1700 NRK-journalister ut i streik: - Vi er forbannet og frustrert

Dagsrevyen-anker Jarle Roheim Håkonsen sier NRK må ta skylden for at sendingene fra 17. mai og prinsebryllupet i England ryker når journalistene nå går ut i streik.

 • Erlend Skevik
 • Marthe S. Lien
 • Stein Østbø
 • Bjørn Ekker
 • Jørn Pettersen
 • Tore Kristiansen (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Nesten 12 timer på overtid brøt meglingen mellom Norsk Journalistlag og Spekter/NRK sammen.

Partene i NRK-oppgjøret møttes til megling mandag formiddag. I over et døgn satt de sammen i et forsøk på å finne en løsning, men like før klokken 12 tirsdag formiddag sa journalistenes forhandlingsdelegasjon stopp.

les også

Norges dramatiske streikehistorie

Pluss content
les også

Svarte skjermer på 17. mai

– Må vi, så må vi

Nyhetsanker i NRK Jarle Roheim Håkonsen, som er streikeleder for Dagsrevyen, forteller til VG at de er «forbannet og frustrert».

– Jeg tenker at dette var kjipt, men må vi, så må vi. Her oppe er folk kjempeklare på at vi ikke kan tåle så mye dårligere betalt enn andre journalister vi kan sammenligne oss med. Lønnsgapet er urettferdig fra før, og vil bare øke hvis vi ikke får mer enn det NRK setter som tak. 110.000 er mye nok, og vi er forbannet og frustrert, sier Håkonsen til VG.

Roheim Håkonsen forteller at ingen kommer til å lage nyheter, sport eller komme med andre oppdateringer på NRK radio, TV eller nett.

– NRK har ansvaret og vil ikke engang prate med oss om å ta igjen dette gapet. Det er de som har skylda for at 17. mai-sendingen og prinsebryllupet ryker, sier Roheim Håkonsen.

– Så det blir ingen sendinger fra dette?

– Det kan fort skje. I hvert fall at mye av det ryker, sier han.

I STREIK: Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen, her fra valgsendingene i høst. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Ikke rikket seg en tomme

Ingunn Solheim, også journalist i NRK Dagsrevyen, synes utfallet er synd for seere, lyttere og lesere.

– Jeg håper at det ikke blir så langvarig, men for at den skal avsluttes må vi får en løsning som begge parter kan leve med, forteller hun til VG.

Lederen for Norsk Journalistlag i NRK, Richard Aune, sier at det ikke har vært reelle forhandlinger - til tross for at de pågikk langt på overtid.

– Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meglingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, sier Aune etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

– Det er klart det er dramatisk, når man må gå til det skrittet å streike. Vi skulle gjerne ønske at motparten hadde lyttet til våre argumenter. Men det har vi ikke opplevd. Vi hadde tre krav. Ingen av dem ble innfridd, forteller Aune til VG.

De ansatte går ut i streik fra klokken 13.01, melder NRK.

– For det første ville vi ha en forsikring om kompetanseutvikling for ansatte. Det var de ikke villige til å gi oss. For det andre er det store lønnsforskjeller mellom vikarer, tilkallingsvikarer og andre ansatte, noe vi ønsker å gjøre noe med. Men vi fikk ingen enighet rundt dette heller. Det tredje punktet er økonomibiten. I dag er avstanden i lønn 110.000 fra våre medlemmer, sammenlignet med medlemmer i andre mediehus. Vi har ikke noe mål om å bli lønnsledende, men ber om å ta inn dette forspranget. Heller ikke her ble vi enige, sier NRKs NJ-leder.

Fredrik Solvang sier til VGTV på vei ut av NRK-huset på Marienlyst tirsdag, noen minutter etter at startskuddet for streiken gikk, at NRK-ansatte ligger alt for lavt på lønnsstatistikken.

– Vi ligger vel på 11. plass og det er ikke rimelig. NRK-ansatte henger notorisk igjen og ligger alt for lavt på statistikken sammenlignet med andre mediehus det er rimelig å sammenligne seg med, forteller han.

– Vil få løst dette

Streiken vil få umiddelbare konsekvenser for tilbudet til NRK. Statskanalens tjenester som direktesendt radio, TV, nyhetssendinger, nyhetsdekning og strømming av innhold på nett vil bli rammet av storstreiken.

– Det betyr at vi nå ber om at våre streikende tas ut av arbeidsplassen. Så får vi se hva som skjer videre. Vi håper at det vil føre til at motparten lytter til argumentasjonen vår, forteller Aune.

– Det virker å være lang avstand mellom partene. Kan det gå mot en langvarig streik tror du?

– Vårt fokus er å få løst dette, så akkurat det vil jeg ikke mene noe om. Men vi har muligheten til å gå til dette skrittet, og så får vi bare se hvor lang tid det tar.

– Sterkt beklagelig

Tirsdag klokka 13.30 møtte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen pressen. Flere ganger beklaget Eriksen seg overfor lisensbetalerne.

– Det vil merkes i sterk grad. 1700 kompetente medarbeidere betyr mye dårligere tilbud fra NRK enn man bør og skal forvente. Det er jeg oppriktig lei meg for, sa kringkastingssjefen, som helst skulle sett at konflikten ble løst på en helt annen måte.

– Dette er veldig leit, en sterkt beklagelig situasjon. Vi beklager at vi ikke kan levere som publikum forventer. Vi skulle gjerne unngått dette.

– Har ikke mistet humøret

Programleder for lørdagesprogrammet «Tidsbonanza» på NRK1 og radioprogrammet «Feldbergs loft», Thomas Feldberg, bekrefter til VG at «Feldbergs loft» ikke vil bli sendt kommende søndag.

– Det er jo synd, men jeg synes jo samtidig at NRK bør betale skikkelig for den jobben vi gjør, mener Feldberg, som er 40 prosent fast i NRK.

Han vil ikke grave seg helt ned selv tross situasjonen som har oppstått.

– Vi har ikke mistet humøret, selv om det nå blir streik. Vi er fortsatt her for å underholde, sier han.

STREIK: Leder for NRK-journalistene Richard Aune tar nå ut sine medlemmer i streik. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Fotball-VM i det fjerne

Om streiken blir langvarig kan den også få konsekvenser for fotballglade nordmenn, forteller reportasjeleder i NRK Sporten, Hanne Marie Breivik, til VGTV.

– På kort sikt er det ikke så mye det går ut over i pinsehelgen, men litt i det fjerne så har vi jo et fotball-VM som er utrolig viktig for folk. Blir den langvarig kan det gå ut over det. Men nå er det først og fremst 17. mai som blir vanskelig, forteller hun.

Også Ole Torp, programleder for «Torp», forteller til VGTV at streiken straks får konsekvenser for innholdet.

– Vi kommer ikke med program i morgen. Det er det første som skjer. Og så rammer det jo planlegging og videre programsetting utover våren, forteller han.

Fikk gjennomslag

Det var i slutten av april at det ble brudd mellom NJ og Spekter. Ifølge journalistlaget stanset forhandlingene på et tilbud på 11.500 fra NRK og et krav på 19.500 fra de fagorganisertes side.

I tillegg til økt lønn har NJ krevd lønnsmessig likebehandling av tilkallingsvikarer, og at NRK følger opp sine ansatte og sørger for oppdatert kompetanse.

Sist det var streik i NRK var i 2006. Da var de NJ-organiserte tilbake på jobb etter åtte dager.

Forhandlingsleder og nestleder i LO Stat sier til VG at de ved 12-tiden tirsdag kom i havn med et oppgjør med NRK.

– Vi fikk gjennomslag for noen viktige punkter som blant annet dreier seg om ulempetillegg og det generelle lønnsoppgjøret, sier Olsen.

Dermed blir det ingen streik for de 614 medlemmene som kunne ha blitt rammet ved et eventuelt forhandlingsbrudd.

Flere artikler

 1. Slik påvirker streiken NRK

 2. NRK-kjendisene samles til fortsatt kamp

 3. NRK-sportens Susann Michaelsen: – Ta deg en bolle, Eriksen!

 4. Jarle Roheim Håkonsen slutter i NRK – blir kommunikasjonssjef for Ap

 5. NRK-streiken ruller videre

Fra andre aviser

 1. – Jeg beklager overfor publikum

  Aftenposten
 2. NRK-streiken er over

  Aftenposten
 3. NRK-ledelsen avviser påstand om streikebryteri

  Aftenposten
 4. Partene i NRK-streiken om mulig dialog: – Ingen kommentar

  Aftenposten
 5. Streik kan ramme NRK-tilbudet i lang tid framover

  Fædrelandsvennen
 6. NRK-streiken over: – God løsning for begge parter

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no