PUSLESPILL: For politiet, her ved etterforskningsleder Rune Otterstad og Kripos-etterforsker Kåre Svang, var det et krevende arbeid å hente ut all informasjon fra legens elleve mobiler og spore opp alle ofrene. Foto: HELGE MIKALSEN

Jente om helikopterlegen: - Han ville ha et toppløs-bilde

(VG Nett) Hva var det verste? Å måtte fotografere seg selv naken? Å være fanget i et spill hun som 12-åring ikke kunne forstå? Eller å bli sviktet på det groveste av en hun stolte på?

 • Lars Chr. Wegner
 • Eric B. Utheim

Artikkelen er over ni år gammel


- Sviket, sier tenåringsjenta selv.

- Det var det som var det verste. At han satt i stua her og lot som ingenting, når det var han som utnyttet meg. At det går an å være så kald!

Mandag begynner rettssaken mot den såkalte helikopterlegen i Hamar tingrett.

Utad var han den perfekte. En velrespektert, intelligent og populær overlege. Frimurer, sjarmerende og sosialt flink, som innimellom sykehusvaktene var helikopterlege for Luftambulansen.

Les også: Tiltalt for nytt sex-overgrep mot barn

For etterforskerne står 39-åringen som en gåte. På dagtid reddet han menneskeliv - samtidig som han ifølge tiltalen truet småjenter til å ha sex med seg selv og presset voksne menn for penger.

- Handlingene hans har fått kjempekonsekvenser for mange unge jenter. Flere av ofrene var til og med ungdommer som sto ham nær, sier etterforskningsleder i saken, Rune Otterstad.

Overgrep og trusler

Tiltalen er lang som et vondt år, og omfatter 75 punkter. Det er 43 fornærmede i saken. Tiltalen omfatter overgrep og trusler mot 21 jenter, hvorav 18 var mindreårige, videre pengeutpressing av 14 voksne menn, og forsøk på utpressing av ytterligere syv menn.

Legen er i tillegg tiltalt for å ha hatt seksuell omgang gjentatte ganger med en mindreårig jente.

Les også: Overlege tiltalt for voldtekt av 12-åring

Statsadvokat Arne Dymbe har allerede varslet at det kan bli aktuelt å nedlegge påstand om ti års forvaring for den 39-årige overlegen.

(Saken fortsetter under bildet)

BESLAG: Politiet beslagla 11 mobiltelefoner og enda flere SIM-kort som den tiltalte legen skal ha benyttet. Telefonene var registrert i navnene til uskyldige personer. Foto: GEIR OLSEN

Den første meldingen var uskyldig. En ung gutt hadde sendt en SMS til feil nummer. Hedmark-jenta, som gikk på barneskolen, hadde ikke hatt mobil så lenge. Hun svarte. De utvekslet flere meldinger.

- Jeg hadde ikke så mye penger, så han sendte meg kontantkortkoder. Det var litt nytt og spennende.

Meldingene kom tettere, mange ganger om dagen. Så endret tonen seg.

- Han ville ha et toppløs-bilde. Han hadde brukt mye penger på kontantkort til meg, så han ville ha noe tilbake. Jeg hadde ikke lyst, men han sa at vi var skuls hvis jeg tok bildet. Jeg gjorde som han sa. Jeg skjønner ikke hva han skulle med det - jeg gikk jo på barneskolen, jeg hadde ingenting å vise fram.

Tårene trillet

Så ville «gutten» ha mer. Et foto nedentil. Jenta nektet. Da begynte truslene.

- Han visste hvor jeg bodde. Han beskrev huset mitt og venninnen min.

BLE UTNYTTET: Først mange år etter at hun ble lurt til å kle av seg foran mobilkameraet, fikk hun vite at mannen som skal ha lurt henne var en familievenn. Foto: LARS BRYHN NYLAND


Den fortvilte ungjenta ante ikke hva hun skulle gjøre. Hun var redd for den ukjente som truet henne, redd for hva hun hadde gitt seg inn på, og for hva foreldrene måtte tro.

Til slutt, i sommerferien, tok hun mot til seg. Dro faren med inn på badet, sa ingen ting, bare viste ham mobilen sin mens tårene trillet.

- Jeg ble rasende, ringte nummeret og la igjen en skikkelig saftig melding på svareren. Dagen etter gikk vi til politiet og anmeldte saken, forteller faren.

Senere, da jenta hadde begynt på ungdomsskolen, fikk hun en ny SMS fra en ukjent avsender.

- Det var en jente som het Elin som gjerne ville ha kontakt med meg. Hun kunne godt sende meg kontantkortkoder. Men denne gangen gjennomskuet jeg det, forteller jenta.

- Jeg ble helt kvalm

Da familien i fjor høst fikk høre at den 39-årige overlegen fra Hamar var arrestert, ramlet verden nesten sammen. Legen var familiens gode venn. De to familiene har vært omgangsvenner i mange år.

- Det var en bombe. Jeg ble helt skjelven da jeg hørte det, nektet å tro det. Det tok noen dager før jeg forsto at det var sant, forteller faren.

(Saken fortsetter under bildet)

LANGVARIG ETTERFORSKNING: Den tiltalte overlegen ble avslørt da et utpressingsoffer nektet å betale. Saken ble først etterforsket i Ålesund, og senere på Hamar. Foto: HELGE MIKALSEN

Han fikk beskjed fra politiet om at datteren var et av overlegens ofre.

- Jeg ble helt kvalm. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig, å spille så godt, å opptre så kaldt og utspekulert - over så mange år.

Som venn av familien var overlegen en av svært få som fikk vite om truslene mot datteren.

- Han var veldig ivrig etter å spørre om saken, og ville høre om politiet hadde funnet ut noe. Nå faller brikkene på plass, han ville undersøke om etterforskerne var på sporet av ham, tror faren.

Overlegen var på vakt ved Norsk Luftambulanses base på Dombås da han ble arrestert 23. oktober i fjor.

12-13 årsalderen

Etterforskningen som allerede hadde pågått en stund var omfattende og krevende, og avtegnet et forbløffende mønster.

39-åringen som var overlege i anestesi ved sykehuset på Elverum hadde en totrinns plan, mener politiet: Først gjorde han seg til venns med jentene ved å utgi seg for å være tenåring. Så ville han bytte nakenbilder. Han sendte bilder han allerede hadde skaffet seg, for å vise at jenta han utga seg for å være var med på leken. Mange lot seg lure.

Straks han hadde nakenbilder, skal han ha presset jentene til å sende stadig grovere materiale, og truet med å sladre til venninner eller lagkamerater eller foreldre hvis ofrene ikke gjorde som han sa.

- Hvis kontakten opphørte kom han tilbake senere, ofte som en ny person. Han kunne utgi seg for å være en gutt som hadde funnet bildene på en brukt mobil, eller at han jobbet med el-sortering. Med den nye identiteten presset han jentene for enda flere bilder, sier politiinspektør Rolf Thoresen.

- Enkelte av jentene ble kontaktet i 12-13-årsalderen, og har blitt presset til de var 18-19 år gamle. Han har plaget dem i en tredjedel av livet. Han gikk tungt inn i hele ungdomstiden deres, en svært sårbar alder, sier politioverbetjent Rune Otterstad.

(Saken fortsetter under bildet)

ARRESTERT: Legen ble arrestert mens han var på jobb ved Dombås-basen til Norsk Luftambulanse. Foto: KARI UTGÅRD

Tolv etterforskere ble satt på saken. Seks av dem satt i halvannen måned og bare analyserte teledata. Politifolkene ble forbløffet over den frenetiske mobilaktiviteten til overlegen.
På det meste skal han ha sendt 500 meldinger på bare ett døgn.
Overfor jentene var han Elin (11), Maria (13), Kristin (12), Elin Berg (13), Victoria (12), Gunn (13). For bare å nevne noen.

Mange av ofrene ble presset til å utføre handlinger som omfattes av voldtektsparagrafen.

- Han kjørte som regel knallhardt på ett offer om gangen. Det var intenst i perioder. Så kunne det være et opphold på et halvt år, så var han tilbake, sier Otterstad.

Fisket

Mobilaktiviteten foregikk hele døgnet, også i perioder hvor legen var på jobb. En del av GSM-aktiviteten kan spores til perioder hvor han var på jobb på helikopterbasen på Dombås.

- Det virker som han har brukt det han hadde av ledige stunder, sier Rolf Thoresen.

Fire uskyldige menn opplevde å bli siktet - fordi legen opprettet telefonabonnement i deres navn, og brukte disse i kontakten med unge jenter.

- Dette gjorde han for å villede politiet, og lede oppmerksomheten over på uskyldige. Å bli etterforsket for slike forhold er svært belastende, sier Thoresen.

Politiet mener overlegen var i kontakt med jenter over hele landet, helt til Finnmark i nord.

- Han fisket, sier Otterstad.

- Sendte han ut melding til ti jenter, var det kanskje en som svarte.

- Hvor fant han jentene?

- Mønsteret er at det ikke er noe mønster. Han brukte internett og Facebook-profiler. Han leste bursdagshilsener i lokalavisene, og fant lagbilder av jenter som spilte fotball, sier Otterstad.

- Flere av jentene har måttet gå til psykiatrisk behandling. Noen søker fortsatt profesjonell hjelp. Mange føler skam og skyld. De har vært med på ting de aldri ville gått med på, med mindre de ble utsatt for stort press., sier Inger Johanne Reistad Hansen, som er bistandsadvokat for jentene i saken.

Befølte bedøvet pasient

Høsten 2009: Mens kirurgen opererer tenåringsjenta på den ene siden av tøyskjermen, sitter den nå tiltalte overlegen på den andre siden av det grønne skjermbrettet. Som anestesilege har han ansvar for jenta som han nettopp har lagt i narkose.

Men overlegen gjør mer enn som så. Han skal ha befølt den nakne jentekroppen på en måte som definitivt ikke hører inn under legegjerningen. Befølingen, som ifølge tiltalen er seksuell handling med barn under 16 år under særdeles skjerpende omstendigheter, ville aldri blitt oppdaget om ikke legen hadde filmet den selv med sin egen mobiltelefon. Politiet fant filmen da de gikk gjennom de 11 beslaglagte mobiltelefonene.

Etterforskerne fant fram til offeret fordi legen også hadde filmet journalen hennes.

(Saken fortsetter under bildet)

OVERLEGE: Her på Sykehuset Innlandet på Elverum arbeidet den tiltalte anestesioverlegen. Høsten 2009 skal han ha befølt en ung jente under en operasjon mens hun lå i narkose. Legen har mistet autorisasjonen sin, og er ikke lenger ansatt ved sykehuset. Foto: GEIR OLSEN

Jentas foreldre fikk sjokk da de ett år etter operasjonen ble varslet av sykehuset om overgrepet.

Legens forsvarer, Krister Braute, har tidligere uttalt til VG at legen har erkjent at han tok jenta på overkroppen, at han angrer bittert på handlingen, og at han ikke vet hvorfor han gjorde det.

Presset andre menn for penger

Statens helsetilsyn fratok legen autorisasjonen 14. desember i fjor, og legen har også mistet stillingene sine ved Sykehuset Innlandet på Elverum og i Norsk Luftambulanse.

Et sted på Sunnmøre, sommeren 2010: En 59-årig sunnmøring har fått en melding fra et nummer han ikke kjenner. Mannen åpner meldingen.

Overrasket ser han en slank og vever kvinnekropp i lett sommerkjole. Fotografiet er tydelig tatt av den unge kvinnen selv, mot et speil. Gjenskinnet fra blitsen gjør ansiktet ugjenkjennelig.

Avsenderen kaller seg «Victoria». I tekstfeltet står det: «Synes du kjolen min er fin?»
59-åringen blir pirret og nysgjerrig. Han bestemmer seg for å svare.

Det blir starten på et mareritt.

Det han tror er den flørtende «Victoria», er ifølge politiet den 39-årige overlegen. Bildet er av en mindreårig jente. Med trusler er hun blitt presset til å ta bilder av seg selv og sende dem til legen. Nå skal bildene brukes til å presse sunnmøringen med samme trussel som jenta ble utsatt for: Offentlig ydmykelse.

Snart et år senere skvetter fremdeles 59-åringen når han hører eller leser navnet «Victoria». Det samme gjør han hver gang et ukjent nummer ringer.

- Jeg angrer veldig på at jeg svarte på den første meldingen, innrømmer han. Han har latt seg intervjue av VG via e-post. Han ønsker å være anonym.

Meldingene skal ha blitt stadig frekkere.

Etter hvert ble det utvekslet det etterforskningsleder Terje Rishaug ved Ålesund politistasjon har kalt kompromitterende bilder.

Halvannen måned senere opphørte plutselig den flørtende kontakten.

Livredd og søvnløs

Sunnmøringen ble oppringt av en sint mann som utga seg for å være «Victorias» far.

Politiet: - Presset ti rike menn med nakenfoto

Den indignerte «pappaen» fortalte at jenta på bildene var mindreårig. Han truet med politianmeldelse og spredning av meldingene og bildene sunnmøringen hadde sendt, om han ikke betalte seg ut av problemet.

- Mannen som ringte sa det skulle svi på pungen, og at det skulle koste et tresifret antall tusener, sier sunnmøringen i en e-post til VG.

Truslene ble gjentatt.

(Saken fortsetter under bildet)

DROPPSTED: Flyplassen på Hamar var det stedet som den tiltalte legen oftest brukte når han skulle få overlevert utpressingspenger, mener politiet. Ifølge tiltalen hentet han her til sammen 300000 kroner fra tre ofre vinteren, våren og sommeren 2006. Legen hadde kort vei til overleveringsstedene. Foto: GEIR OLSEN

Livredd og søvnløs vurderte mannen å punge ut. Han så for seg skammen når slekt og venner fikk se hvilke bilder og tekstmeldinger han hadde sendt til «Victoria».

- Mannen som utga seg for å være far, ville at min klient selv skulle foreslå et beløp og var veldig pågående, sier advokat Morten Grimstad.

Sunnmøringen husker den eksakte ordlyden i en av meldingene:
«Har du kommet fram til et beløp?»

Under hardt press ble han «enig» med faren om å betale 140000 kroner.

Men han gjorde det aldri.

I stedet anmeldte han utpressingsforsøket.

Sunnmøringen trodde han var alene, men ved å troppe opp på politistasjonen i Ålesund startet han opprullingen av sakskomplekset som nå omfatter 43 fornærmede. 21 menn og 22 jenter, den yngste bare 11 år.

Sunnmøringen angrer likevel at han anmeldte saken.

- For min egen del har saken vært en enorm belastning. Men jeg er glad han er tatt, og på vegne av de andre involverte er jeg glad saken rulles opp.

Politiet la felle

I likhet med flere av de mannlige utpressingsofrene ble sunnmøringen selv etterforsket for å ha utvekslet bilder av seksuell karakter med en mindreårig. 59-åringen vedtok boten på 5000 kroner.

- Utelukkende for å få saken ut av verden. Min klient trodde hele veien at det var snakk om en ung, men voksen kvinne, sier Morten Grimstad.

14 menn valgte å kjøpe seg ut av «uløkka». Syv nektet. Av et samlet krav på to millioner kroner fikk overlegen inn nesten 600000 kroner, mener politiet å kunne bevise.

De engstelige ofrene måtte ofte reise til steder som var ukjente for dem når pengebunkene skulle overleveres.
Overleveringene foregikk som i en kriminalfilm.

- Tiltalte dro aldri langt for å hente penger, og han hadde full oversikt over offeret, sier Rune Otterstad.

Med mobilen styrte legen ofrene via omveier. Ofte endret han tid og sted.

Droppstedene var der legen til enhver tid befant seg. På Elverum da han bodde der, på Hamar da han bodde der, i Oslo da han tok spesialistutdanning.

I september i fjor prøvde politiet å lokke legen i en felle. Et av utpresningsofrene gikk til politiet. En spaner utga seg for å være offeret, og avtalte overlevering etter legens instrukser.

Et team fra Oslo-politiets Seksjon for organisert kriminalitet sto klare til å pågripe ham i det han plukket opp pengene.

- Men han trakk seg unna. Trolig fordi han fikk mistanke om at noe var galt. Også ved flere andre anledninger utsatte han pengedroppene, trolig fordi han var redd for å bli tatt, sier Rolf Thoresen.

Politiet tror legen fisket når han skulle finne mannlige ofre, akkurat som med jentene. Han sendte ut samme tilsynelatende uskyldige melding til mange. De fleste svarte ikke, men noen gikk i garnet.

Blant mennene han presset var også en tidligere legekollega.

- Ingenting tyder på at han lette etter personer med seksuell preferanse for unge jenter. Han har gått etter pengesterke menn, vært opportunist. Noen kjente han, andre fant han i media. Han leste artikler om rike menn og studerte skattelister. Når han så en dyr bil noterte han bilnummeret, med tanke på om eieren kunne presses. Han har forsøkt seg på både nasjonale og lokale kjendiser, sier Thoresen.

- Skulle gjerne hatt det ugjort

Hjemme hos overlegen fant politiet en datamaskin med 11000 ulovlige bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Bildene var slettet, men lot seg gjenskape. Også på en annen PC ble det funnet barneporno. Den tiltalte nekter kjennskap til bildene.

Overlegens forsvarere Krister Braute og Svein Tømmerdal sier at klienten deres tar det tungt. Han ser fram til at rettssaken kommer opp slik at han kan begynne å planlegge fremtiden sin.

- Han erkjenner enkelte punkter i tiltalen, blant annet å ha brukt falsk identitet til å lure jenter til å sende ham bilder. Han angrer, og ser i ettertid at dette ikke var riktig oppførsel. Han skulle gjerne hatt det ugjort, sier Braute og Tømmerdal.

- Vi ønsker ikke å gå i detaljer på hva han har erkjent og ikke erkjent. Vi ønsker ikke forhåndsprosedering i media. Vår klient skal forklare seg i retten, og vi skal legge fram forsvaret der, sier forsvarerne.

39-åringen påberoper seg økonomiske motiver.

- Vår klient har hele veien sagt at han har hatt et økonomisk motiv for det han har gjort. Det fastholder han. Han har hatt store utgifter til husoppussing og på kjøpet av en feriebolig. Han sier han satte i gang det han gjorde for å komme ovenpå økonomisk. Han skal forklare seg i retten om hva som har utløst det økonomiske behovet, varsler forsvarerne.

Les også

 1. Politiet: - Presset ti rike menn med nakenfoto

  Først skal overlegen ha lurt mennene til å sende nakenfoto av seg selv til ham - så skal han ha presset dem for penger.
 2. Slik lurte overlegen småjentene

  HAMAR (VG Nett) Legen (38) kalte seg selv «Victoria (13)». Han sendte tekstmeldinger til unge jenter han fant i aviser…
 3. Overgrepssiktet lege skal ha over 25 ofre: - Jentene føler seg rundlurt

  HAMAR POLITIHUS (VG Nett)20 unge jenter ned i 11 år skal være misbrukt av overlegen fra Hedmark (38).
 4. - Lege forgrep seg på neddopet jente

  Politiet skal ha videobevis for at en 38 år gammel overgrepssiktet lege fra Hedmark filmet og forgrep seg på ei jente…

Flere artikler

 1. Utvider overgrepstiltalen mot helikopterlegen: Tiltalt for nytt sex-overgrep mot barn

 2. Ber om ti års forvaring for «Helikopterlegen»

 3. Helikopterlegen nekter skyld for det meste

 4. «Hei, det er Kristin (12). Vil du ha gratis kontantkort?»

 5. Mener «Helikopterlegen» viste triumferende fingertegn etter overgrep

Fra andre aviser

 1. Tiltalt for å ha truet og utnyttet mindreårige jenter

  Aftenposten
 2. Legen uenig i at han voldtok via mobiltelefon

  Aftenposten
 3. Luftambulanselegen får dommen i dag

  Aftenposten
 4. Ber om ti års forvaring for luftambulanselegen

  Aftenposten
 5. Mann (20) filmet overgrep mot 14 år gammel jente. Så delte han videoen med andre.

  Bergens Tidende
 6. Mann tiltalt for seksuelle tilnærmelser mot flere mindreårige jenter

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder