KRIG: Saudi-Arabias og De forente arabiske emiraters krigføring mot Houthi-opprørerne i Jemen har lagt skoler, sykehus og vannrenseanlegg i grus og bidratt til det FN kaller verdens verste humanitære krise. Foto: AP / NTB scanpix

Stortinget sier ja til salg av militært materiell til Emiratene

Stortingets utenriks- og forsvarskomité krever ikke stans i salg av militært materiell fra Norge til Emiratene, til tross for landets krigføring i Jemen.

  • innenriks.vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Komiteen, som ledes av Aps Anniken Huitfeldt, har lagt fram sin innstilling om «Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2017, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid».

Flere av partiene gir i sine merknader uttrykk for dyp bekymring over situasjonen i Jemen, der Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon siden mars 2015 har ført krig mot Houthi-opprørerne.

Minst 10.000 mennesker er drept i krigen, og halve Jemens befolkning trues nå av sult, ifølge FN.

Les også: Senatet åpner for å straffe Saudi-Arabia

Stanset eksporten

Som følge av den dramatiske situasjonen i Jemen har regjeringen besluttet at det ikke skal selges våpen og ammunisjon til de krigførende landene.

les også

Pompeo: Hevder stans i amerikansk militærstøtte ville gjort Jemen-krigen verre

Etter press fra flere partier, hjelpeorganisasjoner og trossamfunn besluttet utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tidligere i måneden også å stanse eksporten av annet norsk militærmateriell til Saudi-Arabia.

De forente arabiske emirater, som er det landet i koalisjonen som har flest bakkestyrker i Jemen, får imidlertid fortsatt kjøpe militært materiell fra Norge, noe SV var alene i utenriks- og forsvarskomiteen om å ha innsigelser mot.

SULTKRISE: 14 millioner mennesker i Jemen står ifølge FN på randen av sult, noe Saudi-Arabias og De forente arabiske emiraters krigføring får en stor del av skylden for. Foto: AP / NTB scanpix

Krigsforbrytelser

– Jeg forstår virkelig ikke at det kan være to meninger om dette. Skal det virkelig være vanskelig å slutte å selge forsvarsmateriell til landene som begår krigsforbrytelser og skaper humanitær katastrofe i Jemen, spør SV-leder Audun Lysbakken.

– Regjeringen sier de ikke vil vedta ny eksport, det er vel og bra. Men vi fortsetter likevel å eksportere på allerede inngåtte avtaler. Det er på tide at Norge rydder opp og stanser all eksport av forsvarsmateriell til alle landene som deltar i koalisjonen, selv om eksporten ble godkjent tidligere, sier han til NTB.

Uforståelig

Redd Barna stiller seg også uforstående til at Stortinget tillater fortsatt eksport av militært materiell til Emiratene, sett i lys av landets krigføring i Jemen.

les også

Fem år – fem kilo: Jemenitter dør i påvente av fredssamtaler

– 85.000 barn har dødd av sult og sykdom siden krigen startet. Det er åpenbart at de krigende partene ikke bør få militærstøtte til å fortsette denne krigen, sier hjelpeorganisasjonens generalsekretær Birgitte Lange.

– Regjeringen sier selv at den ikke vil godkjenne nye lisenser til Saudi-Arabia, blant annet på grunn av situasjonen i Jemen. Hvorfor fortsetter da eksporten til Emiratene, som er like aktive i krigen, spør Lange.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder