Norges usynlige folkehelseproblem

Ekstra vanskelig i påsken

UTFORDRING: Helseminister Bent Høie (H) har aldri følt seg ensom. Men han ser en stor utfordring ved at så mange blant oss sliter psykisk og fysisk på grunn av ensomhetsfølelse. Foto:Jan Petter Lynau,VG

«Ensomhet er like farlig som å røyke»

Fire av ti unge og eldre nordmenn er ensomme. De risikerer et
dårligere liv og en tidligere død. Nå slår helseministeren ensomhets-alarm.

Artikkelen er over fem år gammel

De aller fleste nordmenn har noen å snakke fortrolig med, noen å dele gleder og bekymringer med, og noen som stiller opp når man trenger det som mest.

Men det finnes unntak.

Fire av ti i aldersgruppen 16-24 år og personer over 80 år oppgir at de er ensomme, viser en undersøkelse fra SSB.

Flere unge får ikke venner på skolen og i nærmiljøet, og føler seg utestengt. Mange eldre er ensomme fordi de ikke lenger har en arbeidsplass å gå til, og ofte har mistet den de delte livet med.

Les også: Slik kan du unngå ensomhet

Andelen ensomme nordmenn er så stor at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fastslår at ensomhet er Norges «usynlige» folkehelseproblem.

– Å være ensom er like helseskadelig som å røyke. Ensomhet er en viktig årsak til tapt livskvalitet og for tidlig død. Vi er nødt til å ta dette mer på alvor.

Har du opplevd å være ensom? Del din historie her.

Mer sårbar for sykdommer

Han viser et en metaanalyse fra 2010 som ser på ensomhet og dødelighet. Den konkluderer med at risikoen for tidlig død som følge av ensomhet er sammenlignbar med det å røyke.

– Å være ensom gir større fare for psykiske helseutfordringer, og har faktisk innvirkning på den somatiske helsen – som hjerte- og karsykdommer, diabetes og andre livsstilsykdommer. Dette har sammenheng med at personene det er snakk om, ofte er mindre aktive og har en mer usunn livsstil, forklarer Høie.

Les også: Lager diamanter av mannens aske

Nyere forskning fra SSB og Nova peker på at mangel på vennskap først og fremst rammer dem som trenger det aller mest. Dette gjelder personer med dårlig helse, lav utdanning, ingen jobb og lite nettverk.

Setter sin lit til de frivillige

Er ordet «folkehelse» i for stor grad assosiert med sykling til jobben, røykekutt og salatbar? Ja, mener helseministeren.

– Mange er opptatt av at vi skal sykle til jobben, men det sosiale felleskapet man møter på jobben er vel så viktig.

Les også:Syvsover? Da har du økt risiko for slag

For få dager siden, la regjeringen frem Folkehelsemeldingen.

Denne har som hovedintensjon å forebygge ensomhet. Høyre/Frp-regjeringen vil samarbeide med frivillige organisasjoner som Røde Kors, Turistforeningen, Frivillighet Norge og LNU Barne- og ungdomsorganisasjonene for å få til dette.

TOSOMHET: Bent Høie og mannen Dag Terje Klarp Solvang skal på hytta på fjellet i påsken. Her er de fotografert hjemme i Stavanger julen 2012. Foto:Marie Von Krogh,VG

På spørsmål om hvordan ensomhetsproblemet skal løses, gir Høie til svar:

– Ensomhet løses ved at mennesker møtes og blir kjent.

Medisinen mot det store folkehelseproblemet er altså å skape møteplasser, ifølge regjeringen.

– Bør vi alle ta et nabokjerring-ansvar når det gjelder ensomhet?

– Ja, jeg mener alle har et ansvar for å se rundt oss om det er ensomme mennesker i vår nærhet, svarer Høie.

LES OGSÅ:Vetle (14) jakter venner på Facebook

Ensom blant andre

Ensomhet er likevel ikke synonymt med mangel på kontakt. Flere føler seg ensomme – selv i samvær med andre. Det er fullt mulig å vøre ensom med mennesker rundt seg og mange venner på Facebook.

Like fullt tror han sosiale medier kan lindre ensomhetsfølelsen. Og forsterke den.

– I sosiale medier treffer du mennesker med samme interesse som deg selv, uavhengig av hvor du bor. Samtidig presenterer folk et glansbilde av seg selv. Får vi inntrykket av at hele Norge baker, at alle andre har det så fantastisk og er ute på spennende ting hele tiden, kan det føre til at en opplever ensomheten enda sterkere, tror Høie.

Kanskje blir han en av dem som legger ut påskebilde fra solveggen på Instagram eller Facebook denne helgen? I påsken skal nemlig statsråden på hytta på fjellet med ektemannen.

Ikke alle er like heldige.

BAKGRUNN:1 av 3 barn og unge har slitt med ensomhet

Påskepresset

– Vi har den store norske ideen om å reise på hytta med venner i påsken. Men de fleste reiser ikke vekk; de er hjemme i påsken. Det er mange mennesker som er igjen i byen og der de bor. For de som blir sittende alene, blir det ekstra vanskelig. Det er viktig å være oppmerksom på dette i påsken, oppfordrer Høie.

Selv har han aldri har følt seg ensom. Han savner snarere alenetid i et hektisk statsrådsliv. Høie forteller at han har fem-seks personer han regner som sine nære og fortrolige. I ungdomstiden fant han sine likesinnede i Unge Høyre.

– Jeg har vært heldig. Jeg har en familie der vi er veldig nære, jeg har gode venner og er gift, sier Høie.

Helseministeren er aller mest bekymret for de som ikke har det som ham. De som ikke har noen.

– I Norge i dag er det mennesker som faktisk er helt alene. Den fysiske ensomheten eksisterer fortsatt, vi må ikke glemme det. Det finnes særlig eldre mennesker som sitter alene dag ut og dag inn uten å snakke med eller få besøk av noen, sier Høie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder