FEIL: Oslo Universitetssykehus kan ha gjort flere feilregistreringer som gjør at de risikerer å måtte betale tilbake penger. Her fra Rikshospitalet. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB SCANPIX

Oslo Universitetssykehus kan ha fått 19,9 millioner for mye

(VG Nett) Oslo Universitetssykhus (OUS) kan ha fått nesten 20 millioner kroner for mye i tilskudd bare i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Grunnen er at de kan ha registrert pasientens avtaler på sykehuset feil i datasystemet.

Sykehusdirektør Bjørn Erikstein sier at de ikke visste de hadde fått for mye før i august i år.

- Vi ser at vårt datasystem er for dårlig, innrømmer han overfor VG Nett.

Nå risikerer sykehuset en avkortning på 19,9 millioner kroner i fremtidige tilskudd.

- Feil i systemet

Erikstein mener det er måten datasystemet er lagt opp på som kan ha ført til feilen.

Når en pasient kommer på sykehuset har sykehuset i noen tilfeller registrert både kontoret pasienten skal være på, legen som skal behandle pasienten og for eksempel røntgen og blodprøvetaking i systemet.

Disse kan hver for seg ha blitt registrert som en såkalt «kontakt», eller en avtale, med pasienten.

Dermed kan det ha sett ut som sykehuset hadde flere avtaler med pasienter enn de egentlig hadde, slik at de igjen har fått for mye i refusjon.

- Det er en måte å registrere på som gjør at man registrerer flere møter enn det som er riktig. Slik skal det ikke være, sier Erikstein.

Sykehuset jobber nå med å få på plass et nytt system for pasientregistrering, men vet ikke når det vil være klart.

- Vi må rydde opp i dette før det, slik at det ikke skjer videre, sier Erikstein og sier de vil endre praksisen så fort som mulig.

Vet ikke om det har skjedd før

Han sier de ble klare over feilen først da Helsedirektoratet tok kontakt i august og at de nå vil gå gjennom feilregistreringene.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL? KONTAKT VG NETTS JOURNALIST

- Det er et forslag om avkortning i tilskuddene våre på 19.9 millioner for 2011. Vi må gå gjennom dette og se på om nedtrekket Avregningsutvalget har gjort er i tråd med det vi mener er riktig, sier Erikstein.

- Kan dette ha skjedd før 2011 også?

- Det kan jeg ikke si sikkert, systemet ble rullet ut før 2011, men har ikke vært gjeldende for hele sykehuset.

Syv på samme dag

Da Helsedirektoratet gikk gjennom avtalene på sykehuset, fant de blant annet en pasient på sykehuset som i ett tilfelle hadde syv såkalte kontakter på én og samme dag.

En av kontaktene begynte og sluttet på nøyaktig samme tidspunkt. Flere av kontaktene pågikk tilsynelatende samtidig.

Da OUS gikk gjennom saken, fant de ut at noen av de syv kontaktene var booking av lege, noen var booking av maskin og én booking av rom.

Da utvalget gikk gjennom statistikken til sykehusene, fant de ut 5,1 prosent av konsultasjonene på OUS var registrert på samme dag som en annen i fjor. Det er skyhøyt sammenlignet med resten av landet.

- For mye

- Det ligger i kortene at de har fått for mye. Oslo Universitetssykehus har ikke vært i stand til å rapportere polikliniske kontakter på samme måte som de andre universitetssykehusene, slik at de har fått et for høyt antall kontakter per pasient, sier Bjørn Buan, leder i Avregningsutvalget, et uavheng kontrollutvalg for Helsedirektoratet, som har gått gjennom saken.

- Hvor alvorlig er dette?

- Det betyr at penger havner på avveie - hvis de pengene skulle vært et annet sted i Helse Sør-Øst eller et annet sted, så er det en utilsiktet prioritering som egentlig skulle vært på en politikers bord.

Han mener saken viser at det er behov for intern og ekstern kontroll, men han tror ikke sykehuset har ment å gjøre denne feilen.

- Det tror jeg ikke de har vært klare over før de ble oppmerksomme på det.

Avregningsutvalget sender saken videre til Helsedirektoratet, og i siste instans Helse - og omsorgsdepartementet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder