OMFATTENDE SAK: En barnehageansatt er siktet for overgrep mot elleve barn tilknyttet denne barnehagen i Tromsø. Foto: Jan-morten Bjørnbakk , NTB Scanpix

Tromsø: Tiltalt for overgrep mot 19 barnehagebarn

Barnehageansatt kan dømmes til forvarning

Statsadvokaten i Troms og Finnmark kan komme til å kreve forvaring av en tidligere barnehageansatt i Tromsø. Han er tiltalt for grove overgrep mot 19 barn.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Saken mot mannen i 30-årene har stadig vokst i omfang. I mai ble han siktet for overgrep mot 11 barn, senere ble siktelsen utvidet til 17 barn. Når iTromsø torsdag brakte nyheten om tiltalen, var straffesaken utvidet til å omfatte 19 barnehagebarn.

Opprullingen av den omfattende overgrepssaken i Tromsø startet med at et barn kom hjem og fortalte foreldrene om en hendelse i barnehagen. 6. mai ble mannen pågrepet på jobb.

Mannen hadde da arbeidet i den aktuelle barnehagen i åtte år.

I barnehagen

Overgrepene skal ha skjedd inne i barnehagen, eller i andre lokaler som barnehagen disponerer på dagtid. På toalettet, utstyrsrom, stellebordet, en skole i Tromsø og utendørslokaler som barnehagen har disponert. Hele tiden i skjul for andre barn og ansatte.

De mest alvorlige forholdene i tiltalen omfatter har en strafferamme på 21 års fengsel. Enkelte av overgrepene skal ha skjedd for tre år siden.

Tiltalen har seks hovedpunkter. Det mest alvorlige for gjentatte seksuell omgang med barn under 10 år. Videre er mannen tiltalt for overgrep mot barn under 14 år, seksuell handling mot barn under 16 år, for under særdeles skjerpende omstendigheter å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende atferd, besittelse av bilde/video av overgrep mot barn og for selv å ha utvist krenkende atferd mot barn.

Erkjent

Den tiltaltes forsvarer, advokat Svein Crogh, sier at han nettopp har fått tiltalen, og han har derfor ikke rukket å diskutere den med sin klient.

Han sier at hans klient under etterforskningen har erkjent de fleste faktiske forhold. Og da har han erkjent både hva som har skjedd og straffansvar for dette.

– Men jeg har ikke rukket å gå inn i de enkelte tiltalepunktene sammen med min klient. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere de enkelte tiltalepunktene nå, sier Crogh.

Rettssaken mot mannen starter i Nord-Troms tingrett 24. november. Det er satt av to og en halv uke til behandling av saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder