Så mye må du betale i eiendomsskatt og avgifter til din kommune

Forskjellen i nivået på eiendomsskatt og kommunale avgifter mellom Hjartdal i Telemark og Sande i Vestfold er 18 000 kroner. Klikk på kartet for å se hvor mye du må betale til din kommune

 • Martha C. S. Holmes
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over tre år gammel

Den årlige undersøkelsen av kommunale avgifter SSB gjennomfører for Huseiernes Landsforbund avdekker store sprik i hvor mye man på betale i kommunale avgifter og eiendomsskatt i norske kommuner.

Undersøkelsen baserer seg på tall kommunene selv har rapportert inn gjennom Kostra-databasen, og prisnivået er basert på avgifter, skatt og gebyrer for en standardbolig på 120 kvadratmeter.

– Det er ikke rimelig å sammenlikne krone for krone, men forskjellene er uforståelig store. De som har de høyeste avgiftene har mye å lære, sier leder Morten Meyer i Huseiernes landsforbund.

Differanse på 18 000 kroner

Meyer mener lokalpolitikerne må anstrenge seg for å øke effektiviteten og sørge for å ikke subsidiere andre kostnader med disse avgiftene enn det de skal dekke.

– Forskjellene er oppsiktsvekkende. Vi underslår ikke at kommunene bruker en del på oppgradering av infrastruktur. Det vil gjøre at avgiftene hever seg i en periode. Men de store sprikene er uforståelige.

Selv om han understreker at landsforbundet ikke blander seg i spørsmål om kommunesammenslåing, mener han man må forvente mer interkommunalt samarbeid.

Eiendomsskatten i Ålesund mangler i oversikten over tallene kommunene har rapportert til Kostra-databasen. Eidsberg innførte også nylig eiendomsskatt, men tallene er ikke innrapportert enda.

Fått med deg? Norske forbrukere kan tape milliarder på nye EU-regler.

FOR STORE FORSKJELLER: Leder Morten Meyer i Huseiernes Landsforbund mener de dyreste kommunene må skjerpe seg. – Undersøkelsen bekrefter at å lage større enheter som kan håndtere tjenestene fungerer, mener han. Foto: Moment Studio

– Lønnsom skatt

Kommunenes samlede inntekt fra eiendomsskatt er tredoblet på ti år. Dette den eneste skatten kommunene selv kan bestemme om de vil ha, og selv sette nivået på. Slik kan de skaffe seg inntekter til velferdstilbud som skole og eldreomsorg.

Førsteemanuensis Jørgen Juel Andersen ved BIs institutt for samfunnsøkonomi mener skatten er samfunnsøkonomisk lønnsom. Dette fordi den ikke krymper sitt eget skattegrunnlag i motsetning til mange andre skatter.

– Alle endringer i skattesystem vil likevel ha vinnere og tapere. Eldre mennesker med verdifulle hus og lav pensjon er et eksempel her. Men mange av disse har vært med på en enorm prisstigning på huset, og har på den måten vunnet 10 millioner i lotto, sier han.

Gitt kommunesystemet vi har i dag mener Andersen eiendomsskatten må være kommunal, slik at kommunene ha mulighet til å påvirke inntektene sine.

– En sovepute

Huseiernes landsforbund mener derimot skatten har blitt en lettvint måte for kommunene å håndtere økonomiske utfordringer på i stedet for å gjøre de nødvendige økonomiske prioriteringene.

– I perioden til de blåblå har den kommunale eiendomsskatten på hjem økt med om lag 2,5 milliarder kroner. Det kan bli en sovepute når man egentlig bør tenke på hvordan driften kan gjøres bedre og rimeligere, sier Meyer.

Han mener de som har ekstra bolig som investeringsobjekt kan beskattes, men ønsker ikke skatt på folks hjem fordi han mener den rammer urettferdig og tilfeldig når den kommer uavhengig av ting som inntekt og gjeld på boligen.

Er det uakseptabelt å innføre eiendomsskatt i en kommune uansett økonomisk situasjon?

– Ja. Velferdssamfunnet er et spleiselag der en viktig del av inntektene kommer fra skatt fra innbyggerne. Men skatt på folk hjem er en uegnet skatteform.

Sett dette? Kjente solkremer kan skade miljøet

Fornøyd Ap-ordfører

Ordfører Elin Gran Weggesrud (Ap) er storfornøyd med at Sande har landets laveste kommunale avgifter.

– Vi har klart å drifte så effektivt og har fått så mange nye tilkoblinger til offentlig vann- og avløpsnett at vi kan gi oppsparte midler fra fond tilbake til forbrukerne.

Neste år vil avgiftene normaliseres, understreker hun. Sande er likevel ikke landets billigste kommune, på grunn av eiendomsskatten. Weggesrud mener skatten var nødvendig for å møte befolkningsveksten kommunen har hatt de siste årene.

– Det er ikke en skatt man innfører med glede, men alternative var å kutte i drastisk i tjenestetilbudet. Vi trengte å investere i skole, barnehage og eldreomsorg. Med en befolkningsvekst på 21 prosent siden 2000 må vi ha større kapasitet på byggene våre.

Ordfører Ida Pinnerød i Bodø, som har høyest eiendomsskatt, forteller at høy eiendomsskatt ikke er et mål i seg selv

– Det er politisk enighet om at eiendomsskatten i Bodø er nødvendig når vi skal utikle byen og ikke minst tilby gode tjenester i skole og helse til innbyggerne våre Hvis regjering og Storting øker overføringene til kommunen, skal vi være de første til å vurdere nivået på eiendomsskatten, sier hun.

DYRT VANN: Anleggene i Hjartdal er dyre i drift, men vannet smaker i alle fall godt. Her nyter Mathias Kleppen et glass på tunet etter en lang dag dag i fjøset. Foto: Brian Cliff Olguin VG

Ordfører i Hjartdal: – Ikke en hyggelig statistikk å toppe

Bengt Halvard Odden (Ap) er ordfører i landets dyreste kommune. Han mener grunnen til at avgiftene er så høye er at Hjartdal er en liten kommune der dyre anlegg skal deles på få abonnenter.

– Vi har for mange meter med vann og avløpsrør på for få folk, sier han.

I tillegg mener han Hjartdal taper mye på det nye inntektssystemet til regjeringen, fordi de ligger utenfor en større by. Kommunen har også tapt inntekter fra kraftverk de siste årene

Ville interkommunalt samarbeid bidra til at dere kunne driftet mer effektivt?

– Vi har sett på mulighetene, men aktuelle nabokommuner har ikke stor befolkning i nærheten av kommunegrensen. Det er ikke realistisk å få ned prisen, men dette er ikke en hyggelig statistikk å toppe.

Lastet ned app: Ble 21 millioner kroner rikere

Michael (54) bor i Norges billigste kommune

– Jeg føler vi får mye igjen for det vi betaler, og har ingenting å klage på, sier Michael Hald.

Han holder til i den billigste kommunen Sola, som har lave avgifter og ingen eiendomsskatt. Michael tror deler av grunnen til at avgiftene er lave i Sola er at kommunen har store oljeinntekter.

– Men jeg fatter ikke at det kan være så stor forskjell. Kommunene må være flinke til å vise hva pengene faktisk går til så man kan ettergå det. Det har de vært gode til her.

Eiendomsskatt tror han vanskelig kunne blitt innført i Sola uten kraftige reaksjoner fra innbyggerne. Selv mener han eiendomsskatten er dobbel beskatning, og peker på at han betaler sin skatt allerede.

Slaget om vestlandet: Må vinne denne landsdelen

FORNØYDE: Både Michael Hald (54) og hunden Oscar (6) er innflyttere til Norges billigste skatte- og avgiftskommune. De bor i huset på Røyneberg med Michaels kone og to barn. Foto: Carina Johansen

Mens Mathias (60) og Elisabeth (58) bor i Norges dyreste

Det koster 18 000 kroner mer i lokale avgifter og skatt å bo i et gjennomsnittlig hus i Hjartdal, der Mathias Kleppen og Elisabeth Vaa holder til, enn det gjør i Sola. De to er likevel fornøyde.

– Vi er få abonnenter på dyre anlegg og det er stor avstand mellom husene. Samme prinsipp gjelder som for veier: Jo flere som bruker dem jo mindre blir det på hver, sier Mathias.

VERDT DET: Hjartdal kommune har de dyreste avgiftene i Norge, både uten og medregnet eiendomsskatt. Mathias (60) Elisabeth (58) og hunden ca (6 mnd) kunne likevel ikke drømme om å flytte vekk fra distriktet. Foto: Brian Cliff Olguin VG

Elisabeth synes samtidig kommunen av noen ganger planlegger dårlig, og unnlater å ta seg av alt vedlikeholdsarbeid slik at man må bruke mer penger på å bygge nytt. Det er Mathias enig i.

– Men vi har frisk luft og du kan få et flott hus for det du såvidt kan få en ettromsleilighet i Oslo til, sier Elisabeth.

De er begge skeptiske til at kommunen nylig har innført eiendomsskatt

– Hjartdal er en kommune med mange hytter, og vi prøver å tiltrekke oss flere. Mange i Hjartdal er også minstepensjonister med store hus eller gårder. Jeg ønsker meg heller progressiv beskatning, sier Mathias.

Fikk du med deg? Norsk diplomat kjøpte BMW til 1,2 millioner

AVGIFTER? Mathias og Elisabeth holder charolais-kyr. De drikker mye vann og trenger mye plass, men trenger ikke bekymre seg for avgiftsnivået. Foto: Brian Cliff Olguin VG

Mer om

 1. Eiendomsskatt
 2. Bolig
 3. Personlig økonomi
 4. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Høyre og Frp mener kommunene må ordne opp i økonomien

 2. Kraftige avgiftsforskjeller: Sjekk din kommune

 3. Eiendomsskatten doblet siden 2013: – Tallenes tale er trist

 4. Frp-Siv vil ta 12 milliarder fra kommunene

 5. Sp vil la kommunene innkreve mer i skatt

Fra andre aviser

 1. Dyrest å bo i Åseral

  Fædrelandsvennen
 2. Kommunal avgiftsbombe venter norske huseiere

  Aftenposten
 3. Aftenposten mener: Kommunene må ordne opp i kommunenes rør

  Aftenposten
 4. Kommunal avgifts­bombe venter norske huseiere

  Fædrelandsvennen
 5. Enorme forskjeller i hvor mye kommunene krever for å søke byggetillatelse

  Fædrelandsvennen
 6. Svar om eiendomsskatt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no