Foto: Politiet

Fant mann med hukommelsestap i snøfonn i Oslo

Mysteriemannen «John Smith»s bønn til norske lesere: Hvem er jeg?

Oslo-politiet jakter svar i 16 land

I desember ble en forkommen mann i 20-årene funnet i en snøfonn i Oslo. Fire måneder senere vet fortsatt hverken politiet eller mannen selv hvem han er og hvor han kommer fra.

Publisert:

Nå ber både han og politiet om publikums hjelp til å finne flere opplysninger om mysteriemannen - som nå kaller seg «John Smith».

- Vi kom til et punkt i etterforskningen der vi hadde forsøkt alt uten å komme noen vei. Derfor går vi nå, i samråd med mannen selv, ut med bilde av ham, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo-politiet til VG.

- Vi har i det lengste forsøkt andre metoder, fordi han selv har gitt utrykk for at han ikke vil bli verdenskjent gjennom mediene. Når det nå er gått så lang tid uten at andre etterforskningsskritt har gitt resultater har han i samråd med politiet likevel gått med på å gå ut i mediene i et håp om å få løst saken, sier Henriksbø.

HAR DU TIPS, INNSPILL, BILDER ELLER VIDEO?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

I pressemeldingen politiet sendte ut i ettermiddag, kommer de med flere detaljer om den svært spesielle saken:

Mannen var uten noen identitetspapirer, og husket hverken sitt eget navn, hvor han kom fra, hvordan han havnet i Norge eller noen andre detaljer fra livet sitt.

Ukjent i flere måneder

Men mer enn fire måneder etter at han ble funnet av en tilfeldig forbipasserende i en snøfonn øst i Oslo, er mannen i 20-årene fortsatt et mysterium.

- Han resonerer og tenker klart, men er svært preget av situasjonen, sier Henriksbø.

Mannen ber nå om publikums hjelp til å skaffe opplysninger som kan hjelpe ham i spørsmålet både han og politiet nå stiller seg:

Hvem er han?

Det samme spørsmålet har Oslo-politiet stilt en rekke kolleger i flere andre land. Pressemeldingen politiet sendte ut tirsdag ettermiddag, ble også sendt ut i engelsk versjon.

- I forsøket på å avklare mannens identitet har politiet henvendt seg til en rekke land gjennom Interpol uten at dette har resultert i noen treff på hans fingeravtrykk eller bilde. Politiet står nå uten spor, står det i pressemeldingen.

Etter det VG får opplyst, har politiet vært i kontakt med politiet i Sverige, Danmark, Polen, Ukraina, Moldova, Estland, Litauen, Latvia, Bulgaria, Romania, Tsjekkia, Russland, USA, Canada, Storbritannia og Brasil - uten å komme noe nærmere et svar.

- Jeg håper virkelig at det å gå ut med bilde kan hjelpe ham med å finne identiteten hans. Han er i en veldig vanskelig situasjon, sier «John Smith»s bistandsadvokat Cathrine Grøndal til VG.

Var forkommen

Mannen ble funnet på et industriområde i Grenseveien øst i Oslo, og var ifølge pressemeldingen forkommen da han ble funnet.

- Det er forhold ved ham som gjør at vi mistenker at han har vært utsatt for en kriminell handling. Han har vært svært villig til å svare på spørsmål, men jeg ønsker ikke å gå inn på hva han har forklart, sier Henriksbø til VG.

Derfor er det Seksjon for vold og seksualforbrytelser som etterforsker saken. Det er denne seksjonen som rutinemessig har ansvaret for å etterforske saker som involverer personer uten kjent identitet.

Politiet har denne beskrivelsen av mannen:

- Mannen er av europeisk opprinnelse, snakker svært godt engelsk med østeuropeisk aksent. Han forstår tsjekkisk, slovakisk, polsk og russisk. Han er 187 cm høy, har blå øyne og mørkeblondt hår, skriver politiet i pressemeldingen.

Flere Mr. X

Også tidligere har personer blitt funnet med hukommelsestap. I mai 2003 ble en mann funnet på en benk i Oslo sentrum. Hverken politi, psykologer eller leger klarte å finne ut hvem mannen var. Han fikk kallenavnet Mr. X.

Senere fikk mannen proformanavnet Roy Lee. Selv kalte mannen seg Dodo Ogawa, ifølge Dagbladet - som skrev en lengre sak om ham.

Mannen, som viste seg å være japansk, begynte etter hvert å huske deler av sin bakgrunn, skriver avisen.

Politiet ber om at opplysninger som kan bidra til å identifisere mannen, gis til Oslo politidistrikt på 2266 9600 eller oslo.seksualforbrytelser@politiet.no.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder