KRITIKKEN HAGLER: Søndag har ikke vært preget mange kanselleringer for Norwegian. Derimot er det mange som sitter fast på Gardermoen etter en rekke forsinkelser. Foto: Jan Ovind VG

Norwegian hevder de tilbyr dobbelt overtidsbetalt for fridager

Inger Lise (50): – Det er helt kaos på Gardermoen

Forsinkende Norwegian-flyvninger rammer nordmenn på reise. Nå tilbyr flyselskapet dobbelt overtidsbetalt for å få nok piloter på jobb.

  • Felicia Alvsing
  • Maria Knoph Vigsnæs

Tusenvis av nordmenn ble rammet av Norwegians plutselige kanselleringer av en rekke flyavganger midt i feriesesongen.

Tidligere søndag sa selskapet til NTB at de ikke forventer ytterligere kanselleringer. Søndagen har imidlertid vært preget av flere forsinkelser. VG har mottatt en rekke henvendelser fra irriterte nordmenn på reise.

Avinors nettsider viste at flere avganger fra klokken 20 søndag kveld var forsinket, blant annet:

* Harstad/Narvik kl. 22.15 har fått ny tid 02.20

* En avgang til Alicante kl. 20 har fått ny tid 22.45

* 21.20-flyet til Bergen er flyttet til 22.25.

Norwegian om flykaoset: – Piloter har meldt seg syke på kort varsel

Første dag i ny jobb

Inger Lise Sand (50) ventet på flyet til Harstad/Narvik lufthavn. Hun har første dag på jobb mandag, men fryktet at hun ikke vil rekke det.

IRRITERT: Inger Lise Sand kan miste den første dagen i sin nye jobb dersom flyvningen blir kansellert etter å ha vært forsinket i flere timer. Foto: Privat

– Det er jo helt krise hvis jeg må ringe første dagen i ny jobb og si at jeg ikke kommer. Flyet jeg skulle ta til Harstad var helt smekkfullt, så det er en god gjeng med frustrerte folk her på Gardemoen nå. Hadde jeg visst dette tidligere hadde jeg booket et SAS-fly, men nå er alt fullt. Dette bare føyer seg i rekken over de siste to årene med Norwegian – aldri mer Norwegian sier nå jeg, sier Inger Lise Sand til VG.

Hun sier at det søndag er fullstendig kaos på Gardermoen og veldig lite informasjon.

– Det er lang, lang kø foran kundeservicen til Norwegian. Det er bare tre i skranken og de kan ikke svare oss om flyet går eller ikke. Jeg kan godt sitte å vente hvis det går 02.20 i natt, slik det står på tavla nå, men de kan ikke bekrefte at det faktisk går, det er jo helt håpløst, sier Sand.

– Hva slags informasjon har du fått?

– Først fikk jeg en tekstmelding om at flyet var forsinket til kl 01.20, men nå står det 02.20 på tavla her, men jeg har ikke fått det bekreftet på SMS. Jeg skjønner ingenting av informasjonsflyten i Norwegian, forteller Sand.

Innleide fly og besetninger, samt et tilbud om dobbelt overtidsbetalt for piloter som avbryter ferien, ser ut til å ha bidratt til at Norwegian kan fly som normalt mandag. Det opplyser selskapet til NTB mandag morgen.

Raser mot Norwegian: – Bjørn Kjos ligger vel under en palme et sted

«Går det an å få litt informasjon her?!»

En annen som fikk merke at Norwegian søndag kveld slet med forsinkelser var Øystein Hansen som opplevde dagens eneste kansellering. Han skulle med Norwegians flight fra Oslo til Bergen klokken 22.00, men dit kommer han seg ikke før mandag.

– Vi skulle egentlig reise klokken ti, men så ble det utsatt minst to ganger, før vi til slutt fikk beskjed om at flyvningen var kansellert. Heldigvis fikk jeg ordnet med en tur med SAS mandag kveld.

Hansen er ikke blant dem som tok kanselleringen veldig tungt, men kan fortelle om frustrert stemning på Gardermoen søndag kveld.

– Det var litt ampert, og flere som begynte å rope. «Går det an å få litt informasjon her?!».

MYE MENNESKER: Det var mange som sto i kø hos Norwegian etter at Bergens-flyvningen som skulle gått klokken 22 ble kansellert. Foto: Øystein Hansen

Tilbyr dobbelt overtidsbetalt

Lørdag bekreftet Norwegian at overtidsavtalen med pilotene, som utløp fredag 1. juli, er noe av årsaken til kanselleringene i helgen.

For å sikre seg mot ytterligere kanselleringer skal Norwegian ha valgt å sende ut en mail med et lukrativt tilbud til sine piloter om å kjøpe dem ut av fridagene, skriver Dagbladet. Tilbudet gjelder fra 4. til 7. juli.

Norwegian bekrefter overfor VG at de har gitt pilotene tilbud om å kjøpe dem fri fra fridagene sine.

– Ja, det stemmer. Vi har gitt pilotene mulighet til å selge fridagene sine mot dobbelt overtidsbetalt. Det er viktig for oss at passasjerene våre kommer dit de skal, sier pressekontakt i Norwegian, Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Hun forteller videre at tilbudet har gått ut til alle piloter, men at de passer på at ingen piloter overgår det antallet timer som regelverket tillater.

– Det er et makstak på hvor mange timer piloter kan jobbe i måneden, og dersom piloten har jobbet mye, vil vedkommende ikke kunne benytte seg av dette tilbudet. Tilbudet går derfor ikke ut over sikkerheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder