OLJERESTER: Det som trolig er oljespor etter det savnede flyet ble funnet i Sør-Kinahavet. Foto:REUTERS

To sjekket inn med pass stjålet i Thailand

Boeing-fly med 239 ombord savnet **USA utelukker ikke terror

At flyet ble borte uten noe forvarsel tyder på at en ulykke må ha skjedd raskt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Natt til lørdag kom meldingen om at et passasjerfly med 239 passasjerer var forsvunnet fra radaren på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.

Med unntak av noen oljeflak i havet utenfor Vietnam, er det ikke funnet spor etter flyet, som skulle ha landet i Beijing i lørdag morgen lokal tid.

Kjetil Jikiun som var pilot i Malaysia Airlines fra 1991-1993. Han sier at en eventuell ulykke med det malaysiske passasjerflyet som er forsvunnet, må ha skjedd raskt.

- Det er alltid dumt å spekulere på hva som kan ha skjedd, men dette må ha skjedd hurtig i og med at de ikke har rukket å sende ut radioanrop eller mayday, sier Jikiun til NTB.

Begge fikk frastjålet passet

Lørdag formiddag ble det klart at to av passasjerene som er ført opp på passasjerlisten, ikke er ombord i flyet. Begge disse fikk passene sine stjålet i Thailand i løpet av de siste to årene, skriver BBC.

En av dem var den italienske 37-åringen Maraldi, som kontaktet foreldrene sine fredag for å fortelle at han ikke var med flyet.

Bakgrunn: Boeing-fly med 239 ombord savnet

37-åringen vet ikke hvem som har stjålet passet, eller hva det gjør i det savnede flyet.

Også et pass frastjålet en østerriker ble brukt av en passasjer.

- Vår ambassade fikk informasjon om at det var en østerriker om bord. Det kom fra passasjerlisten til Malaysia Airlines. Etter en gjennomgang i våre systemer, viste det seg at det dreier seg om et stjålet pass, sier en talsmann for det østerrikske utenriksdepartementet.

Politiet oppsøkte vedkommende hjemme og fant ham der i god behold. Mannens pass var blitt stjålet under en reise til Thailand for to år siden.

Den italienske og østerrikske utenriksministeren bekrefter tyveriene.

Utelukker ikke terror

Foreløpig har ingen myndighetspersoner sagt at det er funnet noen forbindelse til terror.

Malaysiske myndigheter sier de undersøker alle muligheter på spørsmål om det kan være en terroraksjon.

Fra amerikansk side åpnes det nå undersøkelser av hvorvidt flyet kan ha forsvunnet eller styrtet som følge av en terrorhandling.

- Vi er klar over meldingen om de to stjålne passene, sier en høytstående talsperson i USA ifølge NBC News.

- Vi har ikke funnet noe bindeledd til terrorisme ennå, men det er fortsatt veldig tidlig, og det er på ingen måte endelig, fortsatte talspersonen.

Kjetil Jikiun tror at ferdskriveren, den såkalte svarte boksen, kan gi svar på hva som skjedde med flyet fra Malaysia Airlines.

- Den vil gi svar på ting som hvordan motoren har fungert og hva som har blitt sagt i cockpit. Den tåler mye, og i tillegg er ikke havområdet der veldig dypt, så det er overveiende sannsynlig å kunne finne ut av hva som har skjedd, sier Jikiun.

- Mystisk

Ifølge passasjerlisten er det passasjerer fra 14 forskjellige land ombord i det forsvunnende flyet: 153 kinesere, 38 malaysiere, syv indonesere og seks australiere.

Av europeiske passasjerer skal det være fire fra Frankrike, to fra Ukraina og en russer. Fem av passasjerene skal ha vært fra India.

80 prosent av de pårørende til de 239 savnede passasjerene skal være informert ifølge ledelsen i Malaysian Airlines.

Tre amerikanere meldt savnet

Det amerikanske utenriksdepartementet melder at at tre amerikanere var ombord i det forsvunnede flyet.

- Vi er nå i kontakt med familiene til de savnede, og jobber med å finne ut av hvor mange som har vært med på flyet, skriver talsperson Jen Psaki i en pressemelding.

Den siste kontakten med flyet var 135 kilometer nord for byen Kuala Terengganu. Ifølge flyselskapet Malaysian Airlines er det ingen tegn til at flyet har sendt ut nødsignaler.

Selskapet opplyser at den 53 år gamle kapteinen har vært ansatt siden 1981, og har over 18.000 flytimer bak seg. Den 27-årige styrmannen har rundt 2800 timer i luften.

UHELL: For nitten måneder siden falt vingen til det forsvunnede flyet av. Foto: AP


Tidligere i dag kom det frem at Boeing 777-flyet mistet deler av vingen etter en bakkekollisjon med et annet fly for 19 måneder siden.

I august 2011 var flyet utsatt for et uhell med passasjerer om bord. På bakken på en flyplass i Kina traff vingen av det malaysiske flyet et kinesisk fly, og falt av.

Flytypen Boeing 777 er regnet som en de mest driftssikre flytypene i internasjonal luftfart. At et fly er savnet i Sør-Kinahavet fremstår som et mørkt, uforklarlig mysterium.

- Det er veldig god ATC-dekning (Air Traffic Control) i dette området. Jeg tenker at det må ha skjedd noe veldig plutselig med dette flyet. Cockpit må ha blitt satt ut på grunn av en eksplosiv skade, fortalte mangeårig flykaptein Dagfinn Braathen (56) til VG lørdag.

Pårørende fortviler

- Det er underlig at det skal ta så lang tid å lokalisere en sannsynlig flystyrt og få fastslått at det er en flystyrt. Etter Air France-styrten i Atlanterhavet tok det også en viss tid å finne nødpeilesendere, det kan være det som er årsaken til at ting tar tid også her, husker Handeland.

På flyplassen i Kuala Lumpur har engstelige pårørende samlet seg, men de må fortvilet godta at det er lite informasjon å få. En gråtende kvinne haster forbi journalistene og forsøker å skjule ansiktet bak et spedbarn hun har i armene.

Flere familiemedlemmer ble lørdag fraktet fra Beijing flyplass til et hotell i nærheten. Her venter de fortvilt på nyheter om det savnede Boeing 777-flyet, skriver South China Morning Post.

2 people listed as passengers on Malaysia Airlines plane were not on board, Austrian and Italian officials say. http://t.co/vP1UXytJDf
— CNN Breaking News (@cnnbrk) March 8, 2014

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder