Storbrann på avfallsanlegg: Venter på at taket skal rase

RE (VG) Politiet har avblåst evakueringen av opptil 180 adresser i Re kommune som følge av brannen på gjenvinningsbedriften Revac. Brannvesenet venter nå på at taket skal rase slik at de kan fortsette slokningsarbeidet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet varslet tidligere søndag ettermiddag at de ville evakuerer beboere fra Linnestadfeltet fordi vind førte giftig røyk fra brannen i et avfallsanlegg i retning boligfeltet. En tid senere meldte kommunen at evakueringen var avblåst.

– Det er vindforholdene som har endret seg. Vinden blåser nå stikk motsatt retning av boligene som skulle evakueres, sier politisjef i Tønsberg, Øystein Holt til VG.

Et sekstitalls mannskaper har siden meldingen kom inn i morgentimene søndag kjempet mot flammene, og over 12 timer senere er den fortsatt ikke slukket.

– Vi regner med at det vil brenne gjennom natten, sier vakthavende brannsjef Einar Flogeland.

Vindforholdene kan endre seg, og politiet tar i samarbeid med brannvesenet fortløpende nye vurderinger i forhold til eventuelle evakueringer.

Brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold Interkommunale Brannvesen, forteller at det fortsatt brenner kraftig, og at brannen er utfordrende. De venter nå på at taket skal rase slik at de kan fortsette brannslokningsarbeidet.

– Det er noen betongdragere som har rast, og vi har nå trukket oss ut av hensyn til egen sikkerhet, sier Pettersen til VG.

Ifølge brannvesenet brenner det i en del av et bygg som er satt sammen av tre deler. De jobber nå for å forhindre at brannen sprer seg til de to andre delene som også er fylt med elektronisk avfall av ulik sort.

– Takkonstruksjonen er ganske svekket der det har brent. På et eller annet tidspunkt kommer det å rase, det er bare spørsmål om tid. Vi kjører på med vann fra listen inn der det brenner. Jo fortere det raser, jo bedre er det. Da kommer vi antagelig bedre til brannen, og kan kanskje bruke maskiner på området til å dra løs ting for å komme nærmere brannen, sier han.

Pettersen forteller at de ikke kan si noe om årsaken til brannen eller hvor lenge det vil ta før de har klart å slukke den.

Hvor giftig er røyken?

- All brannrøyk er giftig. Dette er plast som brenner. Det er ikke mindre giftig, heller tvert i mot, sier Pettersen.

Innsatsleder Henning Johansen ber innbyggerne i området å lukke vinduer, holde seg innendørs eller rett og slett reise bort.

Store deler av bygget gått tapt

Slukningsarbeidet beskrives som svært krevende. Brannvesenet måtte tidlig søndag ettermiddag omdirigere styrkene for å fortsette slukkingen, etter at vinden skiftet retning. Det ble satt inn både røykdykkere og en lift i arbeidet.

– Store deler av bygget er tapt. Det brenner punktvis inne i det store bygget, til dels kraftig enkelte steder. Alle mannskapene fra fire brannvesen er i innsats, sier Flogeland.

IKKE KONTROLL: Brannvesenet hadde ikke kontroll på brannen ved avfallsanlegget Revac søndag formiddag. Bildet er tatt rett etter klokken ti. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

– Faller tykke plastbiter

Thomas Ulseth bor på en gård som er nærmeste nabo til avfallsanlegget. Han forteller at det regner opptil 20 cm store brente avfallsbiter over området sør for anlegget.

– Det har falt ned tykke små biter av brent plast ned over området her. Jeg var overrasket over hvor mye som lå på bakken på åkeren og oppover i skogen opp mot avfallsanlegget, sier Ulseth til VG.

Han beskriver bølger av tett røyk fra anlegget.

– Det kom en periode mindre røyk, og det så ut som at brannvesenet hadde kontroll. Men nå kommer det mer røyk igjen, sier Ulseth.

OVERRASKET: Thomas Ulseth og familien er en av de nærmeste naboene til gjenvinningsanlegget som søndag stå i full fyr. Morgentimene brukte han på å samle plastbiter som invaderte eiendommen på grunn av brannen. - Jeg ble overrasket. Hadde ikke trodd de var så store, sier han. Foto: Thomas Andreassen

Politiet var innom Ulseth første gang i åtte-tiden søndag morgen, og ba familien om å lukke vinduer. I ti-tiden kom politiet for andre gang og ba dem forlate eiendommen.

– Det er sterk og sur lukt av røyken. Politiet var her nå og ba oss lukke vinduer og dører og dra. Så nå drar vi på stranden, sier Ulseth.

Har satt inn helikopter

Også nabo Tom-Egil Hvam forteller om nedfall av brent avfall og sterk lukt av røyk. Han bor 600 meter sørøst for avfallsanlegget hvor det brenner.

– Det faller ned aske over området, det er små plastbiter, og det lukter, sier Hvam til VG.

Han og familien oppholder seg innendørs med dører og vinduer lukket og vurderer å evakuere.

BRENT AVFALL: Det falt søndag morgen biter av brent avfall ned over naboeiendommene til avfallsanlegget på Revetal i Vestfold. Foto: Thomas Ulseth

Det lokale brannvesenet har fått hjelp av mannskaper fra både Sandefjord og Stokke, opplyser Vestviken 110-sentral.

Brannvesenet har også satt et helikopter inn i slukningsarbeidet.

– Skogbrannhelikopteret sirkler over området her nå, vi skal vurdere om det kan benyttes i slokkeinnsatsen etter at piloten har befart, forteller vakthavende brannsjef i en melding fra brannvesenet klokken 10.46.

Jobber for å forhindre forurensning

Også Fylkesmannens miljøvernavdeling i Vestfold er tilkalt til stedet, for å undersøke håndteringen av slokkevann fra avfallsanlegget.

Brannvesenet har jobbet med å hindre at forurenset vann renner ned fra platået som avfallsanlegget ligger på, og forteller at Revacs personell har hatt ansvaret for å sørge for at alle utløp skal være stengt slik at slokkevannet ikke skal forurense for eksempel den nærliggende bekken.

– Alt slokkevann er giftig, derfor har vi laget tre punkter med sandfang i bekken for å filtrerer partikler. Vi prøver å stoppe så mye som mulig, sier Fred Marius Svendsen fra Fylkesmannen.

Det er også tatt prøver av vannet flere steder som er sendt til analyse.

Både Re og Tønsberg kommuner satte i formiddagstimene søndag krisestab. Ifølge brannvesenet er også Sivilforsvaret på brannstedet, med telt og drikkevann til slokkemannskapene.

Ifølge Tønsbergs Blad skal brannen ha oppstått i en avdeling der det lagres gamle TV-er og vaskemaskiner. Brannen startet i et bygg nordvest på området til avfallsanlegget, skriver Vestfold interkommunale brannvesen i en melding på Facebook.

les også

Gjenvinningsselskap får millionbot etter plastbrann

RØYKUTVIKLING: Et bilde tatt 600 meter unna avfallsanlegget, viser sterk røykutvikling fra brannen i avfallsanlegget på Revetal. FOTO: Tom-Egil Hvam

Ansatte prøvde å slukke

Det var fire personer på jobb på stedet da brannvesenet ankom. Ifølge brannvesenet var en eller flere inne og forsøkte å slokke brannen. Sprinkleranlegget ble utløst, men det klarte ikke å holde brannen i sjakk.

Det ble sendt 20 brannbiler til stedet. Det lokale brannvesenet får hjelp av kolleger fra Sandefjord, Larvik og Drammen, ifølge den vakthavende brannsjefen Einar Flogeland.

– Det pågår en massiv slokkeinnsats, sier han til NTB.

Det er satt inn et skogbrannvaktfly for å holde øye med om nedfall eller plastbiter utløser brann i terrenget.

Men brannen har så langt vært begrenset til bygget der den startet.

Bygget er på anslagsvis 3.200 kvadratmeter.

Slokkingsarbeidet vanskeliggjøres av at taket er av betong. Dermed må røykdykkere sendes inn for å slukke innenfra.

Daglig leder i Revac, Anders Aas, opplyser til VG at han befinner seg i utlandet søndag morgen, men at han er på vei til anlegget i Vestfold.

– Det er en utfordring, og jeg kan ikke si noe mer om dette ettersom jeg ikke har oversikt over situasjonen, sier Aas til VG.

Tidligere dømt for miljøkriminalitet

Revac AS er blant de største bedriftene innen behandling av EE-avfall i Norge, ifølge selskapets nettsider.

I mai 2014 ble selskapet rammet av en brann i et ulovlig avfallslager i et gjenvinningsanlegg. Brannen førte blant annet til at minst 1.500 kilo fisk døde. I tillegg ble det innført drikkevannsforbud i nærområdet, og to gårdbrukere ble ilagt omsetningsforbud av Mattilsynet med bakgrunn i forurensningsfaren.

Vakthavende brannsjef Flogeland sier de har hatt fokus på avrenning av slokkevann fra første stund.

– Anlegget ligger på en platting, og utløpet ble stengt relativt raskt. Tre ganger har vi siden i morges kvalitetssikret dette, sier han til NTB.

Fylkesmiljøvernsjef Elisabet Rui opplyser at det har vært satt inn forebyggende tiltak etter den forrige brannen. Det er opprettet et basseng som tar imot avrenningsvann fra anlegget. Vannet herfra brukes til å slukke brannen, slik at det blir et lukket system.

– Det ser ut til å fungere. Vi tror ikke det blir noen vannforurensning denne gangen, sier Rui til NTB.

Flere personer med tilknytning til selskapet måtte møte i retten, tiltalt for miljøkriminalitet, og ifølge den rettskraftige dommen ble straffene mellom 60 og 90 dager i fengsel, skriver Reavisa. Selskapet fikk en bot på 2,8 millioner kroner.

BRANN: Det er sterk røykutvikling fra brannen i avfallsanlegget Revac i Vestfold søndag morgen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder