GÅR AV: Knut Storberget (Ap) har gått av som justisminister. Det sier kilder i regjeringssystemet til VG Nett fredag formiddag. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX
GÅR AV: Knut Storberget (Ap) har gått av som justisminister. Det sier kilder i regjeringssystemet til VG Nett fredag formiddag. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX

Justisminister Storberget går av

Har fått nok av belastningen **Kristin Halvorsen tok bilder på Slottet

INNENRIKS

(VG Nett) Justisminister Knut Storberget går av.

Publisert: Oppdatert: 11.11.11 19:08


Nåværende forsvarsminister Grete Faremo ta over som justisminister.

Nåværende statssekretær i utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, tar over som forsvarsminister.

Belastning

Knut Storberget (Ap) skal ha fått nok av belastningen jobben som justisminister har påført han, sier kilder i regjeringssystemet til VG Nett. Storberget skal ha planlagt å gå av ved årets kommunevalg, men på grunn av 22. juli ble avgangen utsatt til etter gårsdagens redegjørelse i Stortinget.

Les videre under bildet!

Statsministerens kontor varslet fredag at det er foretatt endringer i regjeringen. Det opplyste hans kontor gjennom en pressemelding.

- I statsråd i dag var det gjort endringer i regjeringen, heter det i pressemeldingen.

- Viser storsinn

Venstre-leder Trine Skei Grande sier følgende om avgangen:

- Jeg synes det er en flott gest. Det er storsinnet av ham å ta ansvaret. Selv om han ikke bærer ansvaret alene, så er det flott i tråd med europeisk tradisjon, som er at når sånne ting skjer så må den som sitter med ansvaret ta ansvaret. Jeg syntes det gir kred til ham som politiker, sier Skei Grande til VG Nett.

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) befant seg i Sverige da nyheten sprakk.

- Min umiddelbare reaksjon er at han har gjort en solid jobb som justisminister. Personlig har jeg hatt et godt samarbeid med ham i lengre tid, spesielt da jeg satt i justiskomiteen 2004-2005, sier Schou.

Ikke informert

Hun tror belastningen etter 22. juli har vært en enorm påkjenning for Storberget.


- Jeg tenker at han er sliten fordi han har hatt flere tunge tider. Særlig etter 22. juli har han hatt ekstra utfordringer. For det første sitter han i et departement som ble rammet av dødsfall. Og i etterkant har politi- og justissektoren blitt særlig utfordret.

Politiforbundets leder Arne Johannessen var ikke informert om Storbergets avgang i dag.

- Jeg tror årsaken til avgangen er det vanvittige presset han har vært under, ikke minst etter 22. juli. Det er tydelig at han har vært sliten en stund, men jeg er overrasket over at det kom nå, sier Johannessen til VG Nett.

Partileder Siv Jensen (Frp) mener det står respekt av Storbergets beslutning.

- Storberget har vært en sterkt presset statsråd. Stadig svekket politidekning har påvirket hans posisjon i Stortinget. Derfor står det respekt av at han trekker seg som statsråd, sier Siv Jensen.

Hun ønsker også den tidligere forsvarsministeren lykke til i jobben som justisminister etter Knut Storberget.

- Det blir spennende å følge Faremo som justis- og beredskapsminister. Det er mange tunge utfordringer å ta tak i. Jeg ønsker henne lykke til, sier hun.

Det er Espen Barth Eide som skal ta over Faremos jobb i forsvarsdepartementet.

- Det blir også spennende å følge Espen Barth Eide som forsvarsminister. Han har lang erfaring som statssekretær fra området. Det er likevel en helt annen utfordring å være minister, mener Jensen.

Sykemeldt

Under det såkalte hijab-bråket våren 2009 ble det spekulert i om Storberget måtte gå av på grunn av dårlig håndtering av spørsmålet rundt bruk av hijab i politiet.

Flere kommentatorer mente da at justisministeren hadde vært ute om det ikke var for at han satt i en flertallsregjering. Storberget ble sykemeldt i to uker etter det sykehuset betegnet som tung arbeidsbelastning.

Han ble sendt med ambulanse til Aker sykehus etter å ha fått et illebefinnende i sitt eget hjem.

Her kan du lese mer om