at ryktene går. Derfor er det viktig å si tydelig ifra til alle at dette ikke vil få negative følger for senteret. Isolert sett er dette en privatsak, men vi ønsker å berolige alle som føler utrygghet for instituttet og forskningen vår, sier May-Britt Moser til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Derfor fikk de Nobelprisen i medisin

Også Edvard Moser bekrefter at bakgrunnen for offentliggjøringen er å unngå utrygghet i miljøet.

– Folk flest vil ikke merke noen ting. Sånn sett er det litt meningsløst at vi skal fortelle om en privat sak, men vi ønsker å unngå spekulasjoner. Vi vil også understreke at dette er det eneste intervjuet vi gjør om saken, sier han til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Her er de største nobel-tabbene

Han understreker også at det er uaktuelt å forlate instituttet i overskuelig fremtid.

– Vi er fremragende samarbeidspartnere. Begge har styrker og svakheter, men vi er komplementære. Vi står fortsatt sammen og samarbeider godt. Målet er å drive forskning for å forstå prosessene i hjernen bedre og å bygge opp et større miljø enn i dag. Vi ønsker også å gjøre fremskritt innen kunnskapen og bekjempelsen av Alzheimers sykdom, sier May-Britt Moser til avisen.

May-Britt om kongen: – Han var utrolig søt

Ekteparet tok ut separasjon før de fikk Nobelprisen, men nekter for at de har spilt noe skuespill i forbindelse med prisutdelingen.

– Nei, vi mottok prisen for forskningen, ikke for vår parstatus. Selv om mange har vært interessert i parforholdet, har vi selv vært fokusert på det vi har oppnådd i vårt faglige samarbeid, sier May-Britt Moser til Adresseavisen.