STIKKER AV: Den stjålne Honda-en ble, ifølge politiet, startet ved hjelp av illegalt utstyr. Her passerer bilen en bomstasjon i Larvik-området på vei til Øst-Europa med falske skilter. Foto: POLITIET

Slik stjal bande «tyverisikre» luksusbiler

Frekke tyver manipulerte startsperrene

(VG Nett) Her er en stjålet Honda på vei mot utlandet etter at tyver brøt seg inn bilen og manipulerte startsperren - uten å ha rett nøkkel.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Bilprodusentene mente de nye bilene ikke kunne kjøres uten den tilhørende nøkkelen. Men litauiske biltyver skal ha funnet omveien.

Ved å bruke illegalt PC-utstyr skal de ha programmert falske nøkler med bilenes riktige kode og fikk dermed tilgang til bilene, får VG opplyst.

Tyveriene var et mysterium. Ingen alarmer ble utløst, ingen knuste ruter og ingen nøkler var meldt stjålet.

- Vår informasjon tilsier at dette skulle være tyverisikre biler som er vanskelig å stjele, sier politiadvokat Lars Ole Berge i Rogaland politidistrikt.

Kjører bilene ut av landet

Fra mars til juli i år herjet en bande i områdene rundt Stavanger og Drammen. Først konsentrerte tyvene seg om Honda CRV-er. Så ble det stille i en periode før banden slo til igjen - den gangen mot eksklusive BMW-er - hovedsakelig av modellen X5 - som koster rundt én million kroner.

Med falske litauiske skilter og forfalsket dokumentasjon ble bilene kjørt ut av Norge.

- Vi mener disse personene er mobile vinningskriminelle og at virksomheten har preg av å være organisert, sier Berge.

FORSVARER: Thor Bache-Wiig. Foto: PETTER EMIL WIKØREN

Verdt 10 millioner

Til sammen ble 18 biler stjålet eller forsøkt stjålet. 12 av dem er fortsatt sporløst forsvunnet. En av bilene er sporet til Russland.

Ifølge politiet er den samlede verdien på de stjålne bilene omtrent 10 millioner kroner.

- Inngangen for å avsløre tyverivirksomheten var godt politiarbeid der det ble oppdaget et mønster. Det ble brukt sivilt politi som resulterte i at seks personer ble pågrepet i august, sier Berge, som skal være aktor i den kommende rettssaken sammen med politiadvokat Gry Sørhus Mollan.

Fem siktet

Under razziaen fant politiet utstyret de mener skal ha vært brukt til å manipulere dataprogrammene i de stjålne bilene. Aksjonen var et samarbeid med Søndre Buskerud politidistrikt. Flere av bilene ble stjålet i Drammen.

- Jeg vil ikke gå i detalj på hvordan bilene har blitt startet, men gjerningsmennene har brutt seg inn og ved bruk at utstyr har de manipulert startsperresystemene. De har brukt utstyr som ikke lar seg skaffe på lovlig vis i Norge.

Det er fem litauere i alderen 20 til 37 år som møter i Jæren tingrett 19. november. Alle nekter straffskyld og de har vært lite villige til å la seg avhøre.

- Min klient sier han tok på seg et oppdrag med å kjøre biler til Litauen. Han stiller seg uforstående til anklagene, sier forsvareren til en av de tiltalte, Thor Bache-Wiig.

Blokkerer nøkkelsenderen

Et annet nytt triks stadig flere biltyver benytter seg av er å
blokkere nøkkelsenderen.

Politiet i Sverige har sendt ut en generell advarsel mot den nye metoden for bilinnbrudd, som utnytter at stadig færre er nødt til å låse bilen med å vri om nøkkelen i låsen.

De nye nøklene sender et radiosignal til en mottager i bilen, og en sentrallås sørger for at alle dører lukkes - tror du. Men ved hjelp av støysendere kan nå tyver blokkere signalet fra nøkkelsenderen din, slik at sentrallåsen ikke virker.

Dermed kan tyver tømme bilen din for verdisaker uten at de legger igjen et eneste spor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder