«Nystekt» kan være opptil ett år gammelt

NY MERKING: Nå skal merkingen av disse brødene endres, slik at det kommer frem at de har vært fryst, før de tines opp og stekes på nytt.

Butikkjedene endrer brødmerking etter VG-test

Butikkjedene endrer nå merkingen av sine butikkstekte brød, slik at det blir klart for kundene at brødene har vært fryst.

 • Nina Andersen

Artikkelen er over seks år gammel

En stor VG-test viser at brød som selges som «nystekte» i butikken, kan ha ligget på frys i opptil ett år.

Les hele den store brødtesten på VG+. (NB! Krever innlogging)

I VGs test av matkjedenes «bake off»-brød, har alle brødene kommet halvstekt og fryst til butikken. Deretter er de tint opp og stekt ferdige.

Til nå har ingen av kjedene merket brødposene med at brødene har vært fryst.

Metoden med «bake off» innebærer at flere av de halvstekte brødene sjokkfryses i produksjonsland som Litauen, Polen, Frankrike, Tyskland og Luxembourg, slik at aldringsprosessen stoppes.

Når de dypfryste importbrødene tines opp igjen i butikken i Norge, blir de stekt på nytt og kan dermed oppleves som nystekte.

Vil endre etikettene

Etter at VG tok opp saken, vil kjedene nå endre praksis med merkingen.

Coop Norge vil nå påføre etiketten informasjon der de opplyser om at «bake off»-brødene er fryst.

- Det er kun praktiske årsaker til at vi ikke har hatt slik merking i Coop Mega. I disse dager går vi over fra å benytte forhåndstrykte etiketter til å benytte etiketter som printes ut i butikk. I forbindelse med dette vil informasjon om frysing bli påført etiketten på våre «bake off»-brød, sier Paus i Coop Norge.

Ingen hemmelighet

Også NorgesGruppen vil endre merkingen av de butikkstekte brødene sine.

- Det vil fremkomme på de brødene det gjelder at de har vært fryst, selv om det kun er halvfabrikata og ikke sluttproduktet som har vært fryst, sier Solberg Gundersen fra NorgesGruppen.
ICA sier at de ikke er opptatt av å skjule noe som helst, og mener det ikke er noen hemmelighet at brødene har vært fryst.

- Vi ser likevel at informasjon omkring at brødene har vært fryst kan komme klarere frem for forbrukeren, og vil derfor finne frem til tiltak for å informere tydeligere om dette, sier Bjørnar Mickelson i ICA Norge AS.

Må ikke merkes spesielt

Ifølge Mattilsynet behøver ikke fryst brød å merkes spesielt, med mindre det har ført til vesentlig dårligere kvalitet enn tilsvarende ferskvare.

Men daglig leder Anders Vangen i Baker- og Konditorbransjens
Landsforening reagerer på at ikke brødene merkes med at de har vært fryst.

- Jeg har stor forståelse for at enkelte forbrukere kan føle seg lurt av at det ikke opplyses om at brødene har vært fryst, sier Vangen.

Ett års holdbarhet

I dagens papirutgave av VG og VG+ bekrefter supermarkedkjedene Meny, Coop Mega og Ica Supermarked at brødene som er med i testen, har vært fryst.

- I fryst tilstand har brødene inntil 12 måneders holdbarhet, svarer Kristin Paus, konstituert informasjonsdirektør i Coop Norge.

ICA har vanskelig for å si konkret hvor lenge brødene har vært fryst til de blir stekt.

- Maks holdbarhet i fryst tilstand skiller seg noe per produkt, men 180-360 dagers holdbarhet er det på de ulike produktene i fryst tilstand, sier Bjørnar Mickelson, senior kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge AS.

Fra NorgesGruppen forklarer kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen at holdbarheten på fryste «bake off»-produkter fra Meny er ett år.

- Holdbarheten som fryst produkt er 12 måneder. På grunn av høy rullering er snittet ifølge vår leverandør en til to måneder, sier Solberg.

Mer om

 1. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Pluss content

  Test av butikkbrød: Rått og deigete!

 2. «Norskproduserte» bær er ikke norske

 3. Kan selge 614 dager gammelt fårikålkjøtt

 4. Fortsatt gammelt fårikålkjøtt i frysediskene

 5. Pluss content

  20 produkter sjekket: Derfor er billig mat dårligere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder