Stortingsvalget 2017: Erna og Siv reddet av valgordningen

VALGVINNER: Statsminister Erna Solberg (H) ankommer Stortinget valgnatten. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Vant valget – med færre stemmer enn opposisjonen

De fire borgerlige partiene fikk færre stemmer enn de fem ikke-borgerlige, men får flertall på Stortinget likevel.

Artikkelen er over to år gammel

Fredag ettermiddag er stemmetallet for de fire borgerlige partiene til sammen 1.428.287. De tre partiene fra Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering, pluss Rødt, har 1.349.824.

Miljøpartiet De Grønne har gjennom hele valgkampen understreket at de er blokkuavhengige, men de har samtidig sagt at de ikke vil støtte en regjering med Fremskrittspartiet. Legger vi MDGs stemmer til den rødgrønne siden, kommer vi opp i 1.444.611 stemmer, altså drøyt 16.000 flere stemmer enn de borgerlige.

Likevel ligger opposisjonen an til å få bare 81 plasser på det nye Stortinget, mot 88 plasser til de borgerlige.

Få reaksjoner og analyser i VGTVs dagen derpå-sending:

Sperregrensen

Først og fremst skyldes det at både Rødt og MDG får dårlig uttelling for stemmene sine, siden begge havner under sperregrensen på 4 prosent.

Sperregrensen gjelder bare de 19 utjevningsmandatene, men for et lite parti er forskjellen enorm. Rødt og MDG får ett mandat hver på det nye Stortinget. Uten sperregrensen ville Rødt fått fire og MDG fem mandater, viser VGs beregning. Det ville vært nok til å gi flertall til rødgrønn side pluss MDG.

(Da VG skrev denne saken tirsdag formiddag, så disse tallene litt annerledes ut. Teksten er oppdatert fredag ettermiddag.)

Reddet av lav sperregrense

Frp vedtok på sitt årsmøte i mai at de ville heve sperregrensen for utjevningsmandater, som i dag er på 4 prosent.

Både Venstre og Kristelig Folkeparti havner like over 4 prosent ved dette valget, og ville krympet betydelig hvis sperregrensen var høyere.

Med en sperregrense på 5 eller 6 prosent ville de borgerlige ha mistet flertallet på Stortinget, viser VGs beregning. De borgerlige ville ha fått 84 av 169 plasser. De rødgrønne partiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV måtte ha fått med seg én representant fra Rødt eller MDG for å oppnå flertall.

Først ved en sperregrense på 7 prosent ville det ha blitt borgerlig flertall igjen.

(Da artikkelen ble skrevet, hadde SV så vidt under 6 prosent oppslutning. Da gjorde vi et poeng ut av at en sperregrense på 6 prosent ville ha gitt borgerlig flertall igjen. Men nå som resultatet til SV har klatret så vidt over 6 prosent, gjelder ikke dette lenger.)

NB: Fintellingen av valgresultatet er ikke offisielt avsluttet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder