KAN FÅ NOBELS FREDSPRIS: 16 år gamle Malala Yousafzai fikk torsdag årets Sakharov-pris. Fredag kan hun også få tildelt Nobels fredspris. (Foto: AP)

Malala Yousafzai (16) er Talibans unge utfordrer: Fredspris-favoritt vant EU-pris

Tolv år gammel startet hun sin uredde kamp for pakistanske jenters rett til skolegang. Som 14-åring ble hun tildelt Pakistans første fredspris. Torsdag ble hun tildelt årets Sakharov-pris av EU-parlamentet.

Artikkelen er over seks år gammel

Spørsmålet er om hun fredag også vil bli historiens yngste vinner av Nobels fredspris.

Sakharov-prisen deles ut av Europaparlamentet til personer eller organisasjoner som har gjort en innsats for menneskerettighetene.

- I dag har vi bestemt oss for å fortelle verden at håpet for en bedre fremtid ligger hos unge mennesker som Malala Yousafzai, sier Joseph Daul i den konservative partigruppen i parlamentet.

Det er nesten nøyaktig ett år siden Malalas liv tok en brå vending. I oktober i 2012 gikk tungt væpnede talibankrigere til angrep idet hun skulle ta bussen til skolen og skjøt den spinkle 15-åringen i hodet. Malala skulle straffes for sin standhaftige kamp for at jenter i det sterkt konservative stammeområdet i Pakistan, der Taliban har solid fotfeste, skulle få gå på skolen.

VGTV: Skutt av Taliban - nå er hun tilbake på skolen

Onsdag ga den pakistanske skolejenta ut bok om hendelsen.

Brente skolene

Malala Yousafzai ble født inn i en pasjtunsk, sunnimuslimsk familie i Mingora, en by omkranset av høye fjell i Swat-dalen nord i Pakistan, i 1997. Faren, en poet og skolelærer, tok tidlig ansvar for utdanningen hennes og lærte henne å stå opp mot urett.

I 2007 rykket Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro, og Malala opplevde hvordan Taliban systematisk ødela og brente ned jenteskolene i området.

I 2009 begynte hun å skrive om sin tunge hverdag under Taliban i blogginnlegg på BBC, under pseudonymet Gul Makai, navnet til en pasjtunsk heltinne. Hun ble advart av Taliban, som krevde slutt på kritikken, men Malala lot seg ikke stanse.

Eneste stemme

Tvert om ga hun motstanden mot opprørerne et ansikt i pakistanske medier.

«Hun var den eneste stemmen [mot Taliban] i denne ødemarken. Det var hennes stemme som gjorde oss bevisst at det faktisk finnes et alternativ,» skriver en pakistansk kommentator.

I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

Året etter grep Taliban til våpen for å få den unge jenta til å tie. Men skuddene mot hodet hennes fikk helt motsatt effekt: Plutselig nådde hennes kamp nyhetsoverskriftene i hver avkrok av verden.

Æret med FN-dag

Og hele verden holdt pusten da Malala ble fløyet fra et pakistansk militærsykehus til nye operasjoner i Storbritannia. Det gikk bra, og siden har 16-åringen måttet venne seg til et helt nytt liv i internasjonale mediers søkelys.

I år ble hun kåret av Time Magazine som en av de mest innflytelsesrike personene i verden. På 16-årsdagen sin 12. juli i år talte hun til FNs hovedforsamling, og FN har døpt dagen for Malala-dagen til ære for henne.

Siden da har Malala figurert som en av toppkandidatene til årets Nobels fredspris.

Fredag vil Den Norske Nobelkomité kunngjøre hvem som blir årets fredsprisvinner.

Les også

 1. Fredsprisfavoritt Malala med bok om sin kamp

  Ett år etter at Taliban prøvde å drepe 16 år gamle Malala Yousafzai, kommer den pakistanske skolejenta med bok.
 2. Malala favoritt til Nobels fredspris

  Mange tipper at 16 år gamle Malala vinner den prestisjetunge prisen, og Thorbjørn Jagland gjør ingenting for å dempe…
 3. - Fredsprisen kan bli en byrde for Malala

  Skolejenta Malala Yousafzai er en høyaktuell nobelkandidat, men kanskje for ung til å bli fredsprisvinner.
 4. Jagland kan ryke ut av Nobelkomiteen

  Thorbjørn Jaglands tid som leder av Nobelkomiteen kan være over dersom høstens valg ender slik meningsmålingene tyder på.
 5. Lysbakken positiv til Snowden-fredsprisnominasjon

  Sosialistisk Venstrepartis leder Audun Lysbakken mener det er spennende at spionsiktede Edward Snowden er nominert til…
 6. AP-politikere vil gi fredsprisen til Malala (15)

  Tre av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter vil gi Nobels fredspris til den pakistanske skolejenta Malala Yousufzai…

Mer om

 1. Nobels Fredspris
 2. Pakistan

Flere artikler

 1. Malala gjenforent med skolekamerater

 2. Malala rørte Jon Stewart

 3. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

 4. Malala fikk gladnyheten på skolen

 5. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder