Faksimile fra manifestet

Lagde detaljert terrormanifest før angrepene

Har skrevet 1500 sider om mulige angrep

Manifestet ble sendt til finske politikere

Kan ha arbeidet med manifestet siden 2006

(VG Nett) En person ved navn Andrew Berwick har skrevet et 1500 sider langt manifest der angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya beskrives.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Dokumentet, som har tittelen «2083. A European Declaration of Independence» og er presentert i bokform, ble lagt ut på internett få timer før de sjokkerende angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya fredag ettermiddag.

Dokumentet er på engelsk og er forfattet av en person som kaller seg Andrew Berwick. En YouTube-video med lignende innhold er lastet opp fra en brukerkonto med samme navn.

Les også: Slik var dramaet på Utøya - minutt for minutt

I dokumentet er det imidlertid mye informasjon som tyder på at Breivik er forfatteren, blant annet om hans bakgrunn, økonomi og selskaper. Han har også skrevet at han vil publisere en versjon av boken på det islamkritiske nettstedet Document.no.

I avhør har Breivik ifølge forsvarer Geir Lippestad snakket om et manifest han har jobbet lenge med og hvorfor han publiserte det.

Dersom manifestet er det samme som det som nå ligger ute, startet han arbeidet allerede i 2006.

- Jeg har nå jobbet fulltid i mer enn tre år med et løsningsorientert verk (kompendium skrevet på engelsk), skrev Breivik i et innlegg på Document.no i 2009.

Politiet bekrefter tilknytning

Politiet bekrefter overfor TV 2 at de kjenner til materialet, og at de knytter det til terrorsiktede Anders Behring Breivik (32).

- Vi bekrefter at det ligger mye materiale på nett. Vi ettergår og undersøker dette nå, sier Einar Aas som er seksjonsleder for organisert kriminalitet i oslopolitiet til TV 2.

Navnet Andrew Berwick kan dermed være en engelsk versjon av hans norske navn.

Krigserklæring

Manifestet er preget av sterke nasjonalistiske og anti-muslimske holdninger, og fremstår som krigserklæring mot det han omtaler som den kulturmarxistiske eliten i Europa.

Dokumentet går inn i detalj om hvordan den såkalte Tempelridderordenen skal forberede en revolusjon og en ny verdenskrig i Europa.

Tempelridderne er en orden innen Frimurerbevegelsen, som blant annet hadde viktige funksjoner under de kristne korstogene. Breivik var tidligere medlem av Frimurerordenen, men ble ifølge stormesteren ekskludert med øyeblikkelig virkning etter angrepene.

Les videre under bildet...

SKJØT FOR Å DREPE: Vitner har fortalt at Anders Behring Breivik (32) skjøt for å drepe da han gikk rundt på Utøya med et automatvåpen. Minst 85 ungdommer er drept. Foto: Scanpix

Dokumentet inneholder detaljerte beskrivelser av planleggingen av angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya. I en slags dagbok beskriver han i detalj hvordan han har jobbet systematisk frem mot 22. juli.

Han skriver også om hvordan han selv forventer å oppleve det han omtaler som «operasjonen».

«Jeg er ganske sikker på at jeg vil be til Gud mens jeg raser gjennom byen min, med rykende våpen, mens 100 bevæpnede systembeskyttere forfølger meg for å stanse eller drepe meg».

På side 1.472 i dokumentet står det følgende (oversatt til norsk): «Jeg tror dette blir det siste jeg skriver. Det er nå fredag 22. juli, klokken 12.51.»

«Marxist Hunter»

I dokumentet er det lagt ved flere bilder av Breivik. På det ene bildet posererer han i uniform, med en merkelapp på ermet der det står «Norway» og «marxist hunter».

I manifestet skriver han hvor han har gått på skole og hvordan han ser på seg selv som person.

PÅGREPET: Anders Behring Breivik (32). Foto: PRIVAT

«Jeg ser på meg selv som en tilbakelent type, som er ganske tolerant på de fleste områder», skriver han.

Les også: «Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg. Jeg ble liggende. Jeg tenkte: Nå er det over»

Sendt til finske politikere

I tillegg til å legges ut på nettet, ble dokumentet sendt til parlamentsmedlem Terhi Kiemunki i det finske partiet Sannfinnene omtrent 15.20 finsk tid. Flere andre finske parlamentarikere skal også ha mottat dokumentet.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg fikk en slik melding. Det er sjokkerende, sier Kiemunki til avisen Iltalehti.fi .

Sannfinnene er et høyrepopulistisk og nasjonalistisk politisk parti i Finland.

Omtrent en time etter at manifestet ble sendt til politikerne, ble syv personer drept og ni personer hardt skadet da en bombe gikk av i kjernen av Oslo. Kort tid etter dro Anders Behring Breivik til AUFs sommerleir på Utøya, hvor han skjøt og drepte uskyldige ungdommer.

85 ungdommer er bekreftet drept. Minst fire er fremdeles savnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder