NOMINERT: Svenske Greta Thunberg (16) er klimaaktivist og har blitt kjent verden over for engasjementet sitt. Foto: AXEL HEIMKEN / AFP

Svenske Greta Thunberg (16) er nominert til Nobels fredspris

SVs stortingsgruppe mener vår tids viktigste bidrag for fred er å stoppe de farlige klimaendringene og nominerer klimaaktivisten Greta Thunberg til Nobels fredspris. – Uvirkelig og litt rart, svarer 16-åringen.

Det er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) og Lars Haltbrekken (SV) som har nominert Greta Thunberg.

– Vi har nominert Greta fordi klimatrusselen kanskje er et av de viktigste bidragene til krig og konflikt. Den massive bevegelsen Greta har satt i gang, er et veldig viktig fredsbidrag, sier Øvstegård.

Greta har på bare et halvt år blitt et ikon for miljøbevegelsen. Hun følges av hundretusener i sosiale medier og blir stadig omtalt i verdensomspennende medier.

Til Aftonbladet uttaler 16-åringen onsdag kveld at det er en ære å ha blitt nominert til prisen.

– Det er så klart en ære og veldig fint å bli nominert til en så stor pris. Det føles uvirkelig og litt rart, sier Thunberg til avisen.

På spørsmål om nominasjonen er et bevis på hennes gjennomslag svarer den unge aktivisten:

– Ja. At noe som tar opp klima og miljø blir tatt opp på denne måten er veldig bra.

SKOLESTREIK: Her sitter Greta, den gang 15 år, streikende foran Riksdagen i Sverige. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

les også

Greta Thunberg: – Jeg ser verden på en annen måte

Pluss content

– Plasserer ansvaret

Øvsteberg sier videre at det er inspirerende at engasjementet kommer fra unge, som tross alt er den generasjonen som kommer til å bli hardest rammet av klimaendringene selv.

– Dessuten plasserer Greta ansvaret tydelig hos voksne politikere og store globale selskaper, på et system som setter kortsiktig profitt over kloden vår. Så sier hun «hva er vitsen med å gå på skolen, da?», sier Øvstegård videre.

Snakket for FN og World Economic Forum

Thunbergs har siden den første klimastreiken hun satte i gang i høst blitt invitert til både FN og verdens økonomiske forum i Davos for å snakke. Nå streiker skoleungdom verden over på grunn av initiativet hennes, Fridays for future.

Den 22. mars arrangerer Natur og ungdom klimastreik i Norge, og det er ventet flere tusen norske elever i skolestreik for klimaet.

«En tildeling av Nobels fredspris til Greta Thunberg og elevstreikene for klima vil være et viktig bidrag for å anerkjenne at klimahandling og fredsengasjement går hånd i hånd, og for å gi styrke til folkelige bevegelser for klimahandling,» står det blant annet i fredsprisnominasjonen fra SVs stortingsgruppe.

VG har ikke lykkes med å komme i kontakt med Greta Thunberg selv onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder