FLYPASSASJERAVGIFT: Siv Jensen (Frp), mener at ingen norske flyplasser legges ned på grunn av flypassasjeravgiften. Foto: ESKIL WIE FURUNES / VG Foto: Eskil Wie Furunes VG

Full krangel om Rygge-nedleggelsen

Siv Jensen: – Ingen norske flyplasser legges ned på grunn av flypassasjeravgiften

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier hun forundres over Aps plutselige omsorg for flyselskapet Ryanair. Hun avviser at det er den nye passasjeravgiften som gjør at flyplassen på Rygge legges ned.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Finansministeren og Ap-leder Jonas Gahr Støre barket sammen om Rygge flyplass og Ryanair under Stortingets spontanspørretime onsdag.

Les også: Vil legge ned Moss lufthavn Rygge

Tirsdag kveld kom nyheten om at styret på Rygge sivile lufthavn trolig legges ned fra 1. november, noe som gjør at rundt 1.000 ansatte vil miste jobben. Styret legger skylden på regjeringens flypassasjeravgift

Ber regjeringen snu

I spørretimen anklaget Støre regjeringen for dårlig politisk håndverk og for å innføre en avgift med en tvilsom klimaeffekt.

Han mener det er betegnende at regjeringen først nå sier de vil skaffe seg en oversikt over situasjonen og snakke med de ansatte, og ber regjeringen vurdere andre alternativer til den nye avgiften.

Les mer: NHO fly forbannet over flyseteavgift

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALLMØTE: Et titalls ansatte ved Moss Lufthavn Rygge på allmøte onsdag formiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Det er ennå ikke for sent. Stortinget har ikke vedtatt revidert budsjett. De 1.000 arbeidsplassene kan fortsatt reddes hvis Frp er villig til å svelge stoltheten og snu i en sak som er kommet aldeles galt ut, sier Støre.

Ryanair: Kan starte på Oslo lufthavn fra 1. september

Overrasket

Siv Jensen sier hun er overrasket over Aps plutselige omsorg for Ryanair og peker på at flere Ap-politikere tidligere har tatt til orde for å boikotte selskapet. Hun er også tydelig på at hun ikke tror det er passasjeravgiften som er grunnen til at flyplassen nå må legge ned.

– I dette tilfellet handler det om at Ryanair ikke lenger ønsker å benytte seg av Rygge flyplass. De sier det er på grunn av avgiften, men det ser altså ikke ut å hindre dem fra å bruke andre flyplasser i Norge.

Flypassasjeravgift: LO sier nei

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum peker på at dersom Rygge legges ned, vil rundt 1.000 arbeidsplasser i Østfold stå i fare, skriver NTB.

– Det som nå skjer, er uansvarlighet. Hvorfor er det så viktig å trumfe gjennom en avgiftspolitikk som rammer så mange, spurte han i spørretimen.

Han fikk svar fra Venstre-leder Trine Skei Grande, som har kjempet hardt for å få innført flypassasjeravgiften.

– Ryanair en av verstingene i europeisk flytrafikk. Arbeiderpartiet lar Ryanair diktere norsk avgiftspolitikk og norsk miljøpolitikk, slo hun fast.

Amerikansk luftfartsgigant: Dropp flyseteavgiften

– Informerer om planer om få dager

I en pressemelding onsdag formiddag skriver Ryanair følgende:

– Vi har notert oss at Oslo Rygge har annonsert at de planlegger å legge ned flyplassen, på bakgrunn av den nye ødeleggende og dårlig planlagte «miljøavgiften» på flyreiser som den norske regjeringen har innført. Vi gjennomfører for øyeblikket en gjennomgang av våre operasjoner i Norge, på bakgrunn av situasjonen for Oslo Rygge og den norske regjeringens beslutning om å innføre den nye skatten, og vil informere om våre planer i løpet av de kommende dager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder