BRANT: Nødetatene rykket tirsdag morgen ut til en kraftig brann i Ullevålsveien i Oslo. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Én person omkommet etter kraftig brann i Oslo

Oslo (VG) Én person har omkommet og én person er skadet, etter at det brant kraftig i en leilighet i en eldre bygård i Oslo. Brannen er nå slukket.

Artikkelen er over ett år gammel

Politiet fikk melding om brannen i Ullevålsveien ved 06.30-tiden tirsdag morgen. En time senere opplyste de at den var slukket.

Politiets innsatsleder på stedet, Thomas Broberg, sier til VG at én person er bekreftet omkommet.

– Én person er skadet og kjørt til legevakten, og én er bekreftet omkommet i leiligheten hvor det brant, sier han.

De pårørende til den omkomne er ikke varslet enda. Operasjonsleder Marianne Heidenstrøm sier at personen som er skadet befant seg i leiligheten over den som brant.

– Personen fikk i seg en del røyk, og får oppfølging fra helsevesenet, sier hun.

Hørte ingen brannalarm

Broberg sier at det var forbipasserende som varslet politiet om brannen. Én av dem som først oppdaget brannen, forteller VG at han syklet til jobb da han så det brant – og reagerte da han ikke hørte noen brannalarm.

– Vi forsøkte å ringe på ytterdørene, så sparket vi inn ytterdøren og gikk inn. Det var meg og min kollega og en til, forteller mannen som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Noen andre ringte brannvesenet utenfor.

– Vi forsøkte å trykke på brannalarmen. Vi gjorde det vi kunne, og vi fikk det ikke til å fungere. Da sprang vi opp i oppgangen og åpnet alle dører og fikk opp så mange vi klarte, sier han.

Operasjonsleder Marianne Heidenstrøm i politiet bekrefter til VG at politiet heller ikke hørte noen brannalarm da de ankom stedet, men politiet kjenner ikke årsaken til det enda.

– Jeg har ikke noe umiddelbart svar på hva som kan være årsaken til det. Det vil etterforskningen og åstedsundersøkelsene vise.

20 personer evakuert

Det var i morgentimene mye røyk og kraftige flammer på stedet. Det var én leilighet som brant, men flere i bygården fikk store skader.

– Det er én leilighet som er brannskadet, og tre som er utsatt for så mye røyk at beboerne foreløpig ikke kan flytte tilbake, sier Heidenstrøm i politiet.

Før klokken 07.00, da brannen ennå ikke var under kontroll, opplyste operasjonsleder Gjermund Stokkli at det kunne være personer inne i bygården.

– Det er masse kraftig røyk. Det er ingen alarm som går, så det kan være folk inne, sa han til VG.

Litt senere opplyste politiet at alle leilighetene var sjekket, og at det ikke var flere mennesker inne i leilighetene.

– Alle er evakuert, totalt 20 personer, sier Heidenstrøm.

De evakuerte ble plassert i en buss som parkerte like ved, mens nødetatene jobbet på stedet. Til sammen ble 22 personer hentet ut av bygården. Det inkluderer personen som er skadet og personen som omkom.

Gammel bygård

Brannen startet i andre etasje i en leilighet i en gammel bygård, en såkalt 1890-bygård. Beboerne begynte å evakuere før nødetatene ankom stedet.

– De hadde startet med evakuering selv. Vi hadde noen innringere på tråden som hjalp oss med det, sier vaktkommandør Rune Elstad ved 110-sentralen til VG.

Brannvesenet var usikre på spredningsfaren i den gamle bygården, men klarte å slukke brannen uten at den spredte seg.

– Vi har gått over i etterslukkingsfasen så vi blir på stedet for etterslukking og kontroll, sier Arvid Nordstrand i brannvesenet.

– Fire leiligheter er ubeboelige for øyeblikket. Det blir mulig å flytte inn i de røykskadede leilighetene etter hvert når det er gjort tiltak.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder