VARSLER: Line Oma er den første av varslerne som står frem åpent. Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

AP-politiker Line Oma står frem som Giske-varsler

Line Oma mener det er viktig at varslerne får et ansikt, og forteller i et NRK-intervju om sitt varsel, som skal ha skjedd da hun var 23 år og praktikant.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Hvorfor skal jeg gjemme meg? Det er ikke oss varslere som har gjort noe galt, sier hun i et intervju med NRK.

Oma sier i intervjuet at det føles riktig å stå frem, samtidig som hun forstår de som ikke vil det:

Få oversikt her: Dette er Giske-saken

– Jeg vil fortelle alle de andre som har opplevd ting at det er trygt å varsle til Arbeiderpartiet. Jeg har blitt godt behandlet og tatt på største alvor etter at jeg gikk til Jonas Gahr Støre med min historie i romjulen, sier hun i intervjuet.

Hun sier til NRK at hun var 23 år gammel og praktikant på den norske ambassaden i New Delhi i India da hendelsen fant sted.

Nå jobber hun som leder for bydelsutvalget og arbeidsutvalget for Gamle Oslo.

VGs kommentator om saken:

Vil gi varslerne et ansikt

– Det er bare viktig at også varslerne får et ansikt, og oppmuntre andre til å varsle om uakseptabel oppførsel og trakassering, sier hun i intervjuet.

FØRSTE: Oma er den eneste av varslerne som har stått frem med navn så langt. Foto: Helge Mikalsen VG

I tillegg til å være praktikant var Oma også medlem av Arbeiderpartiet og sier til NRK at hun syntes det var stas å få snakke med en statsråd for første gang.

Les også: Ap-ledelsen slo tilbake mot varsler-notat: – Dette er fabrikkert

Utpå kvelden forteller hun at selskapet drar videre fra ambassaden til en av de mer eksklusive nattklubbene i New Delhi, hvor hun sier hendelsen hun har varslet om fant sted.

– Da vi skal forlate stedet presser han meg opp mot veggen. Og stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til, sier Oma til NRK

I romjulen varslet hun formelt Arbeiderpartiet. Hun forteller til NRK at hun føler at hun ble tatt på alvor og har blitt godt ivaretatt og trodd på.

Les også: Stenseng: Nettavisens Giske-notat er ikke dekkende for sakene

VG har vært i kontakt med Line Oma, som sier hun ikke er tilgjengelig for intervju fredag ettermiddag.

Trond Giskes personlige rådgiver Bård Flaarønning skriver i en tekstmelding til VG at Trond Giske er syk, og derfor ikke tilgjengelig for kommentarer.

Video fra tirsdagens møte:

Krisemøte

Tirsdag denne uken møtte AP-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, pressen på Youngstorget i Oslo etter et krisemøte i partiets sentralstyre om varslene:

– Vi tror på varslerne. Vi tror på de varslene som kommer og har et ansvar for at den det varsles mot får lov til å gi sin versjon av det som har skjedd, og så skal vi trekke en konklusjon om det har skjedd seksuell trakassering, sa Støre til pressen.

På møtet vekket det oppsikt da nestleder Hadia Tajik leste høyt fra varslene om sin kollega. Ifølge VGs kilder signaliserte dette at partiet må velge mellom henne og Giske som nestleder.

Kriserådgiver om Giske-saken: Viktig at mediene ser hele mennesket

Støre skal ha fått en frist på seg til å avgjøre sin Giskes skjebne innen mandag. Det er dagen for det neste sentralstyremøte i partiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder