STRIDENS KJERNE: Bingoautomaten «Belago» er utplassert 138 steder i Norge, ifølge en oversikt på Norsk Tippings hjemmesider. Her på Quickbingo på Hauketo senter i Oslo. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Bingoautomaten «Belago» er utplassert 138 steder i Norge, ifølge en oversikt på Norsk Tippings hjemmesider. Her på Quickbingo på Hauketo senter i Oslo. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Norsk Tipping-ansatt tok jackpoten

INNENRIKS

En testautomat i Norsk Tippings lokaler gjorde en ansatt 43 000 kroner rikere i forrige uke.

Publisert: Oppdatert: 29.05.12 16:00

Mandag forrige uke utløste en bingoautomat en jackpotutbetaling på 43 000 kroner, i Norsk Tippings egne lokaler.

Bingoautomaten av typen «Belago», ble benyttet til privat spilling av en av Norsk Tippings ansatte da gevinsten slo til. Dette til tross for at automaten i utgangspunktet skal brukes til testing og demonstrasjon av spillsystemet.

Nå slår Norges Bingo- og lotteriforbund alarm.

- Dette forventer jeg blir ryddet opp i øyeblikkelig, slik at det ikke ser ut som operatøren deltar i spillet på lik linje med de andre spillerne. Selv om de ansatte bruker sitt eget spillkort oppfattes dette som uheldig, fordi tilliten mellom kunder og Norsk Tipping svekkes, sier Tage Gullbrandson, leder i Norges Bingo- og lotteriforbund til VG.

- Uproblematisk

På nettsidene sine skriver Norsk Tipping at «Belago vil bidra til å regulere bingomarkedet med ansvarlige rammer, slik det ble gjort med automatmarkedet i 2008.»

Selskapet har to «Belago» automater utplassert i lokalene sine på Hamar. Kommunikasjonsdirektør Magne Vikøren i Norsk Tipping bekrefter at disse i utgangspunktet er utplassert for testing og demonstrasjon, men mener det er lovlig at ansatte og besøkende fritt kan drive med privat spilling.

- Dette er en helt uproblematisk situasjon, som ikke påvirkes av regelverket. Norsk Tippings ansatte kan spille på alle våre spill i et eget spillhjørne i lokalene her, også på disse testautomatene. At jackpoten ble utløst hos oss er en ren tilfeldighet, slik det alltid er i slike spill, sier Vikøren.

Ber om redegjørelse

Underdirektør Jan Petter Sæbø i Lotteritilsynet er kritisk til at automatene blir benyttet til privat bruk hos Norsk Tipping.

- Det er bare et fåtall personer som trenger å teste maskinene i arbeidsøyemed. At alle ansatte og besøkende reelt kan delta i spillet er en uheldig praksis. Det finnes ikke noe tillatelse for en slik bruk, sier han.

Lotteritilsynet har nå bedt Norsk Tipping om en redegjørelse for praksisen.

Får ikke spille

I bingolokalet Quikbingo i Galleriet i Oslo treffer VG avdelingsleder Elin Midtsveen som også stiller seg undrende til jackpot-utbetalingen.

- Det er vanlig å teste automatene vi setter opp, men da spiller vi for lekepenger. Jeg får ikke lov til å spille reelle spill der jeg er ansatt. Det ville sett rart ut for kundene om vi som jobber her plutselig stakk av med jackpoten, sier Midtsveen.

Norsk Tipping benekter at de trenger noen spesiell tillatelse for å tilby reell spilling i sine egne lokaler.

- Vi er en kommisjonær for alle våre spill, og mener det er hensiktsmessig å ha kontroll på eget produkt.

Kommunikasjonssjefen tror ikke spillingen til de ansatte påvirker tilliten mellom Norsk Tipping og spillerne.

Hva vil skje med pengegevinsten?

- Den vil som alle andre steder tilfalle vinneren.

Her kan du lese mer om