STOLT: Fremskrittsparti-høvding Carl Ivar Hagens sønn, Major Carl Axel, fikk Gardemedaljen i sølv på fredag. Foto: Thor Håkon Ulstad / Garden og NTB Scanpix

Carl I. Hagens sønn fikk medalje for 22. juli-innsats

Styrte Gardens innsats etter terrorangrepet

Mener båtfolket er de virkelige heltene

(VG Nett) Major Carl Axel Hagen slapp alt han hadde i hendene, og ledet Gardens respons fra bilen etter terroren 22. juli.

  • Tim Peters
  • Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det var jo veldig overraskende og veldig stas. Jeg har bare gjort jobben min, og ser medaljen som en anerkjennelse til hele Garden, sier Carl Axel Hagen til VG Nett.

Fredag fikk han Gardemedaljen i sølv. Fortjenestemedaljen henger høyt, og det er den første gardesjef Ole Anders Øie deler ut siden han tiltrådte i desember i fjor.

- Han er en av Hærens dyktige offiserer som i perioden 2008-2011 fungerte som operasjonsoffiser i Garden. Han fikk medaljen på bakgrunn av den imponerende innsatsen han har lagt ned over disse årene, sier Øie til VG Nett.

FORTJENESTEMEDALJE: Gardemedaljen i sølv blir gitt for eksemplarisk tjeneste eller oppofrelser utover det vanlige i tjenese, og henger henger høyt. Foto: Garden

Han beskriver Hagen som "nøyaktig, lojal, arbeidsom og faglig dyktig", og forteller at han spilte en sentral rolle under terrorangrepene 22. juli i fjor.

- Det blir gjort en helhetsvurdering av offiserene som blir innstilt. Denne medaljen ble gitt på bakgrunn av flere års innsats, men det er også en anerkjennelse av arbeidet han gjorde 22. juli, sier Øie.

- Jeg er så stolt

Carl Axel Hagen er sønn av en mann som er kjent for krigerske utspill. Tidligere Frp-leder Carl Ivar Hagen er rørt når VG Nett snakker med ham på lørdag.

- Jeg er veldig stolt og veldig glad. Han står på og gjør jobben sin på best mulig måte. Det er flott for en far å se. Han er en dyktig mann, og det er fint at han får anerkjennelse for det, sier han.

- Det er fint å vite at han var en viktig del av det positive arbeidet 22. juli. Det varmer et farshjerte.

Majoren jobber akkurat nå med utdanning av nye offiserer på Krigsskolen. Men den 22. juli var han operasjonsoffiser i Garden, og egentlig på ferie på hytta i Sandefjord.

- Jeg fikk varsel om at noe hadde skjedd i Oslo. Er det en ting jeg har lært på oppdrag på Balkan og i Afghanistan, så er det at det er bedre å slå alarm en gang for mye enn en gang for lite. Jeg slapp alt jeg hadde i hendene og kastet meg i bilen, forteller han.

Saken fortsetter under bildet ...

SYNLIGE: Tungt bevæpnede gardister var synlige over hele Oslo sentrum etter terrorangrepet. Her fra Akersgaten. Foto: Scanpix

- Styrte den første innsatsen fra mobilen

De siste årene har Hagen jobbet med å forberede Garden på krisesituasjoner. Blant annet gjennom flere øvelser med politiet i Oslo og Heimevernet. Mens terroralarmen gikk i Oslo skulle 700 gardister organiseres, og majoren styrte operasjonen fra mobiltelefonen.

- Vi måtte bestemme hva som trengte ekstra vakthold og hvor mange ekstra som skulle kalles inn. Her vil jeg berømme alle dem som hev seg i leiebiler og på fly fra alle kanter av landet, og kom seg til Oslo - før de ble kalt inn. Garden er ikke bare parade, det er en effektiv og profesjonell militær avdelig. Jeg var en liten brikke i en stor operasjon, sier han.

Over de neste dagene var gardistene synlige i hele Oslo sentrum. Tungt bevæpnede soldater i full stridsutrustning bevoktet Stortinget, Utenriksdepartementet og en rekke andre, potensielle terrormål.

- Det var jo på mange måter et ubehagelig syn for folk i byen. Men hele befolkningen var positiv, vennlig og hjalp til på alle mulig måter. Jeg er stolt av hvordan Norge viste deg i de dagene. Jeg var bare en bitteliten brikke i et enormt arbeide, sier han.

- Hvor vanskelig var det å jobbe med en nasjonal tragedie?

- Der og da tenkte jeg ikke mye på det. Vi har trent på dette i utallige timer, og opplevd vanskelige situasjoner på utenlandsoppdrag. Situasjonen var uavklart og det var mulig at det kunne komme nye angrep. Vi måtte bare konsentrere oss 100 prosent om det vi skulle gjøre, og fikk ikke tenkt så mye på andre ting.

- Gjorde bare jobben min

- Det var først etterpå at alt det vanskelige og sørgelige virkelig traff oss. Men soldater er flinke til å snakke sammen og ta vare på hverandre, forteller Hagen.

Han mener det er andre som fortjener medaljer mer enn ham:

- Det er bra å bli satt pris på, men jeg gjorde bare jobben min. Det er slike som dem som risikerte livet sitt for å plukke opp ungdommene rundt Utøya som er de store heltene.

77 mennesker ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli i fjor. Her kan du se en oversikt over dem, og lese hvordan de blir minnet.

Rettssaken mot terroristen startet 16. april. Les alt om den i VG Netts oversikt. Under kan du se en dokumentar om de første dagene etter terrorhandlingen:

Les også

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder