KNM «Helge Ingstad»: Flytedokken på plass -nå heves lekteren

Snart fire måneder etter forliset av milliardfregatten KNM «Helge Ingstad» er den kompliserte hevingsoperasjonen i aller siste fase.

 • Harald Vikøyr
 • Hallgeir Vågenes (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Oppdatering klokken 1315:

Flytedokken er nå nøyaktig påplass under fregatten, og det er satt i gang tømming av ballastvann fra tankene på lekteren, slik at den hever seg.

SNART OPPE: Den fem tusen tonn tunge fregatten er snart oppe i friluft. Lekteren skal enda heves slik at den får to meter fribord før den frakobles kranlekterne. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

– Dette vil foregå i timene fremover under nøye overvåkning. Underveis vil personell gå om bord og fortsette utpumping av sjøvann fra det indre av fregatten, forklarer kommunikasjonsansvarlig Elisabeth Sandberg i Forsvarsmateriell.

Først når flytedokken har fått dekket over vann og fregatten oppe i friluft, vil personell gå om bord og sveise fast fregatten lekteren.

Etter dette vil lekteren heves ytterligere slik at den får to meter fribord, og arbeidet med å løsne festene til kranlekterne starter.

På direktebildene har vi i formiddag lørdag bare sett de hvite overbygningene på lekteren – men den svære farkosten er senket åtte meter ned og skjøvet sidelengs inn under den hengende fregatten.

Nå skal den heves forsiktig opp under den.

HER ER LEKTEREN: Dette dronebildet viser lekteren før den ble senket ned åtte meter og skjøvet inn under fregatten. Legg merke til raden med dokkputer midt på lekteren. Til høyre ses også loddrette stolper som skal brukes til å sikre fregatten. Foto: Forsvaret

les også

Fregatten er hevet – klar til overføring på lekter

Henger fortsatt

KNM «Helge Ingstad» henger fortsatt i 16 store kjettinger fra de to kranlekterne «Gulliver» og «Rambiz», og skal gjøre det til skroget er helt sikret og fastlåst til flytedokken. Flytedokken er 140 meter lang og 36 meter bred, forklarer kommunikasjonsansvarlig Elisabeth Sandberg i Forsvarsmateriell.

FLYTEDOKK UNDER: Slik planlegges flytedokken å plasseres under det hengende skipet, og så heves den. Foto: Forsvarsmateriell

les også

Mannskapets video: Bli med inn i KNM «Helge Ingstad»

– ROV-er med kameraer er nede for å sørge for at kjølen til fregatten treffer nøyaktig på dokkputene som er montert der, forklarer hun.

Mens dette pågår, arbeides det også med at selve lekteren holdes stabilt – vekten som skal på dekk, er om lag fem tusen tonn.

SIKRE OLJESØL: På dekket av flytedokken «Boabarge» er det montert en kant som skal fange opp oljeholdig vann som renner fra fregatten. Foto: Forsvaret

les også

KNM «Helge Ingstad»-hevingen: Teknisk utstyr ødelegges

Ingstad-mannskap om bord

Under arbeidet med å sette fregatten i rett posisjon drives det ikke utpumping av vann. Men mannskap fra KNM «Helge Ingstad» fortsetter deretter arbeidet med å drenere og pumpe ut sjøvann fra skipet. Som ventet, er det påvist flere luftlommer i skipet. Operasjonsleder Anders Penna i Boa Management opplyser på Forsvarets egne sider at fregattens vekt tyder på flere hundre tonn med oppdrift – noe som kan forklares med store luftlommer.

SLEPES TIL KAI: Når flytedokken er ferdig hevet og fregatten sikret, starter transporten til Haakonsvern orlogsstasjon, som tar ca. fem timer. Foto: Forsvarsmateriell

les også

Forsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad

På flytedokken er det på forhånd plassert spesiallagde krybber som passer nøyaktig til bunnen på fregatten. Planen er at lekteren heves opp under fregattbunnen – slik at den kommer på plass på disse krybbene.

Dette er et nøyaktighetsarbeid og kan ta tid.

Deretter skal fartøyet sikres, blant annet ved at det sveises fast stag som låser skroget fast.

– Heveprosjektet anses ikke over før vi kan løsne kjettingene, slik at skipet står på lekteren. Da starter også transporten til Haakonsvern, som skal ta om lag fem timer. Det kan skje i natt, eller etter planen i morgen, sier Sandberg.

Les også

 1. Besetningen på KNM «Helge Ingstad» deltar i hevearbeidet nå

  HJELTEFJORDEN (VG) Om lag tredve av den originale besetningen på KNM «Helge Ingstad» havarinatten er nå tilbake…
 2. KNM «Helge Ingstad»: Skroget ser uskadet ut etter fire måneder under vann

  HJELTEFJORDEN (VG) Fregatten KNM «Helge Ingstad» ser forbausende hel og uskadet ut – med unntak av skadene fra…
 3. Henk (45) er klar for å løfte KNM «Helge Ingstad»

  Når det er noe virkelig tungt som skal løftes, fyrer kranfartøyet «Gulliver» opp sine fire motorer med 8000 hestekrefter…
 4. Avviser AP-kritikk: – Det ble gjort en fenomenalt god jobb da KNM «Helge Ingstad» ble sikret

  Operasjonsleder for hevingen av den havarerte milliardfregatten KNM «Helge Ingstad» avviser spørsmålene om hvorvidt den…
 5. Solberg får beskjed om å droppe omstridt budsjettgrep

  Uansvarlig, feil retning, ny presedens og juks. Det er ord ungdomspartiene bruker om forslaget fra regjeringens om…

Mer om

 1. KNM «Helge Ingstad»
 2. Forsvaret

Flere artikler

 1. Fregatten er hevet – klar til overføring på lekter

 2. KNM «Helge Ingstad» er hevet – lekteren brøt vannflaten i kveld

 3. Mannskapets video: Bli med inn i KNM «Helge Ingstad»

 4. KNM «Helge Ingstad»: Flyttes bort fra havdønning – slepes til Hanøytangen

 5. Kranlekterne med KNM «Helge Ingstad» ved kai på Hanøytangen

Fra andre aviser

 1. KNM Helge Ingstad fremme på Hanøytangen

  Aftenposten
 2. «Helge Ingstad» er hjemme på Haakonsvern

  Bergens Tidende
 3. KNM Helge Ingstad er hjemme på Haakonsvern

  Aftenposten
 4. Slik blir den vanskelige operasjonen: tømmer fregatten for vann

  Bergens Tidende
 5. Se de første bildene fra innsiden av den KNM Helge Ingstad etter hevingen

  Aftenposten
 6. Følg bergingen direkte: Har hentet ut datautstyr fra «Helge Ingstad» i natt

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder