FLOMMET OVER: Regnværet som skylte over Sørlandet fredag, skapte store problemer for innbyggerne i Kristiansand. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Det kraftige regnværet fortsetter – men det verste er over

De store nedbørmengdene vil fortsette natt til søndag; – Man merker at høstværet har ankommet, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Målinger fra Meteorologisk institutt viste at det kraftige uværet som herjet på Sørlandet fredag og natt til lørdag, resulterte i en nedbørmengde på 82 millimeter ved Kvadraturen i Kristiansand i løpet av to timer. Totalt kom det 108,5 millimeter i byen.

– Det intense regnværet skaper store problemer. Målingene vi gjorde, er svært høye for en by som Kristiansand, sier Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt til VG lørdag morgen.

Dovland i Aust-Agder endte opp med den høyeste nedbørsmålingen med hele 120,2 millimeter på 24 timer. Senumstad, som ligger i samme fylke, endte på sin side opp med et nedbørstall på 110,8 millimeter i løpet av 24 timer. På Rjukan i Telemark viste målingene 54 millimeter.

Sjekk været der du bor her

les også

Varsler kraftig regn på Sør- og Østlandet

– Det var helt klart Sørlandet som fikk mest regnvær. Innbyggerne har for øyeblikket opphold, men det vil komme mer regn i løpet av lørdag kveld og det er forventet kraftig nedbør natt til søndag, mellom 30–50 millimeter, sier Walløe.

Regnværet som preget Sørlandet fredag og natt til lørdag, har allerede flyttet seg nordover mot Østlandet. I morgen vil regnet som er ventet på Sørlandet i natt, igjen ankommet Østlandet som må belage seg på en regnfull søndag.

UTFORDRENDE: Det var ikke bare bare for innbyggerne på Sørlandet å bevege seg ute fredag. I et område vest for Kristiansand sentrum falt det fra 140 til 160 mm nedbør i løpet av noen ettermiddagstimer. Her på riksvei 9 ved Grim. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Det er ventet mellom 15–30 milliliter over hele Østlandet, med store lokale forskjeller. Jo lenger sør for Mjøsa man bor, desto mer regn vil man kunne forvente å få, sier Walløe.

Midt-Norge og Nord-Norge kan derimot vente seg sol og sensommertemperaturer.

– Midt-Norge vil få delvis sol og en temperatur på cirka 20 grader. Nord-Norge kan forvente seg rundt 15 grader og opphold.

les også

Sjokknedbøren på vei mot Østlandet – 70 kjellere i Kristiansand står i vann

UNDER VANN: Flere titalls bilder ble satt under vann i løpet av regnværstimene i Kristiansand fredag. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Ingen flomfare

NVE kan, ifølge opplysningene de sitter med lørdag morgen, ikke se noen fare for flom i de store elvene.

– Det ser ikke ut som det er noen store flommer for øyeblikket, og vi ser heller ingen fare for at det vil skje heller. Det har jo vært såpass tørt etter den fine sommeren, så elvene hadde en del kapasitet til å ta imot vannet som kom og som vil komme. Det har vært noe problemer med tette rør og avløp. Det har vært såpass intenst nedbør og rørene har derfor blitt tettet med diverse løv og gress, sier vakthavende hydrolog Anne Fleig i NVE.

Politiet i Sør-Øst Norge sier til VG at de kun har fått inn bagatellmessige meldinger knyttet til været lørdag morgen.

– Vi har fått inn en melding om overvann med Hokksund riksvei 35. I tillegg har det kommet inn en melding fra Flatdal i Telemark ved riksvei 35, som for øyeblikket er delvis sperret på grunn av store steinmasser som har lagt seg i veien etter nedbør i natt, sier operasjonsleder Knut Larsen.

les også

Seks mistet livet – Slik herjer tyfonen Jebi i Japan

På spørsmål om hvordan de stiller seg til den nye runder med nedbør som er ventet, sier han følgende til VG;

– Vi får jo dessverre ikke gjort så mye med været. Dette er jo veldig lokalt, så vi får ta det som det kommer, sier han.

Mistet veiforbindelsen

Agder opplevde kraftig og intenst regnvær fredag og natt til lørdag. Politiet sier at de foreløpig ikke har fått inn noen meldinger i forbindelse med været da VG snakket med dem rundt 09.00 lørdag morgen.

– Bortsett fra en liten grend i Roland i Marnardal kommune som for øyeblikket har mistet veiforbindelse, så har vi ikke fått inn noen meldinger. Fredag etter kl. 16.00 derimot, så haglet det jo inn, og regnværet skapte store utfordringer, sier operasjonsleder Knut Odde.

UVITENDE: Da VG ringte Nina Christiansen lørdag morgen, visste hun ikke at den eneste veiforbindelsen inn til gården var stengt grunnet regnværet. Bildet er tatt ved en annen anledning sammen med ektemannen Gunnar Ravndal. Foto: privat

På den lille grenden Roland bor det kun tre personer, ifølge beboer Nina Christiansen. Da VG ringte henne lørdag morgen, har hun ikke fått med seg at veien inn til grenden er sperret av grunnet været.

– Nei, det var jeg ikke klar over. Da var det flaks at våre venner fra Sandnes som er på besøk, kom i går og ikke i dag, sier hun.

– Vi har heldigvis ingen store planer i dag, annet enn å gå en tur, men jeg håper veien er kjørbar igjen i morgen, ellers kommer jo ikke vennene våre hjem igjen.

Det er dog ikke første gangen Christiansen har opplevd at veien har blitt sperret. Sist gang var dog timingen hakke dårligere enn den var i dag, forteller hun.

– Da skulle jeg på jobb, men kom ingen vei. Men sånn blir det jo noen ganger når man bor her ute, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder