VISTE JENS RYGGEN: - Morna Jens, skrek Siv fra scenen på Frps valgvake, og brått ble talen hennes et stort samtaleemne so mange ville mene noe om. FOTO: TERJE BRINGEDAL

Folkets dom over «Morna, Jens»: Folkets dom: Helt natta, Jensen!

Nordmenn flest likte slett ikke Siv Jensens tale der hun roper «Morna Jens» etter den borgerlige valgseieren mandag.

Ifølge en meningsmåling for VG mandag kveld, synes 56 prosent at talen var dårlig eller svært dårlig.

- Det er absolutt ingen overraskelse at folk ikke likte det de fikk se på TV fra Fremskrittspartiets valgvake mandag kveld, sier professor i retorikk, Jens E. Kjeldsen ved Universitetet i Bergen til VG.

Han mener Siv Jensen undervurderte TV-mediets kraft da hun skrek ut sitt «Morna-Jeeens!» fra scenen på Frp-vaken.

Tidligere tirsdag kom det også frem at Siv Jensens Morna-Jens-tale ikke var så spontan som det først så ut som. På en liten håndskrevet lapp, var budskapet tydelig nok.

Vender tommelen ned

Blant de spurte i Infact-målingen for VG er det stort sett bare Frp-sympatisører som oppgir at de synes talen var god.
Den jevne hop vender tommelen ned.

Samtidig haglet det med negative meldinger og kommentarer på sosiale medier mandag kveld og tirsdag.

Blant få som likte talen var VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen, som på Twitter meddelte at såpass måtte vi unne Frp-lederen når hun fikk til noe som partibygger Carl I. Hagen aldri fikk til.

Siv-scream

Statsminister Jens Stoltenberg valgte selv å forholde seg taus om hilsenen fra Jensen på sin pressekonferanse mandag - selv om kroppspråket kunne tyde på at han hadde lyst til å si noe.

Jens E. Kjeldsen har sett TV-klippet av Siv Jensens tale flere ganger. Han skrev tirsdag en egen blogg, «Siv-scream» om den oppsiktsvekkende opptredenen. Han mener Siv Jensen gjorde to vesentlige feil:

- For det første brøt hun noen sosiale regler. Når du vinner, skal du være en god vinner, slik Erna var det da hun minnet om å vise respekt for de som hadde hatt regjeringsansvaret i lang tid. Hvis du derimot håner taperen, bryter du sosiale regler for hvordan du skal opptre som vinner. Ingen bør glede seg over andres nederlag, sier Kjeldsen.

- Voldsom og skremmende

- For det andre beregnet nok ikke Jensen at hun virket mye mer voldsom og underlig overspent på TV enn hun trolig gjorde på scenen foran sine jublende partivenner. På TV virket hun mye større, fremoverlent og hun så seeren i hvitøyet, beskriver Kjeldsen.

Han diskuterte Siv-talen med sine studenter tirsdag, og fikk veldig klare tilbakemeldinger. Studenter omtalte Sivs fremtoning og høylydte, intense ordbruk som skremmende.

Flere politiske kommentatorer og retorikk-eksperter brukte ord som skadefryd og hån for å beskrive Siv Jensens Morna-Jens-tale tirsdag.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mente det var treffende å beskrive talen som en oppdemmet utbrudd etter at et parti har følt seg mobbet i førti år.

Siv hviler

Det lyktes ikke VG å få kommentarer fra Siv Jensen tirsdag kveld. I en tekstmelding fra Frp-lederens presserådgiver Ole Berget i 22-tiden, heter det:

- Dere må komme med henvendelsen tidligere. Har vært noen veldig lange dager, og jeg regner med dere har forståelse for at også partilederne trenger å hvile litt i disse dager.

For ordens skyld: 12 prosent av de spurte synes talen var midt på treet, 10,5 prosent synes den var god, og 13,9 prosent synes talen var svært god.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder