AUF JUBLER: Partileder Jonas Gahr Støre (t.v.) sammen med AUF-leder Mani Hussaini etter åpningen av landsmøtet i Arbeiderpartiet torsdag. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

Nærmer seg flertall for 10.000 flyktninger fra Syria

Frp-Keshvari: – Dette er rå populisme av verste sort

Ap-leder Jonas Gahr Støre er tett ved å samle flertall i Stortinget for å hente 10.000 syriske flyktninger til Norge. SV, Venstre og KrF er for forslaget. Nå henger det på Sp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Foreløpig er det bare Frp som aktivt sier nei til Støres forslag fra hans tale til Aps landsmøte tidligere torsdag, om å hente 5000 syriske flykninger i 2015, og ytterligere 5000 neste år.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til VG at han liker signalene fra Aps landsmøte, men at KrF ikke har behandlet saken.

Opp til KrF-landsmøtet

– Vi skal ta nettopp denne saken opp på vårt landsmøte, så da får vi komme tilbake til antallet. Men vi gikk for å doble fra 1500 til 3000 syriske flyktninger i vårt alternative budsjett, og klarte dermed å få regjeringen opp i 2100 syriske flyktninger, sier han.

Hareide vil ikke svare på om han synes det er populistisk av Støre å satse på dette nå, når partiet ikke gikk inn for å øke antallet syriske flyktninger i sitt alternative budsjett.

– Det jeg kan si er at jeg synes det kommer nye og positive signaler fra Ap på dette saksfeltet nå, sier Hareide til VG.

SV har foreslått 10 000

SVs Karin Andersen fremmet i går et forslag om å hente 10.000 syriske flyktninger over to år, og er naturlig nok glad for forslaget fra Ap.

– Det er jo veldig gledelig. Vi kunne klaget over at det har tatt så lang tid for dem å bestemme seg, for situasjonen blir verre for hver dag som går, sier Andersen til VG.

– Norge må gå foran, og det haster at hele Europa bidrar. Flytkningkrisen i Syrias naboland skaper ikke bare en humanitær krise, men er politisk veldig farlig for hele regionen, fortsetter hun.

Venstre-støtte

Også Venstre jubler:

«Flott @jonasgahrstore at du også går for at vi skal ta imot 10.000 flyktninger», skriver partileder Trine Skei Grande på Twitter torsdag ettermiddag.

Hun kan vise til en enstemmig uttalelse fra Venstres landsmøte i Tromsø sist helg, som også stadfestet antallet 10.000 flyktninger.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke ta stilling til forslaget umiddelbart:

«Vi skal behandle spørsmålet om antall kvoteflyktninger og i tillegg bosetting av asylsøkere på landsstyremøtet torsdag og fredag neste uke», skriver Vedum i en tekstmelding til VG.

Men regjeringspartiene Høyre og Frp er ikke klare til å omfavne forslaget:

Alvorlige konsekvenser

– Jeg gir meg ikke inn i noen talldiskusjon nå. Regjeringen har sagt at de fortløpende vurderer behovet. Vi har uttalelser fra FNs høykommisær på at Norge er blant de land som tar imot flest nå, sier Ingjerd Schou, Høyres medlem i Stortingets kommunalkomite, til VG.

Hun viser til at kvoten allerede er økt med 1000 til 2120 flyktninger i år.

Ifølge Frp har Norge ikke kapasitet til å ta imot 5000 syriske flyktninger både i år og til neste år:

– Dette forslaget vil ha alvorlige konsekvenser for Norge, og vil være en stor katastrofe for de 5000 flyktningene med opphold som sitter og venter på bosetting i asylmottak med sprengt kapasitet - en arv fra Ap, sier Mazyar Keshvari (Frp) til VG.

– Det viser også at Ap ikke har en restriktiv innvandringspolitikk og at de ikke har noen troverdighet. De er like useriøse som SV. Dette er rå populisme av verste sort, for Ap løftet ikke en finger for syriske flyktninger når de satt med makten, før de på vei ut av regjeringskontoret snakket om å ta imot tusen. De gjorde heller ikke noe under budsjettforhandlingen i fjor, sier Keshvari videre.

Giske: Ikke generell oppmykning

Påtroppende nestleder Trond Giske sier til VG at tiltaket for de syriske kvoteflyktningene ikke er en generell oppmykning, og at Ap fortsatt skal ha en «konsekvent og forutsigbar» politikk.

– Dette er ikke en generell oppmykning av vår politikk, det er bred enighet om en streng, men rettferdig asyl- og innvandringspolitikk. Men dette er en større innsats for å hjelpe personer i akutt nød, sier Giske.

– Som ett av verdens rikeste land kan Norge rekke ut en hånd til flyktningene fra grusomhetene i Syria. Nabolandene i regionen tar imot hundretusenvis av flyktninger derfra, og Norge bør kunne ta imot 5000 i år og 5000 neste år, fortsetter Giske.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder