Venstre-topp om møte-avslag: Feigt og uanstendig

TIL NORGE: Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama kommer til Norge i mai. besøket skaper hodebry for regjeringen. Foto: AFP

Legger Dalai Lama-press på Brende

Børge Brende må svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til besøket fra tibetanernes åndelige leder Dalai Lama når utenriksministeren onsdag kommer til Stortinget.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Dalai Lama kommer Norge i begynnelsen av mai for å markere at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Så langt har Utenriksdepartementet ikke besvart invitasjonen til å møte den tidligere fredsprisvinneren.

Etter det VG forstår er det en betydelig bekymring i UD for at et møte mellom Brende og Dalai Lama skal bidra til en ytterligere forverring av det allerede svært anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

Sterke reaksjoner

MØTTE BONDEVIK: Da Dalai Lama besøkte Norge i 2005 fikk han blant annet møte statsminister Kjell Magne Bondevik. Nå er det uklart om han får møte representanter for regjeringen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Det er også årsaken til at stortingspresident Olemic Thomessen har avslått å møte den tibetanske lederen.

- Å møte Dalai Lama nå vil virke unødig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sier Thommessen til NTB.

- Realiteten er at Norge ikke har hatt normal politisk kontakt med Kina siden 2010. Vår mulighet til å øve innflytelse i spørsmål om blant annet menneskerettigheter er ikke-eksisterende. Nå er det viktig å komme i en dialogsituasjon, og det er et omfattende og vanskelig arbeid, sier stortingspresidenten.

BAKGRUNN: Kinesisk blogger dømt til tre års fengsel

Samtidig har presidentskapet i Stortinget gjort det klart at Stortingets Tibet-komite ikke får benytte den ærverdige
Lagtingssalen til møtet.

Reaksjonene etter stortingspresidentens avslag har vært sterke både i opposisjonen og blant flere av regjeringspartienes egne representanter. Når utenriksminister Brende onsdag kommer til Stortingets spørretime vil han etter det VG forstår bli møtt med flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til besøket.

Det er imidlertid uklart om Brende vil benytte spørretimen til å gi noe klart svar på om han vil møte den tibetanske munken.

- Dette er et privat besøk. Det er ikke tatt stilling til om representanter for norske myndigheter skal møte Dalai Lama, sier statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor til NTB.

- Feigt og uanstendig

Leder i Tibet-komiteen, Venstres Ketil Kjenseth, karakteriserer holdningen til stortingspresidenten som «feig og uanstendig». Han får full støtte fra SVs utenrikspolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell.

- Jeg kan ikke se at det skulle tjene Norges interesser at vi gir etter for press. Jeg er derfor svært overrasket over holdningen fra stortingspresidenten. At han selv er tidligere leder av Tibet-komiteen gjør dette enda vanskeligere å forstå, sier Solhjell.

Blant dem som har varslet at de vil møte Dalai Lama er partilederne fra Venstre, KrF og SV. Også Høyre-veteranen Michael Tetzschner vil delta når Dalai Lama besøker Stortinget.
Det har vært full isfront mellom Norge og Kina etter tildelingen av Nobels Fredspris til Liu Xiaobo i 2010. I sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget før påske brukte Brende mye tid på forholdet til Kina.

- Norge ønsker et nært og godt forhold til Kina. Regjeringen legger derfor vesentlig vekt på å gjenopprette den politiske dialogen med Kina. Å gjenoppta det brede samarbeidet er både i norsk og kinesisk interesse, sa Brende.

Møtte Obama

USAs president Barack Obama møtte Dalai Lama i februar, og de kinesiske reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Kina uttrykker sterk indignasjon og robust opposisjon, sa den kinesiske viseutenriksministeren Zhang Yesui til det statlige nyhetsbyrået Xinhua etter møtet.

Obama oppfordret Dalai Lama til direkte dialog med Kina for å løse den langvarige uoverensstemmelsen rundt området. Den amerikanske presidenten la til at han ikke støttet en tibetansk uavhengighet fra Kina, men støtter Dalai Lama i at Tibet skal få større grad av selvstyre.

Les også

 1. Solberg vurderer å frata kommunene reservasjonsbeslutning

  Statsminister Erna Solberg (H) utelukker ikke at regjeringen kan avgjøre hvorvidt kommunene skal innføre…
 2. Beste måling for Solberg siden valget

  Statsminister Erna Solberg (H) har blitt mer populær etter at det ble kjent at Jens Stoltenberg (Ap) er på vei ut av…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Kina

Flere artikler

 1. Kina advarer på ny mot Dalai Lama-besøk

 2. - Avvisning av Dalai Lama slår tilbake på Norge

 3. Stortingspresidenten snakket med Erna og Børge Brende om Dalai Lama

 4. Lippestad mener regjeringen kryper for Kina

 5. Obama møtte Dalai Lama tross protester fra Kina

Fra andre aviser

 1. Børge Brende må svare på regjeringens Dalai Lama-syn

  Aftenposten
 2. Norge snur ryggen til Tibet

  Aftenposten
 3. Brende må svare om Dalai Lama

  Bergens Tidende
 4. USA lot seg ikke diktere av Kina, hva med Norge?

  Aftenposten
 5. - Kommer til å følge Dalai Lama inn hovedinngangen

  Aftenposten
 6. Børge Brende får kraftig Tibet-kritikk i spørretimen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder