PÅGREPET: Torpedo og pengeinnkrever Jan Erik Iversen. Han nekter straffskyld for å ha truet Røkke. I dag ble han fremstilt for varetektsfengsling. Foto: VG

Politiet om siktet torpedo: – Truet med å begå fysiske handlinger mot Røkke

OSLO TINGRETT (VG) Torpedoen som er siktet for forsøk på grov utpressing av Kjell Inge Røkke, varetektsfengsles i fire uker.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Han undergis brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden, samt fullstendig isolasjon i to uker.

– Retten har kommet til at det er nødvendig å holde siktede fullstendig isolert selv med den belastning dette vil medføre for han. Siktede vil ellers kunne kontakte andre innsatte og med disse som formidlere ha en reell mulighet til å kommunisere med eventuelle medskyldige og vitner og derved forspille bevis i saken, heter det i kjennelsen.

I kjennelsen heter det også at politiet ikke utelukker at det kan komme komme ytterligere pågripelser i saken.

Advokat: – Har truet med fysiske handlinger

Ifølge politiet har Røkke blitt utsatt for «alvorlige trusler» fra Iversen.

I dag klokken 14, for lukkede dører, ble Iversen fremstilt for varetektsfengsling. Han nekter straffskyld.

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen ønsket å fengsle Iversen i fire uker.

– Han er siktet for forsøk på grov utpressing. I den handlingen ligger det at man fremsetter en trussel for å oppnå vinnings hensikt. Vi mener han har truet med å begå fysiske handlinger mot Røkke.

les også

Politiet: Kjell Inge Røkke utsatt for alvorlige trusler

Meeg-Bentzen opplyser at politiet har tatt beslag i mobiler og andre elektroniske lagringsmedier.

– VG har også skrevet noen aviser som er tatt i beslag, sier politiadvokaten.

Han mener det er for tidlig å si noe om motiv.

Truslene Iversen er siktet for skal ha skjedd i løpet av de tre siste månedene, i november og januar. Hans forsvarer, Benedict de Vibe, sier hans klient nekter straffskyld, at han mener han ikke har gjort noe straffbart og vil begjære seg løslatt.

Det er ventet en avgjørelse på fengslingsspørsmålet i ettermiddag.

– Belastning for Røkke

Røkkes advokat, John Christian Elden, opplyser at situasjonen har vært en kraftig belastning for Røkke og hans familie over flere måneder.

– Situasjonen har vært oppfattet som vanskelig, skriver Elden i en e-post til VG.

Røkke overlater videre fremdrift til politiet, herunder å uttale seg om etterforskningen ut fra hva de fortløpende finner forsvarlig, opplyser advokaten.

Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt sier det kan tyde på at det er en forhistorie som ligger bak at situasjonen mellom partene har eskalert.

– Bakgrunnen for saken er oppgitt å være et VG-oppslag fra i høst der VG brukte plass på å navngi og henge ut Iversen i forbindelse med den 19 år gamle båtsertifikatsaken til Røkke. Iversen mener at Røkke er ansvarlig for at VG gjorde dette og at Røkke derfor må gjøre opp for VGs publisering, som skal ha gått ut over Iversens gode navn og rykte, skriver Elden.

BAKGRUNN: Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene

Hør opptakene i videoen nedenfor:

Ventet på Røkke i garasjeanlegg

Etter det VG får opplyst skal Iversen ved ett tilfelle ha ventet på Røkke i garasjeanlegget ved Aker. Der skal torpedoen ha fremsatt angivelige trusler mot finansmannen.

VG publiserte i juni i fjor en rekke ukjente lydopptak av forskjellige private samtaler mellom milliardær og industrileder Kjell Inge Røkke, kunsthandler Per Orveland og den kjente torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen.

Jan Erik «Jannik» Iversen er en kjent pengeinnkrever og torpedo. Han ble i 1989 pågrepet for vold etter å ha reist over til Vestlandet for å kreve inn påstått gjeld som en forretningsmann skal ha hatt til en kjent travkusk. Han ble senere dømt for forholdet.

7. desember 2004 ble Iversen pågrepet for å ha skutt den straffedømte finansakrobaten Christer Tromsdal (48) i beinet. Torpedoen ble senere dømt til fengsel i syv måneder etter en tilståelsesdom.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder