IKKE ALLE KORT PÅ BORDET: Finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortingets vandrehall onsdag etter at hun la frem hoveddelen av hennes budsjettforslag. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Syria-flyktningene kan skape nytt budsjettkaos

Milliardregningen for flyktningstrømmen ligger an til å bli det største problemet når Siv Jensen skal få KrF og Venstre med på skattekutt i milliardklassen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Allerede i august ble regjeringen klar over at budsjettet de la frem onsdag ikke ville være dimensjonert for den voldsomme økningen i antallet asylsøkere som kommer til Norge.

Og denne uken varslet regjeringen at de vil levere et ekstrabudsjett, eller en tilleggsproposisjon, til Stortinget i månedsskiftet oktober/november.

Gigantregning må betales

Der vil regjeringen foreslå en kraftig ekstrabevilgning til mottaksapparatet i Norge for å øke kapasiteten til neste år.

UDI: – Vi er ikke bemannet til å håndtere dette

MÅ TA REGNINGEN: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, her i forbindelse med pressekonferansen om kvoteflyktningene fra Syria 6. juni i år. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier til VG at denne tilleggsbevilgningen etter alt å dømme kommer til å koste flere milliarder kroner. Det er penger regjeringen nå ikke har satt av penger til.

Se bildene: Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

– Det er et bredt flertall i Stortinget som ønsker å bidra. Men dette må også betales, og i øyeblikket vet vi ikke hvordan vi skal løse det. Det kommer til å bli den største utfordringen vår denne høsten. Det koster ganske mye å ta imot tusenvis av nye mennesker som er på flukt fra grusomme forhold i Syria, sier Helleland.

I forslaget til statsbudsjett bruker regjeringen 24 ekstra oljemilliarder, totalt pumper de dermed inn 194 milliarder kroner fra oljefondet inn i statsbudsjettet.

Både Venstre og KrF synes det er nært en smertegrense for hvor mye de tåler, og dermed kan det bli svært trøblete for Frp og Høyre om de forsøker å betale regningen for asyltilstrømningen med oljepenger.

I så fall vil finansminister Siv Jensen og resten av regjeringsapparatet bli tvunget til å kutte i sine egne hjertesaker fra budsjettet, som skattekuttet på nesten 10 milliarder kroner.

Slik endres skatten din: Her er den nye «trinn-skatten»

– Det er kjempevanskelig for oss å se hvordan vi nå skal forberede oss på forhandlingene. Hvordan vi skal håndtere flyktningstrømmen mot Norge er en av de viktigste delene av dette budsjettet, og den delen mangler vi nå, sier Trine Skei Grande.

– Finansieringen av flyktningkrisen blir ikke en enkel sak å håndtere. Vi er nødt til å håndtere de ekstrakostnadene på en god måte og må prioritere klart. For KrF vil det være naturlig for eksempel å se på hva regjeringen foreslår i skattekutt. 9,1 milliarder kroner er mye penger, slår finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) fast.

Støttepartiene mindre negative

Ser man bort ifra den store x-faktoren i Syria-flyktningene tyder mye på at budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene kunne gått langt lettere for seg i år enn hva de gjorde i fjor.

Da Siv Jensen la frem sitt forslag til statsbudsjett i fjor holdt det på å koke over for Venstre-lederen da hun så klimabudsjettet til regjeringen:

– Nå er jeg sint! tordnet en nær rødglødende Grande den gang.

Men etter at Jensen presenterte budsjettforslaget for 2016 var tonen en helt annen:

– Dette er et mye bedre utgangspunkt enn hva vi fikk i fjor, sier Syversen til VG.

– I fjor manglet det en klimasatsing, og det gjorde at vi ble provosert over budsjettet. I år er det bedre, selv om vi fortsatt ikke er fornøyd og skal ta dette budsjettet i en grønnere retning, sier Grande.

IKKE LIKE SINT I ÅR: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Fortsatt problemsaker

De to støttepartiene til Høyre/Frp-regjeringen lister likevel opp tre saker som kommer til å skape trøbbel i budsjettforhandlingene:

• Kutt i langsiktige bistandsprosjekter som isteden brukes på kortsiktige tiltak i Syrias nærområder

• Kraftig økt bruk av oljepenger i budsjettet

• For lite tiltak for å bidra til «det grønne skiftet»

Jensen: Jobber på spreng

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier til VG at situasjonen er helt ekstraordinær og derfor vil regjeringen snu hver sten den kan for å skaffe penger for å dekke den økte asylanttilstrømmingen.

– Store deler av dette budsjettet kan Stortinget helt fint begynne å arbeide med. Så har vi varslet dem om at vi er i en ekstraordinær situasjon. Alle som har sittet i regjering vet at det er noen tidspunkter hvor arbeidet med budsjettet må få sin sluttstrek. Og den største delen av tilstrømmingen har skjedd etter det.

– Alt tyder på at dette blir en regning på flere milliarder?

– Det er helt riktig at dette blir veldig kostbart. Derfor må vi gå gjennom alle elementene i dette. VI må se på hvordan vi kan få redusert kostnadene i dette og vi må ikke minst sørge for å returnere dem som er grunnløse asylsøkere.

– Dette kan neppe finansieres med økt bruk av oljepenger?

– Og det er derfor regjeringen nå jobber på spreng for å kartlegge alle fakta i denne saken og vil legge frem den for Stortinget når den er ferdig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder