LUKKET RETTSMØTE: Mannen i 40-årene ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag ettermiddag. Forhandlingene skjedde bak lukkede dører. Foto: ESPEN BRAATA,

Familiefar siktet for flere seksualforbrytelser - erkjenner straffskyld

Kripos etterforsket i en årrekke

Mener DNA-treff beviser flere overgrep

Etterlyst med fantomtegning

Tatt beslag i telefoner og datamaskiner

Varetektsfengslet i fire uker

OSLO TINGRETT (VG) En familiefar i 40-årene ble i helgen pågrepet og siktet for flere seksualforbrytelser gjennom en årrekke.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Han erkjenner straffskyld for alle fire punkter. Han tar det veldig tungt og er veldig lei seg, sier mannens forsvarer, Kai Roger Vaag til VG.

– Bakgrunnen for at politiet nå pågrep mannen, er at han var mistenkt for seksuell handling mot mindreårige barn i våres. Han ble derfor tatt inn til avhør på lørdag, hvor han avga DNA som ga treff i flere andre saker. Dette er en svært alvorlig sak med overgrep mot barn, sier Vaag.

Politiet hevder manner begikk overgrep seg mot en 8 år gammel jente på Romerike.

Varetektsfengslet

Mandag ettermiddag ble mannen fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Rettsmøtet ble holdt bak lukkede dører.

Familiefaren var iført mørke bukser, mørk genser og mørke sko.

Han så ned i bordplaten foran seg da dommeren leste opp begjæringen om lukkede dører. Han satt med et hvitt papirtørkle mellom fingrene. Familiefaren ble varetektsfengslet med brev-, besøks-, og medieforbud i fire uker.

Mannen vedtok kjennelsen umiddelbart på spørsmål fra dommeren.

Han er siktet i fire saker hvor alle handler om seksuelle overgrep.

STENGT: Dommeren i Oslo tingrett begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet - blant annet på grunn av faren for bevisforspillelse i saken. Foto: JAN PETTER LYNAU,

Familiemedlem: Vi er sjokkerte

– Vi er selvsagt sjokkerte. Vi reagerer på at politiet kom hjem og pågrep ham hjemme, sier et familiemedlem av siktede til VG.

Flere familiemedlemmer var til stede i Oslo tingrett i forbindelse med fengslingsmøtet og fikk sett og vekslet blikk med den siktede familiefaren.

Familien opplyser også at politiet har tatt beslag i flere telefoner og datamaskiner.

Knyttes til disse sakene

** I 2008 dukket DNA-profilen opp i en sak hvor en seks år gammel jente ble utsatt for en voldtekt på Skjetten i Akershus. Mannen skal også ha tatt bilder av seksåringen. DNA-funnet gjorde at Kripos ble koblet inn i etterforskningen i 2009 - uten at det ledet frem til en pågripelse av den ukjente overgriperen.

** I august 2010 skal mannen ha begått et overgrep mot en 13 år gammel jente på Romerike. Det er ikke gjort DNA-funn som kan knyttes til siktede i denne saken, men politiet har likevel valgt å inkludere den i siktelsen.

** I oktober i 2011 skal imidlertid den samme mannen ha slått til igjen da han overfalt og voldtok en da 18 år gammel jente på Oppsal i Oslo. Nok en gang satt politiets krimteknikere igjen med den samme DNA-profilen som ble funnet i sakene fra 2004 og 2008, får VG opplyst.

** Mannen knyttes også til en sak som strekker seg helt tilbake til sommeren 2004 da en ukjent mann skal ha onanert foran noen tenåringsjenter ved Ulsrudvannet på Østensjø. Kriminalteknikere skal ha funnet biologiske spor i et skogholt hvor mannen oppholdt seg, men DNA-profilen var på det tidspunktet ikke kjent for politiet, får VG opplyst. Denne saken er nå foreldet og inkluderes derfor ikke i siktelsen, men politiet ønsker å bruke bevisene fra denne saken som en del av bevisbyrden i en fremtidig rettssak.

Etterlyste mann med fantomtegning i 2011

Etter voldtektssaken på Oppsal valgte Kripos å offentliggjøre en fantomtegning på bakgrunn av offerets beskrivelser av gjerningsmannen. I politiavhør skal offeret ha beskrevet en mann på 30-35 år med nordisk utseende og normal kroppsbygning.

I tillegg skal han ha snakket østlandsdialekt, hatt mørkt blondt hår, høyt hårfeste, gule tenner og kort helskjegg.

LES OGSÅ:Kripos jakter ukjent overgriper

– Glad for gjennombrudd

Bistandsadvokat Hege Salomon representerer den da 18 år gamle jenta som skal ha blitt voldtatt i Oslo i 2011.

– Hun er glad for at Kripos har fått et gjennombrudd i saken, men fornærmede ønsker ikke å gi noen kommentarer på det nåværende tidspunkt, sier Salomon til VG.

Bistandsadvokaten mener det er en lettelse at det er satt stopp for flere overgrep.

– Men jeg overlater til politiet å kommentere etterforskningen, sier Salomon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder