MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Frode Hansen, VG

Solberg må forklare seg om manglende terrorsikring

Statsminister Erna Solberg (H) må i dag forklare Stortinget hvorfor arbeidet med å terrorsikre kritiske objekter ennå ikke er ferdig – tre år etter fristen.

 • birgitte.iversen@ntb.no

Artikkelen er over to år gammel

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har innkalt Solberg og en rekke nåværende og tidligere statsråder til høring om saken mandag.

Bakteppet er Riksrevisjonens knusende kritikk fra 2016, som slo fast at arbeidet med såkalt objektsikring etter terrorangrepene 22. juli 2011 var svært mangelfullt, samt en like kritisk oppfølgingsrapport fra juni i år.

Bakgrunn: Skjebnehøring for statsministeren

– Ikke enig i alt

les også

Per Kristian Foss: Misvisende om Riksrevisjonen

Rapportene slår fast at regjeringen ligger langt etter fristen, som var satt til 2015, i arbeidet med å sikre objekter som er avgjørende for stats- og samfunnssikkerheten. Dette gjelder både politiets og Forsvarets egne bygninger, samt bygninger med viktig symbolverdi og kritisk sivil infrastruktur som for eksempel vannverk, strømforsyning og datasentraler.

les også

Ny VG-måling: KrF-velgerne snur ryggen til Støre

Frithjof Jacobsen kommenterer: Truslene som kan felle regjeringen

Etatene er heller ikke enige seg imellom om hvilke objekter som skal sikres, og er ikke engang ferdige med å kartlegge alle objektene, heter det i rapporten, som fastslår at situasjonen utgjør en fare for liv og helse.

Se direkte fra høringen her:

Til Riksrevisjonens kritikk har Solberg tidligere uttalt at hun ser fram til å møte kontrollkomiteen.

les også

Solberg om nytt beredskapssenter: – En grunnstein for norsk trygghet

– Vi har gode svar når det blir høring om Riksrevisjonens rapport om objektsikring. Det er ikke alle konklusjonene der vi er enige i, og det blir noe Stortinget må ta stilling til, sa statsministeren til NTB.

Hun har blant annet pekt på at det pågår flytting av flere enheter i Forsvaret og politiet, og at det ikke er fornuftig å gjøre millioninvesteringer på steder som ikke skal brukes i fremtiden.

Les også: Ettergår Erna Solbergs forklaring om terrorsikring

PRESSET: Under mandagens høring vil statsminister Erna Solberg (H) bli konfrontert med en rekke spørsmål. Her fra fjorårets høring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Antyder mistillit

SV og Rødt har begge antydet at de kan stille mistillitsforslag i saken, og hverken Ap, Sp eller KrF har avvist at det kan ende med mistillit, men sier det er for tidlig å uttale seg om det. Alle opposisjonspartiene har imidlertid vært krasse i sin kritikk av regjeringen, og har beskyldt statsministeren for å skjønnmale situasjonen under den forrige høringen om saken i fjor.

les også

Anundsen om objektsikring:
Rapporteringen glapp

Debatt: «Støre kan ikke ha lest både riksrevisjonens rapport og Gjørv-kommisjonens rapport»

Valgforsker Bernt Aardal sier til NTB at spørsmålet om mistillit til syvende og sist vil handle om hvorvidt opposisjonen ser seg tjent med en regjeringskrise i høst. Han sier spørsmålet særlig vil være krevende for Kristelig Folkeparti (KrF).

les også

PST-sjefen: – Vi står overfor svært kompetente og aggressive trusselaktører

– Spesielt nå, hvor de står midt i en svært vanskelig situasjon med Bekkevold-saken og det politiske veivalget de skal ta i høst. Når vi vet hvor delt partiet er i disse sakene, så kan det bli en stor belastning for partiet hvis det skulle få skylden for et regjeringsskifte nå, sier Aardal.

– Flere målinger har også vist at et flertall av KrFs velgere ønsker Erna Solberg som statsminister, påpeker han.

les også

Her er de første bildene fra den nye 22. juli-filmen

Dersom det skulle bli flertall for mistillit, vil det være historisk. Kun to ganger tidligere har en norsk regjering gått etter et mistillitsvotum – sist var Gerhardsen-regjeringen etter Kings Bay-ulykken på Svalbard i 1963. Siden krigen har det imidlertid vært fremmet 67 mistillitsforslag som ikke har fått flertall, viser en gjennomgang fra Stortingets utredningsseksjon.

Åtte til høring

I tillegg til statsminister Erna Solberg må justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp), tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) stille i høringen.

Statsministeren skal forklare seg helt sist. Før politikernes forklaringer skal komiteen høre direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet Kjetil Nilsen, forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen og politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Høringen vil pågå gjennom hele dagen mandag.

Les også

 1. Avslører nye sikkerhetshull

  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har i 2016 avslørt nye sikkerhetshull i virksomheter som er kritiske for samfunnet i…
 2. Erna Solberg: Sikringen tok for lang tid

  Regjeringen var ikke klar over at det sto så dårlig til med objektsikringen, før Riksrevisjonens rapport ble kjent…

Mer om

 1. Regjeringen
 2. Beredskap
 3. Stortinget
 4. Infrastruktur
 5. Erna Solberg
 6. Samfunnssikkerhet
 7. 22. juli

Flere artikler

 1. Skjebnehøring for statsministeren

 2. Senterpartiet vurderer mistillit om terrorsikring

 3. Kontrollkomiteen fortsetter granskingen av regjeringens terrorsikring

 4. SV: Statsministeren feilinformerer flere ganger under terrorhøringen

 5. Erna Solberg om terrorsikring: Jeg var upresis

Fra andre aviser

 1. Spørsmålene statsministeren må svare godt på for å unngå mistillit

  Fædrelandsvennen
 2. Solberg sier regjeringen burde kommunisert bedre og tidligere til Stortinget

  Fædrelandsvennen
 3. Spørsmålene statsministeren må svare godt på for å unngå mistillit

  Aftenposten
 4. SV: Nye funn om terrorsikring

  Aftenposten
 5. Leder: Norge i beredskap

  Fædrelandsvennen
 6. Støre er ikke fornøyd med statsministerens selvkritikk

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no