IKKE BESTÅTT: Folket er ikke imponert over Erna Solbergs håndering av flyktingkrisen.
IKKE BESTÅTT: Folket er ikke imponert over Erna Solbergs håndering av flyktingkrisen. Foto: Petter Emil Wikøren ,

VG-måling: Folket refser Ernas flyktning-håndtering

INNENRIKS

Mens Frp og Siv Jensen fosser frem, blir statsminister Erna Solberg straffet for håndteringen av flyktningkrisen.

Publisert: Oppdatert: 20.11.15 17:51

I målingen, som InFact har utført for VG mandag, får regjeringen kjeft for måten de har håndtert flyktningkrisen:

7 av 10 mener de har håndtert flyktningkrisen middels eller dårligere. Og nær hver femte nordmann mener håndteringen Erna Solberg (H) har ledet har vært «svært dårlig».

Frithjof Jacobsen kommenterer: Statsministeren tvinges til ledelse

De mest kritiske er Frps egne velgere. Hele 60 prosent av de spurte Frp-velgerne sier regjeringen har håndtert flyktningstrømmen dårlig eller svært dårlig.

Se avtalen: Slik skal de bremse flyktningstrømmen

Men til tross for slakten fra egne velgere får Frp gode tall på VGs ferske partibarometer:

Frp fosser frem

Frp får en oppslutning på 16,1 prosent - langt fra høstens valgresultat på 9,5 prosent og en fremgang på 4,4 prosent fra VGs forrige stortingsmåling.

– Det er paradoksalt at Frp-velgerne her kritiserer regjeringen Frp sitter i, men likevel kommer de nå tilbake til Frp. Det virker som om Frp-velgerne glemmer at partiet sitter i regjering, sier professor Frank Aarebrot.

Han er ikke i tvil om hva Frps fremgang skyldes:

– Frp tjener på flyktningstrømmen. Samtidig er ikke bildet entydig fordi SV holder stillingen og Senterpartiet går frem.

Aarebrot mener Aps retorikk om at regjeringen har jobbet for tregt nå rammer dem selv.

– Det har festet seg et inntrykk av at regjeringen jobber for sakte. Folket straffer nå de to partiene som de forventer at skal styre landet, Høyre og Arbeiderpartiet, sier Aarebrot.

Dermed puster Frp-leder Siv Jensen sin egen statsminister i nakken: Høyre får 20,3 prosent i målingen.

Siv i vinden

«Dette er en hyggelig og tydelig melding fra velgerne om at de setter pris på Frps politikk om dagen. Vi har nettopp lagt frem et statsbudsjett med rekordsatsing på samferdsel og økte pensjon til gifte og samboende pensjonister, samtidig som vi har vært veldig tydelige på at det er viktig å stramme inn asylpolitikken», skriver Siv Jensen i en e-post til VG, og legger til:

«Denne målingen gir meg motivasjon til å kjempe videre for Frps viktige saker. Norsk asylpolitikk må strammes inn for å håndtere den økte flyktningestrømmen. Jeg er svært tilfreds med at Stortinget nå er i ferd med å vedta tydelige innstramminger, som regjeringen raskt kan følge opp. Det er viktig å vise velgerne resultater.»

Senterpartiet har de siste ukene markert seg som et parti som ønsker strengere kontroll med flyktningene. Partiet spretter opp til 7,2 prosent oppslutning og ville blitt Stortingets fjerde største parti dersom målingen var et valgresultat.

Kritiserer treg regjering

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik sier tallene feller en tydelig dom over regjeringens håndtering av flyktningkrisen. Den dommen stiller hun seg bak.

«Her er vi på linje med de fleste som har svart på undersøkelsen, og det har vi også sagt underveis. Regjeringen reagerte ikke hurtig nok på den situasjonen vi så utvikle seg på grensen. Vi etterlyste blant annet mer kapasitet til Storskog og raskere retur. Samtidig brukte Frp og Høyre unødvendig lang tid før de endelig satte seg ned ved bordet sammen med de andre partiene på Stortinget. De siste dagers effektive forhandlinger viser jo at vi kunne fått til et flertall om nødvendig innstrammingstiltak for flere uker siden. Det har nok også folk lagt merke til», skriver Tajik i en epost til VG.

Statsminister Erna Solberg hadde ikke anledning til å kommentere målingen torsdag.

PS! Målingen er tatt opp før asylforliket på Stortinget var klart.

Her kan du lese mer om