– LEIT: Byrådsleder Harald Schjelderup synes det er synd at varaordføreren i Bergen trekker seg fra KrF. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) om Moltus KrF-exit: – Dette har vi vært mentalt forberedt på

BERGEN (VG) Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) er ikke redd for at et manglende flertall for byrådspartiene i Bergen bystyre vil svekke samarbeidspartienes gjennomslagskraft.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– I utgangspunktet blir dag til dag-politikken i Bergen lite påvirket av dette, sier Schjelderup da han møter VG på sitt kontor i Bergen rådhus mandag.

Mandag morgen kunngjorde varaordfører i Bergen, Marita Moltu, at hun trekker seg fra Kristelig Folkeparti, og vil sitte i byrådet i Bergen som partipolitisk uavhengig representant frem til lokalvalget i 2019.

Bystyret i Bergen består av 67 representanter, og dagens byråd, som består av Ap, KrF og Venstre, har i dag til sammen 34 representanter.

Når Moltu trekker seg fra partiet, vil byrådet få 33 representanter i Bystyret, og dermed bli i mindretall.

Det bekymrer ikke byrådslederen, selv om han understreker at han synes Moltus utmeldelse er trist.

Det er leit at Marita melder seg ut. Jeg har et godt personlig forhold til henne, og hun var én av tre i KrFs forhandlingsdelegasjon som var med å forhandle frem den politiske plattformen til byrådet etter valget i 2015, utdyper han.

les også

KrF-leder Hareide om utmeldingen: – Respekt for beslutningen hun har tatt

Forberedt på mindretall

Schjelderup understreker at dagens byråd har vært svært opptatt av å ha politisk flertall når det skal fattes vedtak i bystyret, og nevner eksempelvis deres samarbeid med Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet (Sp) under forhandlingene om by-budsjettet i 2017.

– Det er veldig få saker i bystyret som har blitt avgjort med 34 mot 33 stemmer. Under årets by-budsjett-forhandlinger har vi på ny gått inn for et samarbeid med Senterpartiet for å sikre flertall:

– Det er klart at den typen saker hvor mindretallet vil spille inn helt sikkert vil komme, men ettersom vi hele veien har jobbet for et bredt politisk flertall er det noe vi må se an, sier han.

Moltus utmeldelse kom ikke som noen overraskelse, forteller byrådslederen.

Mulig mindretall i bystyret er også noe de har vært forberedt på.

– Det var litt skriverier om dette i forrige uke. Så dette har vi vært mentalt forberedt på. Da vi dannet byråd etter valget i 2015 visste vi også at vi risikerte å komme i mindretall i Bystyret, ettersom vi hele veien bare har hatt én representant i flertall, sier Ap-politikeren.

les også

Leder i Bergen KrF om Moltus utmeldelse: – Det er ingen ønskelig situasjon

Vil ikke utvide partisamarbeidet

Schjelderup forteller at han ikke ble varslet om Moltus KrF-exit før mandag morgen, og sier han vil ta en prat med varaordføreren de kommende dagene for å avklare situasjonen.

– Det tenker jeg er naturlig. For å høre litt hva hun ser for seg, sier han.

Byrådslederen understreker likevel at de ikke vil ta noe initiativ til å utvide byrådet med flere samarbeidspartier, nå som de blir i mindretall.

– Vi vil videreføre den linjen bystyret har hatt med å søke bredt flertall i politiske saker. Det vil være naturlig for oss å ta en prat med Senterpartiet etter dette, ettersom vi har et budsjettsamarbeid med dem:

– Vi får heller komme tilbake til hvorvidt utviklingen vil vise noe behov for et fastere samarbeid med enkeltpartier i bystyret, men vi kommer ikke til å ta noen spesielle initiativ utover det, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder