Oslo-byråd: - Målet om å ta OL til Oslo og Norge må legges i skuffen

Kulturministeren: - Sier nei

Høyre sier nei - ikke OL i Oslo 2022

Etter et langt møte onsdag ettermiddag, besluttet Høyres
stortingsgruppe til slutt at de ikke vil støtte et OL i Oslo. Dermed blir det ikke OL i Norge 2022.

 • Fredrik Svendsen
 • Jostein Matre
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Cato Husabø Fossen
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

Stortingsgruppen var delt i spørsmålet, kom det frem under en pressekonferanse på Stortinget onsdag.

- Vi mener det er riktig å stoppe prosessen, så blir det opp til regjerningen å bestemme om de likevel ønsker å gå videre, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

Kulturminister Torhild Widvey gir endelig bekreftelse om at OL-planene stoppes til VG.

- Hvis Oslo opprettholder søknaden sier vi nei. Når både Frp og stortingsgruppen til Høyre anbefaler nei, vil regjeringen også gjøre det.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, sier at det med Høyres nei til statsgaranti, ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et OL i Norge i 2022.

- Det har vært en prosess som har vært i en viss oppoverbakke, det må vi vel kunne si. Det å ta OL til en by er en stor og kontroversiell beslutning. I etterpåklokskapens lys, kan det sies at folkeavstemningen ikke bidro til en nødvendig nasjonal forankring, sier byrådsleder Stian Berger Røsland under en pressekonferanse ondag kveld.

Han innrømmer at Oslo kommune og søkerkomiteen ikke har klart å få den nødvendige støtten fra folket, og forstår Høyres nei til OL.

- Jeg har en viss forståelse for det. Et sånt prosjekt krever at du har bred tilslutning i befolkningen og det politiske miljøet. Vi har ikke vært tilstrekkelig flinke til å overbevise folket, sier Berger Røsland til VG.

- Ikke verdens undergang

Ordfører Fabian Stang sier at flere av planene som ble lagt i forbindelse med OL, fortsatt vil bli gjennomført.

- Noen er litt lei seg i dag, men det er ikke verdens undergang. Det var tre grunner til at vi ønsket dette. For det første ønsket vi å være til stede for idretten. Det andre var å gi neste generasjon mulighetene som lå i et OL. Det tredje var å få den olympiske bevegelse på rett spor igjen. De første to vil vi gjennomføre uansett, sier Oslos ordfører, Fabian Stang.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, innrømmer at det for mange av Høyres representanter var vanskelig å svelge mange av de oppsiktsvekkende kravene IOC har kommet med for et OL-arrangement i Oslo. VG avslørte i dag at de blant annet vil ha gratis drinker i selskap med Kongen.

- Gruppen var delt i to. Da har vi ikke mandat til å anbefale regjeringen å gå videre med dette arbeidet, sier Helleland, som ikke vil si nøyaktig hvor mange som sa ja og nei.

- God prosess

- Jeg har en viss forståelse for det. Et sånt prosjekt krever at du har brev tilslutning i befolkningen og det politiske miljøet. Vi har ikke vært tilstrekkelig flinke til å overbevise folket, sier Berger Røsland til VG.

Svein Harberg (H) forteller til VG at debatten i dag har gått på hva som skal være grunnlaget for å si ja eller nei. Siden halvparten gikk for et betinget ja, mens resten var mot, konkluderte altså stortingsgruppen til Høyre med å si nei til OL i Oslo i 2022.

Dermed vil det bli rådet man nå gir regjeringen.

- Vi har hatt en god prosess. Derfor lever jeg godt med dette, sier kulturpolitikeren Harberg.

Helleland innrømmer at kravene fra IOC har provosert ham.

- Det har i lang tid vært irritasjon over pampenivået i IOCs organisasjon og det kunne kanskje ha blitt gjort noe med, men når gruppen var delt var det ikke noe å gå videre med, sier Helleland, som innrømmer at han selv lar seg provosere over mange av kravene IOC har fremsatt.

Han omtaler det som horible krav som demokratiske nasjoner ikke kan godta.

Parlamantarisk leder i Frp Harald T. Nesvik mener dette er en full seier for hans parti.

- Det er et fornuftig resultat Høyre har kommet frem til. Jeg er ikke overrasket, men jeg hadde ikke trodd det skulle gå så fort, sier Nesvik.

Mer om

 1. OL 2022

Flere artikler

 1. Stang: - Vi bygger stadionene likevel

 2. Høyre-topp i Oslo: – Nå er det opp til Raymond

 3. Fabian: – Jeg sitter til jeg blir kastet

 4. Fabian Stang går rett i strupen på IOC

 5. Høyre nærmer seg «betinget OL-ja»

 6. Pluss content

  Slik skal Erna løse OL-floken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder