KRISTENKAMP: Sylvi Listhaug (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) barker sammen i kampen om kristne velgere. Foto: Therese Sanne, VG

Fersk måling: Her mener 3 av 5 at Hareide bærer kristne verdier bedre enn Listhaug

VENNESLA (VG) Midt i bibelbeltet i Vest-Agder sier et klart flertall at Knut Arild Hareide (KrF) representerer kristne verdier bedre i norsk politikk enn Sylvi Listhaug (Frp).

Artikkelen er over to år gammel

KrF og Frp kjemper begge en hard kamp om de kristne velgerne, og onsdag barket de to sammen i en intens debatt om hva som er kristne verdier.

VG har i en meningsmåling utført av InFact spurt velgerne i Vest-Agder om hvem som representerer kristne verdier best i norsk politikk av Hareide og Listhaug. Undersøkelsen er den første av mange VG skal gjennomføre i alle landets fylker frem mot valgdagen.

I undersøkelsen svarer 20,4 prosent at Listhaug representerer kristne verdier best, mens 61,4 prosent peker på Hareide. 18,1 prosent av de spurte sier de ikke vet.

Bakgrunn: Opprørt Hareide mener Listhaug lyver

Kontroversiell Listhaug

VG møter onsdag Frp på stemmejakt i sørlandskommunen Vennesla. I 12-tiden høljer det ned ved partiets valgtelt på torget i tettstedet utenfor Kristiansand. Her står både KrF og frikirkene sterkt, noe som gir mange potensielle kristenstemmer å sanke for Frp.

Kommentar: Tjener på kristen frontkollisjon

Førstekandidat Gisle Saudland i Frp tror Listhaug sanker kristne velgere.

– Jeg mener Sylvi Listhaug representerer kristne verdier bedre enn Knut Arild Hareide. Hun er tydelig i støtten til Israel og i debatten om norske verdier. Det tjener vi på, og det blir viktig for å vinne kristne velgere, sier han til VG.

FRIKIRKE: Pagna Phen og kona Hilde T. Phen er barnepastorer i Filadelfia-kirken i Vennesla og setter begge kristne verdier høyt i valgkampen. Foto: Lise Skogstad/VG

Hold deg oppdatert: Nå kan du bli varslet når det skjer noe stort i løpet av valgkampen

Ved forrige stortingsvalg fikk KrF 19,5 prosent av stemmene i Vennesla og kommunen har hatt KrF-ordfører i mange perioder. Med andre ord er dette midt i KrFs kjerneområde.

Barnepastorene Hilde T. Phen og Pagna Phen hos pinsekirken Filadelfia er et av mange ektepar som setter kristne verdier høyt når de skal stemme i september.

Les mer: Bondevik ut mot Frp

Men Listhaug har så langt ikke lokket dem til Frp.

Tvillingabort, alkoholspørsmål og innvandringspolitikken fører til et klart nei.

– For meg blir det KrF i år. For kristne velgere handler det om ikke å la seg lure av enkeltsaker, men isteden å se helheten i partiprogrammet, sier Pagna Phen.

VELGERKAMP: Line Vennesla Fraser (52), Gisle M. Saudland (31), Theodor B. Helland (23) og Unni Nilsen Husøy (44) sanket onsdag stemmer i Vennesla i Vest-Agder. Foto: Lise Skogstad/VG

Knalltall for Sp

Neste uke starter VG fylkesvise målinger som skal gå fram mot stortingsvalget 11. september. Vest-Agder tyvstarter målingene denne uken.

På VGs ferske partimåling i fylket går Frp tilbake 4 prosentpoeng, til 14,3 prosent. Høyre blir hardest straffet etter fire år i regjering og går tilbake 6,2 prosentpoeng. KrF står nesten på stedet hvil, men blir likevel større enn Frp med 14,7 prosent.

Kommentar: Selvsagt er Sylvi uhøflig

Den store vinneren er Sp. De ligger an til å kunne ta ett av Høyres to direktemandat. Med 11 prosent har partiet nesten firedoblet oppslutningen fra forrige stortingsvalg, da partiet fikk 3 prosent av stemmene i Vest-Agder.

VG har også spurt velgerne om KrF bør samarbeide med Ap eller Høyre etter valget, og om den nye ekteskapsloven som tillater likekjønnet ekteskap bør reverseres.

57,7 prosent av de spurte er positive til ekteskapsloven. 29,9 prosent er negative. På spørsmålet om borgerlig eller sosialdemokratisk retning fremover svarer 16,1 prosent av KrFs velgere at de foretrekker Ap. Hele 69,4 prosent vil ha Høyre.

Bokanmeldelse: «Kors på halsen – Sannheten om Sylvi Listhaug»

Pastor: Hareide har modnet

Meningene om Listhaug og Hareide er sterke, men delte hos folk i Vennesla. På Kulturhuset i Vennesla møter VG en venninnegjeng som treffes til kaffe, kaker og god prat hver onsdag. Marit Eidet (70) er kritisk til Knut Arild Hareide.

Spesielt mener hun hans deltagelse på Pride-markeringen i fjor var et feilsteg.

– Jeg synes ikke Hareide representerer KrF slik han burde gjøre. Sylvi Listhaug er tydelig på politikken. Det er viktig at de som kommer til landet integreres skikkelig, kanskje burde også innvandringen begrenses, sier hun til nikk fra sidedamen.

VENNESLA: F.v.: Margit Eidet (70), Marit Eikland (56) og Marit Nilsen (57) mener at Sylvi Listhaug er en god representant for kristne verdier. Foto: Lise Skogstad/VG Foto: Foto: Lise Skogstad/VG IKKE VG-BILDE

Geir Stomnås er medpastor i Filadelfia-menigheten hvor ekteparet Phen jobber. Han vil ikke flagge politisk side på trykk, men sier at han tror det er to hovedårsaker til Hareides gode tall på VGs spørsmål om kristne verdier i norsk politikk.

Han tror en del er kritiske til Frp i alkohol- og innvandringsspørsmål. Både han og barnepastor Hilde T. Phen mener alle som kommer til Norge må sees på som ressurser. Hvordan disse ressursene utnyttes, avhenger av integreringen.

Samtidig mener han at Hareide har tatt store steg som partileder.

– Jeg mener at han har modnet, både som partileder og når det kommer til å velge de sakene som betyr noe for kristne velgere. I tillegg er det tydelig for folk at han mener det han står for, uavhengig av hva som gir ham stemmer, sier Stomnås.

PASTOR: Geir Stomnås tror flere i det kristne miljøet i Vennesla enn før er åpne på støtten til Frp, både på grunn av det de har fått til i regjering og fordi Listhaug er tydelig på sin kristne tro. Foto: Lise Skogstad/VG

Les også

 1. Sylvi slår tilbake: Lyver absolutt ikke om KrF

  Sylvi Listhaug (Frp) vedgår at hun ble hissig i mandagens debatt om norske verdier, der hun blant annet sa at Knut Arild…
 2. Norsk presse må lære seg hva islamisme er

  En kjent muslimsk ekstremist kommer til Norge for å advare ungdom mot ekstremisme.
 3. Bondevik: Her er Frp på kollisjonskurs med kristne verdier

  Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik rykker nå ut til KrFs forsvar og sier at Frp og Sylvi Listhaug i mange…
 4. Tjener på kristen frontkollisjon

  Sylvi Listhaug og Knut Arild Hareide krangler. Det har ingen av dem noe imot.
 5. Opprørt Hareide langer ut mot Listhaug: – Det er ren løgn!

  Sylvi Listhaug (Frp) sa i dag tidlig igjen at KrF er mer opptatt av å gi masse bistandspenger enn hva pengene går til.
 6. Retoriker om den første duellen mellom Erna og Jonas: Teknisk og litt kjedelig å se på

  Retoriker Jens Kjeldsen synes statsminister Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) var litt vel tekniske i sin første…
 7. Skudd fra nytt beredskapssenter vil høres i skolegård

  Hvis Justisdepartemententet hører på lokalbefolkningens krav, kan beredskapssenteret på Taraldrud bli utsatt i minst tre…
 8. Trond Giske om Sivs skatteløfte: Bare bløff!

  Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske tror ikke velgerne går på Siv Jensens løfte om skattekutt til folk flest.
 9. Bokanmeldelse: «Kors på halsen - Sannheten om Sylvi Listhaug»

  Sylvi Listhaug er ikke båret frem på gullstol til maktens ypperste tinder, men enkelte godhetstyranner har vært aktive i…
 10. Han gir mest i partistøtte - og det er Ap som får pengene

  Høyre har fått flest valgkampbidrag, men Arbeiderpartiet har fått mest, takket være 2,5 millioner fra Norges rikeste…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder