- Han er ei jåle

Eks-statsråd Berntsen ut mot Bondevik og ny ordenspraksis

Her er bildet som får tidligere statsråd Thorbjørn Berntsen til å kalle Kjell Magne Bondevik «ei ekte jåle».

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

TIL GALLA MED TO NYE ORDENER: Statsminister Kjell Magne Bondevik med sin nye italienske orden, storkorset av den italienske fortjenstorden, og det 11 dager gamle storkorset av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. I bakgrunnen hans kone Bjørg Bondevik, som hilser på Kronprinsesse Mette-Marit. Kronprinsessen bærer også den italienske ordenen. Foto: SCANPIX

I tillegg til sitt 11 dager gamle Storkors av Den kongelige norske St. Olavsorden, bar statsministeren også Storkorset av den italienske fortjenesteorden, som han fikk av det besøkende italienske presidentparet.

Denne utmerkelsen består av det grønne ordensbåndet, et storkors og en stjerne, som henger ved ordensbåndet. Den nye norske ordenen er det andre Storkorset Bondevik har på brystet.

Historisk Bondevik

Med sin ferske St. Olavsorden bryter KrF-politikeren en nesten hundre år lang tradisjon statsministere imellom i Norge.

Bondevik er den første statsministeren i moderne tid som har mottatt en orden av den sittende monarken.

At aktive politikere mottar ordener fra kongen, er eks-statsråd Thorbjørn Berntsen (Ap) helt negativ til.

- Jeg sier bare vel bekomme. Det overrasker meg ikke at Bondevik er den som bryter denne tradisjonen. Han er ei ekte jåle som samler på trofeer, det være seg ordensbånd eller møter med andre statsledere, sier Berntsen.

Han er full av forakt over hele ordensvesenet:

- Jeg har sett mange ordensbehengte kjolebryst i mitt liv, og har iblant lurt på hvordan de har greid å få en orden for utmerkede fortjenester. Det har mange av dem vært flinke til å skjule, sier Berntsen.

På Slottets gallamiddag i går bar, i tillegg til Bondevik og næringsminister Børge Brende, både kongen, dronningen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit den italienske ordenen. Kongeparet har fått den tidligere, mens kronprinsparet i likhet med statsministeren fikk sin forrige tirsdag. Den italienske presidenten, Carlo Ciampi, bar Storkors av St. Olav.

Nye regler

Kun en håndfull norske borgere innehar Storkorset av St. Olav: Medlemmer av kongefamilien, hoffets toppmedarbeidere og pensjonert justitiarius i Høyesterett, Carsten Smith, og nå altså Bondevik. Ingen tidligere statsminister bærer dette ordenstegnet.

Både Einar Gerhardsen og Gro Harlem Brundtland har takket nei til ordener fra det norske kongehuset.

Men 1. juli i år ble statuttene endret. I de nye retningslinjene har kong Harald, som er ordenens stormester, åpnet for å tildele St. Olav til sittende statsministere og utenriksministere etter ett år i embetet.

Øvrige statsråder kan få den etter fire år.

Ulikt sine forgjengere godtok Bondevik og hans statsråder å la seg dekorere.

Etter Statsråd på Slottet fredag 10. september var det medaljedryss over regjeringsmedlemmene:

Bondevik fikk Storkorset. Utenriksminister Jan Petersen (H) ble utnevnt til Kommandør med stjerne.

Flere fikk ordner

Statsrådene Dagfinn Høybråten (KrF), Valgerd Svarstad Haugland (KrF), Hilde Frafjord Johnson (KrF), Lars Sponheim (V) og Odd Einar Dørum (V) ble alle utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden.

VG har fått bekreftet at Jens Stoltenberg (Ap) ble orientert, men ikke konsultert, om ordenstildelingene kvelden før seremonien på Slottet.

Stoltenberg vil ikke kommentere Regjeringens nye ordenspraksis overfor VG.

Hans rådgivere nøyer seg med å vise til at det er en «lang og god» praksis at Ap-folk takker nei til ordener, og at Stoltenberg selv har avslått en rekke utenlandske ordener.

- Ikke jåleri

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) ble kommandør med stjerne, som er en lavere orden, lenge etter han forlot embetet. Han synes systemet var bedre slik det var før, da ikke aktive politikere fikk slike ordener, men er ikke enig med Berntsen i at dette er jåleri.

- Det er ordenskanselliet som har funnet ut at han skal ha dette her. Jeg synes ikke en sittende statsminister kan si nei til en slik utmerkelse, sier Willoch til VG.

Gjennom sine mange år som politiker og forskjellige ministerposter har han fått utallige tilbud om ordener fra andre land som han har takket nei til, men aldri noen norske.

- Nei, dette var et innarbeidet system hos alle mine forgjengere, så dette var aldri noen problemstilling i min tid, sier den tidligere statsministeren fra Høyre.

- Pompøs regjering

Statsviter og tidligere soussjef på Slottet Carl Erik Grimstad tror at Bondevik og hans statsråder kan bli den første og den siste regjering som lar seg dekorere med ordener.

- Blir det en Ap-SV regjering etter valget, kommer de mest sannsynlig til å fjerne denne praksisen igjen. I så fall blir Bondevik 2-regjeringen stående som et litt pompøst kapittel i nyere norsk historie, sier Grimstad til VG.

Tidligere olje- og energiminister og nåværende stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Olav Akselsen, har selv aldri blitt tilbudt noen ordener og er ikke lei seg for det.

- Hvis statsministeren vil gå med rosett, må han gjerne gjøre det for min del. Selv synes jeg det er noe stort tull. Vi som politikere bør være det av helt andre grunner enn dette. Den type fiksfakserier burde vært helt unødvendig, sier Akselsen til VG. I en e-postmelding viser Bondevik selv til praksis i Danmark, Finland og Island, hvor sittende regjeringsmedlemmer også etter en viss tid kan bli tildelt nasjonale ordener.

- Personlig angrep

- Jeg setter stor pris på tildeling av St. Olavs Orden. St. Olavs Orden er Norges fremste orden. Den tildeles i dag personer i ulike deler av samfunnet. Det er ikke lenger noen utbredt oppfatning at en statsminister, utenriksminister eller statsråd bør takke nei til å bli tildelt St. Olavs Orden. Snarere er det naturlig at også regjeringsmedlemmer kan tildeles ordenen, uttaler Bondevik.

At Thorbjørn Berntsen mener han er jålete, ønsker ikke Bondevik å ha noen mening om.

- Dette er et personlig angrep på et så lavt nivå at det ikke fortjener nærmere kommentar, sier Bondevik gjennom sin statssekretær, Gunnar Husan.

I Sverige har man aktivt avskaffet muligheten til å dekorere sittende politikere. Der kan statsminister og statsråder tildeles en medalje etter at de har forlatt regjeringen.Vil du se flere storkors - se Morten M.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder