RØD KAMP: Partileder Bjørnar Moxnes vil ha sosialistisk revolusjon - men den skal skje på demokratisk vis. Foto: NTB SCANPIX

Rødt holder på kommunismen

På landsmøtet søndag vedtok Rødt å beholde ordet «kommunisme» i sitt prinsipprogram, men valgforsker Frank Aarebrot mener partiet ikke lengre kan regnes som revolusjonært.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Rødts landsmøte stemte søndag over et nytt kapittel om sosialisme i partiets prinsipprogram.

Partileder Bjørnar Moxnes er fornøyd med utfallet.

- Dette er et program som ser framover, ikke bakover. Det er krystallklart på at en sosialistisk revolusjon skal foregå demokratisk og fjerner flere uklare formuleringer, sier han i en pressemelding.

Kommunismebegrepet skapte debatt på landsmøtet, men landsmøtet vedtok med klart flertall å beholde det.

Fred for sosialisme

Rødt har lagt til et avsnitt om fred, hvor det heter at «Å bevare freden er en forutsetning for å kunne bygge sosialisme.» Samtidig er «En sosialistisk revolusjon vil ikke kunne seire uten at borgerskapet avvæpnes og folket tar kontroll over militærmakten» ute av programmet.

Halvparten av programkomiteen i Rødt gikk inn for et programutkast der revolusjonene i Kina og Sovjet trekkes fram som positive. Dette ble ikke vedtatt søndag.

Andre nye uttalelser i programmet er «For Rødt er en sosialisme uten demokrati overhodet ingen sosialisme» og «Fordi demokratisk forankring er avgjørende, må flertallets oppslutning bekreftes, enten gjennom demokratiske folkeavstemninger eller frie valg».

Sistnevnte formulering er inspirert av et vedtak Rødts danke søsterparti Enhedslisten vedtok i fjor.

- Mer lik SV

Valgforsker Frank Aarebrot mener Rødt ikke lenger kan regnes som et revolusjonært parti på grunn av endringene. Han mener Rødt nå ligner på SV, men at endringene kom åtte år for seint.

- De håper på å spise av et SV i tilbakegang, men de er for seine. Det hadde vært mer effektivt om SV fortsatt var i regjering, sier Aarebrot til NTB.

Han er åpen for at Rødt kan bli noe mer spiselig for folket, men mener beslutningen om å beholde ordet «kommunisme» ikke er av noen praktisk betydning.

- Det er vel prisen å betale for å beholde AKP ml-fossilene i partiet, sier Aarebrot.

Debatten fortsetter

Tidligere partileder Torstein Dahle var blant dem som ville bevare begrepet kommunisme i partiprogrammet, mens Moxnes var blant dem som heller vil bruke andre ord for å beskrive partiets mål for sin politikk. Selv kaller den nåværende Rødt-lederen seg ikke kommunist, men sosialist.

- Mange startet nok med ganske ulike utgangspunkt, men folk har lyttet til hverandre, ryddet unna misforståelser og funnet forslag det var mulig å samle seg om. Men diskusjonene vil fortsette, sier Moxnes etter debatten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder