«Farenivå gult» for Mannen

Rauma-ordfører: – Slitsomt å ikke vite når Mannen raser

Mannen går inn i en ny uke med gult farenivå, men ifølge NVE
nådde hastigheten på fjellpartiet Veslemann et foreløpig maksimum på lørdag.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forrige uke kom melingen om at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hadde varslet Rauma kommune om at farenivået måtte heves for partiet Veslemann, en del av fjellpartiet Mannen, og at et skred kan ventes innen noen uker.

Mandag morgen publiserte NVE en dagsrapport over Veslemannen, og der kan man lese at «Hastigheten nådde et foreløpig maksimum på lørdag, og har avtatt noe etter dette. Hastigheten i øvre og mest aktive partiet er nå rundt 5 mm/døgn».

– Nivået er fortsatt relativt høyt, så vi følger tett med på bevegelsene, forteller geolog Einar Anda til VG.

Når fjellet har fått farenivå gult, vil det si at det er ventet et skred om noen uker, kanskje noe lengre, skriver NVE på hjemmesiden sin. De melder også at vakthavende geolog sjekker tilstanden til fjellpartiet minimum annenhver time.

Visste du dette?– Her er den egentlige Mannen

– Det er vanskelig å si noe om når raset vil skje, men det vi kan si er at hvis det nærmer seg så vil vi vite om det en stund før. Nå er det bevegelse på 0,5 cm i døgnet, og nærmer det seg 1 cm vil vi gå opp til farenivå oransje, sier Anda.

De to siste døgnene har deler av fjellpartiet beveget seg 7 millimeter per døgn. Geologen forteller at det er meldt en del regn i området det neste døgnet, men at det ikke er snakk om noe dramatikk den nærmeste tiden.

På søndag samle innbyggerne i Rauma seg for å få siste informasjon av NVE og kommunen.

– Folk var glade for informasjonen de fikk fra kommunen og geologene. De har bodd der i mange år og er vant til fjellet beveger seg. Men det er klart det er slitsomt å ikke vite når det raser, sier ordfører Lars Olav Hustad til NTB.

I fjor høst varslet geologene at et stort steinskred bare var noen timer unna. Da ble flere gårdsbruk og fritidsboliger evakuert, i tillegg til at politiet innførte ferdselsforbud i områdene som kunne bli truffet av et skred.

Ekspert: Ti spørsmål og svar om fjellet Mannen

Her har du en oversikt over alle sakene VG har skrevet på Mannen.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder