PÅ VALGVAKE: SV-leder Audun Lysbakken på partiets valgvake på Rockefeller i Oslo mandag kveld. Foto: ESPEN RASMUSSEN, VG Foto: Espen Rasmussen VG

SV: – Har gjort vår del av jobben

ROCKEFELLER (VG) Det går bedre for SV etter to tunge valgrunder. Likevel ligger det an til å bli fire nye år for den borgerlige siden.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg er selvfølgelig skuffet over at det ikke ble et skifte, men likevel så går den borgerlige regjeringen svakere ut av dette valget, sier Lysbakken til VG rundt midnatt natt til tirsdag.

SVs partileder forlot Rockefeller og gikk til Stortinget for å delta på partilederdebatten som fant sted der etter at valgresultatene viste et klart borgerlig flertall, og fire nye år med Erna Solberg (H) som statsminister.

Klokken 00.40 kunne SV skilte med 5,9 prosent oppslutning, og 11 mandater på Stortinget de neste fire årene.

Ved forrige stortingsvalg fikk SV kun 4,1 prosent oppslutning. Partiet ble sammen med Senterpartiet, som hadde en oppslutning på 10,1 rundt 00.40 natt til tirsdag, kåret til valgets vinnere.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet, fastslo Lysbakken.

Har dere tenkt å feire noe i kveld?

Nei, nå er det jo debatt, og i morgen skal jeg jobbe, men jeg skal unne meg litt feiring, sa SV-lederen før han gikk inn på Stortinget.

FORNØYD MED RESULTATET: Partileder Audun Lysbakken møter pressen utenfor Stortinget, der partilederdebatten skal avholdes klokken 00.30 natt til tirsdag. Valget viser borgelig flertall, men SV er likevel kåret til ett av valgets vinnere, med en økning på 4 prosent. Foto: Signe Rosenlund-Hauglid VG

Fire nye år for Erna

Det ligger imidlertid an til fire nye år i opposisjon for den rødgrønne siden. Sent mandag kveld lå SV og resten av den røde blokken, med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i spissen, an til 79 mandater.

Blå blokk hadde 89 mandater og dermed flertall, som krever 85 mandater, når rundt 95 prosent av stemmene var opptalt.

– Jeg er veldig stolt over det valgresultatet SV har gjort, og vi er en av valgkampens vinnere. Det skal vi feire, sier Lysbakken.

Tidligere på kvelden erklærte han fra scenen på Rockefeller at han var svært stolt av partiets innsats i valgkampen.

– Vi har gjort vår del av jobben, sa Lysbakken.

Valgkampvinner

I mars 2012 trakk SV-leder Audun Lysbakken seg stastråd i den rødgrønne Stoltenberg II-regjeringen etter at det ble avslørt at Lysbakkens departement hadde bevilget penger til en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Lysbakken fortsatte likevel som partileder og har fått høye terningkast etter flere av partilederdebattene under høstens valgkamp.

Lørdag ble SV kåret til årets valgkampvinner av Kampanjes valgkampjury.

På VGs måling i forrige uke, gjennomført av InFact, fikk partiet 8,1 prosent oppslutning. Det er nesten en dobling fra nedgangstidene ved stortingsvalget i 2013.

Ifølge Infacts måling for VG fra 10. august til 6. september lå SV an til å få ti mandater på Stortinget.

Står på kravene

SVs kunne blitt avgjørende for dannelsen av en eventuell rødgrønn regjering, men partiet har uttalt at de kun vil gå inn i regjering med Arbeiderpartiet om de får innfridd fem krav. Slik ble det likevel ikke, ettersom AP ble valgets tapere mandag kveld, med en oppslutning på 27, 4 prosent klokken 01.00 natt til tirsdag. Det er en tilbakegang på 3,4 prosent siden forrige valg.

Les mer: Støre er valgets største taper

– Vi vil stå på disse kravene. Det er vår politikk, velgerne har med dette valgresultatet på venstresiden vist at de er bekymret for den økende ulikheten, og de økende klimagassutslippene i samfunnet. Våre politiske krav er det som avgjør om vi går inn i et samarbeid eller ikke. Det er et løfte vi har gitt velgerne som vi akter å overholde, sa nesteleder i SV Snorre Valen til VG, etter at den første valgdagsmålingen ble sluppet klokken 21.00 mandag kveld.

Tidlig i fjor ble det klart at flere av SVs største profiler ikke blir å se på Stortinget etter valget. Både Bård Vegar Solhjell, Heikki Eidsvoll Holmås og Snorre Valen har erklært at de trekker seg etter årets stortingsvalg.

Både Holmås og Solhjell ønsket å etterfølge Kristin Halvorsen som SV-leder da hun ga seg i 2012. Partiet sluttet i stedet opp om Audun Lysbakken.

VALGVAKE: SV holder sin valgvake i konsertlokalet Rockefeller i Oslo sentrum. Smilende i midten er partiets førstekandidat i Oslo, Kari Elisabeth Kaski. Foto: Espen Rasmussen, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder