TO PÅ TOPP: Fridagene hjemme på Bardufoss ble ikke helt som planlagt for sjefen for PRT i Meymaneh, oberst Rune Solberg. Til høyre står major Rune Wenneberg. Foto: Marius Fiskum

- Jeg vet hvordan den er å ha på hodet

Sjefen tar «viking-majoren» i forsvar og tror bråket vil snu til noe positivt

BARDUFOSS (VG) Sjefen for soldatene bak de kontroversielle Afghanistan-uttalelsene sier at dødninghodesymbolet nå skal være fjernet.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Solberg videreførte forgjengerens forbud mot å bruke dødninghodesymbolet - det såkalte Punisher-merket - da han overtok ledelsen ved den norske basen i juni i år.

Han satte også foten ned for «Til Valhall»-kampropet som tidligere kompanisjef Rune Wenneberg innførte i sin avdeling, Mek 4 i Telemark bataljon.

BAKGRUNN:- Å krige er bedre enn sex

- Generalinspektøren for Hæren var i leiren for tre uker siden. Han inspiserte soldatene og fant ikke et eneste merke. Jeg har heller ikke sett merker, men jeg vet at det står «Punisher» på en bildør. Dødninghodet som generalløytnant Brovold sprayet over i august var et mineskilt på et kjøretøy, som er i tråd med NATOS standarder, sier Solberg til VG.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

VG traff Solberg hjemme på Bardufoss i Troms i tidligere denne uken, hvor han har noen dager fri før han tar fatt på sine siste to måneder som sjef for den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan.

- Positivt for Forsvaret

Selv om han var forberedt på bråk, innrømmer han at saken har vært en påkjenning.

- Men på sikt tror jeg at debatten i kjølvannet av disse uheldige uttalelsene kan føre til noe positivt for Forsvaret. Det norske folket får kanskje enda bedre innsikt i hvordan situasjonen er i Afghanistan, og hvilke umenneskelige påkjenninger de norske soldatene møter i hverdagen der nede, sier obersten.

- Er saken pinlig for deg som sjef for disse soldatene og offiserene?

- Det blir vel litt pinlig slik mange ønsker å fremstille det. Men i utgangspunktet føler jeg ikke at det er det. Oppgaven som gjøres i Afghanistan er omfattende, viktig og veldig krevende. At det glipper på enkelte uttalelser er svært uheldig og synd, men jeg synes ikke det i seg selv er nevneverdig pinlig, sier Solberg til VG.

Les også:Major poserer med vikinghjelm og dødninghode

- Hva tenkte du da du så bildet av Wenneberg i vikinghjelm i VG?

- Jeg tenkte: Rune Wenneberg, dette er ikke bra. Og jeg tenkte at dette er et tullebilde tatt i Afghanistan. Rune Wenneberg ville aldri brukt den hjelmen utenfor leiren. Jeg vet hvordan den er å ha på hodet, det gjør skikkelig vondt, og den gir heller ingen beskyttelse.

VG Nett kjenner til at en slik vikinghjelm går fra sjef til sjef i Telemark bataljon og er et symbol på det ansvaret de har.

Forklarer symbolbruk

- Er Wenneberg et godt forbilde for sine soldater?

- Rune Wenneberg er en meget god soldat og meget flink offiser. Men jeg ville ikke likt at mine sjefer fremstilte seg selv på denne måten, innrømmer Solberg overfor VG.

Han poengterer at symboler fra norrøn mytologi lenge har vært brukt i det norske forsvaret, ikke bare i Telemark bataljon hvor Solberg tidligere var sjef. Han advarer også mot å legge for mye betydning i symbolbruken.

- Mine soldater kjenner på frykt og angst, hver dag. Den er der uansett hvor dyktig og profesjonell du er. På samme måte som et fotballag, har også vi behov for å motivere oss før vi drar ut og møter disse truslene og farene. Derfor har man brukt et kamprop i en av avdelingene.

Setter grensen

- Hvor går grensen for symbolbruk i Forsvaret, mener du?

- Grensen går der hvor samfunnet synes at den er støtende. Det gjelder både det norske og det afghanske. Drar vi symbolbruken så langt, da har vi bommet, sier Solberg.

Han understreker at også han reagerer sterkt på enkelte av uttalelsene som kommer fram i artikkelen i magasinet Alfa. Men han mener de må leses i lys av den ekstreme situasjonen de norske soldatene befinner seg i.

- Det jeg reagerer sterkest på er de voldsforherligende uttalelsene enkelte kommer med. Jeg reagerer også kraftig på påstander om at vi skal ha oppsøkt situasjoner for å komme i kamp med fienden, for å drepe flest mulig. Det gjør vi ikke! Og det vet jeg fordi jeg kontrollerer alle operasjonene svært tett. Jeg er også med på mange av disse operasjonene selv, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder