REDD: Inga Fremstad var en vital 89-åringen, men bare uker på sykehjem fjernet livsgnisten hennes, mener familien. Foto: Privat ,

Høyre mener Oslo er bedre enn Trondheim på eldreomsorg: Inga døde etter seks måneders mareritt

TRONDHEIM (VG) Helt frisk i hodet fikk 89 år gamle Inga Fremstad plass på sykehjem i Trondheim. Da startet et seks måneders mareritt – før hun døde.

  • Pål Ertzaas
  • Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå – to år senere – forteller familien om de forferdelige månedene på tre av Trondheims sykehjem.

– Mor var helt frisk i hodet, men hun klarte seg ikke lenger alene, selv med hjelpen fra familien. Etter påtrykk fikk hun plass på et sykehjem. Det ble starten på et mareritt, forteller datteren Randi Trøan (70) til VG.

Les også: Anmelder Trondheim for 26.000 lovbrudd.

Etter tre uker skal familiemedlemmer ha blitt svært opprørt over å se sin mor og bestemor på sykehjemmet. De har listet opp hvilke elendige forhold den 89 år gamle kvinnen levde under:

** Inga hadde ikke fått dusjet på de tre ukene hun hadde vært der. Først da et familiemedlem «sprakk totalt» overfor personalet, og nektet å forlate sykehjemmet, fikk kvinnen sin første dusj.

** Hun fikk ikke gå på toalettet om natten, til tross for at hun hadde en urinveisinfeksjon.

** Sykehjemmet behandlet henne som en dement – til tross for at hun var helt klar.

SKUFFET: Inga Fremstads datter Randi Trøan mener moren døde tidligere nødvendig av dårlige ressurser i Trondheims eldreomsorg. Foto: Privat ,

Falt sammen på fire uker

– I løpet av fire uker på dette sykehjemmet falt moren min sammen, fra en vital dame til å bli umyndiggjort og satt på oppbevaring. En av de unge pleierne på sykehjemmet sa til oss i det stille at vi burde få henne ut derfra så raskt som mulig, sier datteren Randi Trøan (70) til VG.

Etter en alvorlig klagesak ble moren hennes flyttet til et nytt sykehjem.

– Det var et hyggelig sted, og de ansatte forsøkte å gjøre sitt beste. Men det hjalp ikke, fordi de var altfor dårlig bemannet, og beskjeder kom ikke frem. Hun fikk ikke i seg mat fordi de ansatte ikke husket å mose maten. Moren min klarte ikke spise, forteller Trøan.

Musklene i halsen var dårlige, delvis på grunn av begynnende Parkinsons:

– En dag fikk hun en kjøttbit som satt seg fast i halsen, den ble der i halvannen uke. Ingen hjalp til, selv om det lå rett ved et legesenter. Først da vi i familien slo henne hardt i ryggen, og startet et voldsomt hosteanfall, kom den ut, Da fikk hun spist ordentlig for første gang på ti dager, sier Trøan.

Les også: Anne B. Ragde raste mot sykehjem

Følg valgkampen på i VGs direktestudio

Fikk panikk

Moren delte rom med en dement pasient, og ble mer og mer deprimert. Hun ble etter hvert plassert på et tredje sykehjem, med enerom. Det gikk ikke særlig bedre:

– Det var store fine rom, men så stort at pleierne ikke rakk over pasientene. Fordi det var mange demente der som vandret rundt i gangene ble dørene til rommene låst. Moren min ble flere ganger innelåst på rommet sitt i mange timer, og ingen kom for å hjelpe da hun brukte callingen, sier Trøan.

Les også: Kvinne (92) dro fra sykehjem for å være med kjæresten

Etter hvert kom panikken:

BLE REDD: Inga Fremstad ble redd da hun ble låst inne på rommet sitt i timesvis, uten å få kontakt med de ansatte. Etter seks måneder på sykehjem døde hun. Foto: privat ,

– Ettersom timene gikk ble hun fylt av angst. Hun ringte meg for hjelp. Da jeg kom dit klarte heller ikke jeg å få tak i noen pleiere, og måtte kontakte ansatte på et annet sykehjem på samme sted for hjelp. Da var moren min livredd, og hadde det helt grusomt, sier Trøan.

Hun vil likevel legge til at pleierne her gjorde sitt beste, og skryter særlig av en som var til stede på morens dødsleie:

– Det var bare altfor få der, og umulig for dem å følge opp. Det er problemet med eldreomsorgen i Trondheim, sier Trøan.

Følg VG på Facebook

Døde etter seks måneder

Etter seks måneder på tre av Trondheims sykehjem døde moren, bare uker etter at hun fylte 90 år. Trøan er ikke i tvil om at moren, Inga Fremstad, kunne levd mye lenger med bedre omsorg.

– Forfallet gikk så fort, musklene forsvant fordi hun aldri fikk hjelp til å bevege seg eller til noe trening. Jeg er overbevist om at hun døde tidligere på grunn av manglende ressurser for dem som jobbet med sykehjemmene, sier Trøan.

VG har vært i kontakt med andre familiemedlemmer som bekrefter historien om Inga Fremstad.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) kan ikke gå inn i enkeltsaker, men sier de jobber for å bedre eldreomsorgen i Trondheim.

– Vi gir alle medier fullt innsyn i sakene for at vi skal lære og bli bedre. Det fører selvsagt til en del negative saker. Men vi må også sørge for at de som ikke kan gå til mediene med sin historie skal bli hørt, sier Waage.

Mener Oslo er bedre på eldreomsorg

Høyre mener Aps rødgrønne fyrtårn Trondheim, som også inkluderer Miljøpartiet De Grønne, ikke lyser like sterkt for byens eldre. En rekke avsløringer gjennom flere år i Adresseavisen viser at byens eldre ikke nyter godt av å bo i byen som er Aps stolthet: Pasienter dør som følge av dårlige rutiner, andre må betale selv for å få frisk luft. De siste to årene er det rapportert 1781 alvorlige i Trondheims eldreomsorg.

Nå har Oslos blå byråd satt seg ned for å sammenligne forholdene i Oslo mot Trondheim. De mener det rødgrønne fyrtårnet taper på område etter område, og har laget en egen liste:

• I Oslo er rundt 16 prosent av institusjonsbeboerne på tidsbegrenset opphold, mens rundt 31 prosent er det samme i Trondheim.

• Mens 96 prosent får enerom i pleie- og omsorgsinstitusjoner i Oslo, får 92 prosent det samme i Trondheim.

• Mens 31 prosent av innbyggerne i Oslo over 80 år i Oslo får hjemmetjenester i Oslo, får 28 prosent det samme i Trondheim.

Les også: Her får Karl (89) besøk av «Bolla» på sykehjemmet

Selv om ikke alle forskjellene er så store, mener Oslo-byrådene dette tegner et tydelig bilde:

– Vi mener det er bedre eldreomsorg i Oslo enn i Trondheim. Dette har vi klart uten å ha eiendomsskatt, i motsetning til Trondheim, sier Eirik Lae Solberg (H), finansbyråd i Oslo.

Han avviser at tallene er selektivt plukket.

– Nei, men det er klart at det finnes nyanser her. Trondheim gjør det nok bedre på noen kriterier, men Oslo er gjennomgående bedre enn Trondheim.

Trondheim har satset mye på faglært arbeidskraft, likevel er sykefravær blant de ansatte høyere i trønderhovedstaden: 12,8 prosent mot 11,3 prosent i Oslo.

Ikke eiendomsskatt

I Oslo vil Ap innføre eiendomsskatt for å finansiere bedre eldreomsorg. Det er ikke nødvendig, mener Høyre:

– Eiendomsskatt blir en sovepute som fører til at kommunepolitikerne ikke gjør nødvendige prioriteringer, mener Solberg, og får støtte av eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF):

Les også: Skatte-Raymond slaktes av ekspertene.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) i Trondheim mener åpenheten er hovedårsaken til at byens eldreomsorg får så mye kritikk:

– Vi legger oss lagelig til for hugg med full åpenhet også om avvik i eldreomsorgen. Men i stedet for å skjule tallene, slik de gjør i Oslo, gjør åpenheten også at vi lærer, og forbedrer oss, sier Waage.

Han mener tallene Oslo Høyre bringer frem ikke viser hele sannheten:

– Det er en større andel enslige eldre i Oslo, og da stiger behovet for hjemmehjelp. Fra desember 2014 er det heller ingen med langtidsplass i Trondheim som ufrivillig har dobbeltrom, mens på korttidsplass er det fortsatt det, sier Waage.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder