HEDRET: Da Gunnar «Kjartan» Sønsteby fylte 90 år i 2008 var flere prominente gjester på plass, blant dem bestevennen Erling Lorentzen (t.v.), hans kone prinsesse Ragnhild (midten) og Kong Harald (bak t.h.). Foto: JANNE MØLLER-HANSEN/VG

Erling Lorentzen: «Kjakan» døde med støvlene på

(VG Nett) Skipsreder og tidligere motstandsmann Erling Lorentzen omtaler Gunnar «Kjakan» Sønsteby som en oppegående og hederlig mann til det siste.

  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Lorentzen, som bor i Rio de Janeiro, mottok dødsbudskapet kort tid etter at Gunnar «Kjakan» Sønsteby tok sitt siste åndedrag torsdag. Han forteller til VG Nett at han visste at hans nære venn ikke hadde lenge igjen.

- Jeg så ham siste gang i mars, og da ble jeg klar over at det dessverre gikk den veien. Men jeg er glad for at han ikke led. «Kjakan» fikk dø på en fin måte og med støvlene på, sier Lorentzen.

PROTOKOLL:Del din siste hilsen til «Kjakan»

Med det mener 89-åringen at Sønsteby var en oppegående og sterk mann inntil det siste.

- Jeg traff ham også i november. Da var han i full vigør, sier Lorentzen til VG Nett.

Bestevenner

Han forteller at han møtte Sønsteby for første gang våren 1942. Lorentzen hadde da vært i Milorgs sentralledelse i ett år, og fikk beskjed av den norske motstandsorganisasjonens leder Knut Møyen om å kontakte Sønsteby.

- Da jeg møtte ham stod han med sykkelen sin foran Rådhuset, slik som statuen av ham på Solli plass i Oslo viser. Siden den gang har vi hatt nær kontakt, og vi ble etter hvert bestevenner for resten av livet, sier Lorentzen.

Et eksempel på det nære vennskapet er at Sønsteby var Lorentzens forlover da sistnevnte giftet seg med prinsesse Ragnhild i 1953.

- Hedersmann på alle mulige måter

Også i forretningslivet har de to samarbeidet tett i perioder. I 1954 startet Lorentzen og Sønsteby helikopterfirmaet Scancopter, senere Helikopter Service, sammen.

- «Kjakan» har vært veldig betydningsfull for meg hele tiden. Han var en hedersmann på alle mulige måter. I tillegg hadde han et godt humør og tullet mye, minnes Lorentzen.

BILDESPESIAL: Gunnar Sønsteby (1918-2012)

Han synes det var svært fortjent at Sønsteby nylig ble tildelt Forsvarets hederskors, som den første noensinne. Lorentzen er imidlertid opptatt av at man må huske Sønsteby som noe mer enn en krigshelt.

- Han var meget betydningsfull under krigen, men jeg synes man skal verdsette alt han har gjort etter krigen også. Han har betydd mye for ungdom og deres forståelse av innsats, å gjøre noe og å skape noe, sier skipsrederen.

- Sprengte grenser

I POLEN: Kongen er på statsbesøk i Polen sammen med blant andre forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: NTB Scanpix

Også kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg uttalte seg torsdag etter Sønstebys bortgang. Kongen er på statsbesøk i Polen sammen med blant andre forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

Selv om det ikke var planlagt noe møte med pressen torsdag, ville Kongen si noen ord om krigshelten da han fikk dødsbudskapet.

- Han har hatt et langt og rikt liv, og betydd veldig mye for mange mennesker, inklusive kongefamilien, sa Kongen.

Ststminister Jens Stoltenberg sa til VG Nett torsdag ettermiddag at han mottok dødsbudskapet med dyp sorg. Han hyllet samtidig Sønstebys innsats for Norge både før og etter krigen.

- Han var svært sentral i motstandsarbeidet fra 1940 og fram til frigjøringen i 1945. Under krigen med en vilje til frihet som sprengte grenser, etter krigen med en evne til forsoning som rørte hjertene, sa Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder