VIL STRAMME INN: Høyre vil stille en rekke nye krav til dem som ønsker å få permanent oppholdstillatelse i Norge. – Å stille krav er å vise respekt for dem som skal inn i landet, sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H). Foto: Kristian Helgesen , VG

Høyre ønsker strengere krav for oppholdstillatelse

KrF applauderer – Venstre er lunkne

Samfunnskunnskaper, fast arbeid og en botid på minst fem år er blant kravene Høyre vil stille til innvandrere som ønsker permanent opphold i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er ikke bare antall år du har vært i Norge som skal gi grunnlag for permanent opphold. Du må kunne vise til at du har hatt en viss inntekt, du må kunne språket og du må kunne litt om det norske samfunnet, sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou i Høyre til VG.

Les også: Sandberg var aldri aktuell som innvandringsråd

Hun har ledet partiets arbeid med å konkretisere kravene som skal stilles til innvandrere som ønsker permanent oppholdstillatelse i Norge. Høyre foreslår nå følgende krav:

* Å øke botiden fra tre til minimum fem år før man kan søke om permanent oppholdstillatelse.

* Behovet for beskyttelse må fortsatt være til stede.

* Krav om ikke å ha begått alvorlig kriminalitet.

* Krav til kunnskaper i norsk muntlig og skriftlig, og til samfunnskunnskaper.

* Krav til fast arbeid og inntekt til å klare seg selv.

* Krav til sammenhengende innbetaling til folketrygden over en viss periode.

– Tar folk på alvor

– Dette er konkrete innspill til nasjonal politikk. Jeg håper dette kan være til inspirasjon for regjeringen. Innenfor dette området er det behov for at Norge blir tydeligere og stiller flere krav, sier Schou.

Ny Tid: Avviste asylsøkere ble torturert og drept i Tsjetsjenia

– Dere viser til krav om samfunnskunnskaper. Ønsker dere et lignende opplegg med en kunnskapstest, slik som i USA?

– Ja, USA har lenge operert med en prøve der man må vise at man har litt kunnskaper om det amerikanske samfunnet. Jeg mener du blant annet må vite at vi har et demokratisk system, og at vi har kommuner og storting. For at du skal få permanent opphold forventer vi at søkerne må opp på et visst nivå. Det er å ta søkerne på alvor, sier Schou.

Etter to ukers forhandlinger bak lukkede dører kunne lederne for partiene Ap, Høyre, Frp, Sp, KrF og Venstre presentere en ny integreringsavtale på onsdag. Resultatet ble en liste på 64 punkter som skal utgjøre et «felles løft for god integrering». Avtalen vil legge klare føringer for Norges første innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug.

Her er de 64 forslagene: Slik skal asylsøkerne integreres

Vil ha med Ap

Avtalen ble fremlagt en knapp måned etter at de samme partiene ble enige om en asylavtale på 18 punkter, for å sikre at man får kontroll over asylsituasjonen i Norge.

Les Audun Lysbakkens kronikk: «En avtale som vil ødelegge for integreringen»

– Hvorfor kommer disse forslagene til innstramming etter at integreringsavtalen var på plass?

– Avtalen har mye bra på integreringsbiten. Men dette forslaget dreier seg om et spesifikt punkt der vi har dypdykket litt mer på innstrammingene for oppholdstillatelse, sier Schou.

– Tror du det er realistisk å få med Venstre og KrF på disse innstrammingene?

– Ja, det tror jeg faktisk. Jeg håper også på at vi kan få med Arbeiderpartiet. For dette dreier seg om at vi følger opp innstrammingen på 18 punkter. Å stille krav er å vise respekt for dem som skal inn i landet, sier Schou.

Venstre: Rart å komme med dette nå

Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF, stiller seg positiv til forslagene fra Høyre.

APPLAUDERER: Geir Toskedal (KrF) mener Høyre-kravene virker konstruktive. Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

– Jeg setter pris på at Høyre tar tak i dette. Dette virker som rimelige og forutsigbare krav, og det er forslag som peker fremover. Det er viktig å ha en bredest mulig nasjonal holdning til disse sakene, så vi stiller oss positive til at de kan gjennomføres, sier han.

Innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André Skjelstad, stusser derimot at forslagene kommer på det nåværende tidspunktet.

– Jeg synes det er litt rart at Høyre kommer med disse forslagene nå og ikke under asylforhandlingene for noen uker siden, sier han.

Han mener heller partiene som utarbeidet samarbeidsavtalen bør konsentrere seg om å få gjennomført den.

– Dersom regjeringen gjennomfører de, er vi kommet langt på vei for å få kontroll på situasjonen, sier Skjelstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder