PARTITOPPER: Johan J. Jakobsen sammen med Marit Arnstad på Senterpartiets landsmøte i 2011. Foto: Geir Otto Johansen/VG

Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Den tidligere Sp-lederen og statsråden Johan J. Jakobsen (81) sovnet inn lørdag etter lang tids sykeleie.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere leder i Senterpartiet, Johan J. Jakobsen, har gått bort. Våre varmeste tanker går til familien, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Jakobsen var leder i Senterpartiet i 12 år, fra 1979 til 1991. Han var samferdselsminister fra 1983 til 1986 og kommunalminister fra 1989 til 1990.

Jakobsens etterfølger som Sp-leder var Anne Enger Lahnstein.

ETTERFØLGER: Johan J. Jakobsen og Anne Enger Lahnstein etter valgskredet i 1993. Foto: Tore Berntsen

Jakobsen representerte Nord-Trøndelag på Stortinget fra 1973 til 2001.

Vedum minnes Jakobsen som en lagbygger med evne til å løfte andre opp og frem.

– Det flest vil huske han fra er kanskje EU-kampen i 1994, da han løftet Anne Enger frem og ga henne tryggheten til å være ansiktet utad. Han var avgjørende for at Norge ikke ble med i EU i 94 og en sentral politiker på Stortinget i 28 år, sier Vedum.

Vedum er klar på at alle som jobbet med Jakobsen beskriver han som en lun og varm person. En mann med godt humør og evne til å finne praktiske løsninger som kunne forene partiene.

– Mitt klare inntrykk er at han var en real politiker som var til å stole på, fant løsninger og var godt likt av alle partier, sier han til VG.

STATSRÅD: Johan J. Jakobsen overtok som kommunalminister etter Kjell Borgen i 1989. Foto: Nils Bjåland/VG

Vedum var på besøk hjemme hos Jakobsen da han feiret 80-årsdagen sin i fjor. Helsen var dårligere, men varmen og glimtet i øyet var fortsatt der, sier han.

– Så lenge han var i form dukket han alltid opp på partimøter og satt på bakerste benken og fulgte med. Han belærte ingen, men inspirerte, avslutter Vedum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder