Disse jentene har sluttet å fjerne kroppshår

- Det er et politisk statement

Disse fire jentene mener fjerning av kroppshår er en sosial
konstruksjon, og har sluttet helt. Men de dekker seg ikke til av den grunn.

  • Cathrine Ekehaug
  • Siri Pallesen
  • Thor-Erik Claussen (foto)
Publisert:

– Jeg nekter å la noen fortelle meg at jeg ikke er noen gudinne fordi jeg ikke tvangsmessig barberer hver eneste kvadratcentimeter av kroppen min. Det er tull, sier Kristine Solvin (22).

Den nydelige norske rekordsommeren gjorde det nærmest utålelig å gå i langbukser på de varmeste dagene. Shorts og skjørt uten strømpebukse under ble nok standardklær for mange kvinner, i alle fall utenfor arbeidstid. Denne uken er det mange steder i landet fortsatt mildt og varmt, og bare ben preger fortsatt gatebildet.

Når buksen erstattes med kortere plagg betyr det hårfjerning for de fleste kvinner, og det vokses, barberes og nappes hele den varme årstiden gjennom.

Men det gjør ikke Kristine Solvin, Vanessa Storøy Merine (22), Hedda Susanne Molland (24) og Hedda Grosvold Solløs (20). De ignorerer glatt Venus-reklamens oppfordringer om at glatte legger og armhuler er normen for kvinner.

Vil ha flere valgmuligheter

Disse fire er oppgitt over hvordan reklamer, media og motebildet utelukkende presenterer hårløse kvinner. Dette har gjort at en hårløs kropp for veldig mange er blitt synonymt med femininitet, mener de.

– En jeg diskuterte det med mente det var helt naturlig at menn tiltrekkes av glattbarberte kvinner «for det er så feminint», forteller Solvin.

– Selv om kvinner ikke er naturlig glattbarberte, skyter Molland inn.

Jentene understreker at de på ingen måte ser ned på jenter som velger å barbere seg. Det de synes er problematisk er at så få valgmuligheter er sosialt akseptert.

– Poenget er nettopp at man skal kunne få velge selv, uten å bli møtt med forakt eller fordømmelse, sier Molland.

– Drittsekk-filter

Grunnen til at de alle sluttet å fjerne kroppshår er fordi de en dag stoppet opp og tenkte: «Jeg vet ikke hvordan kroppen min ser ut med hår». Siden den gang har de latt være, til tross for at valget deres ble sett på som rart av mange.

– Da jeg merket reaksjonene fra sånne pubertale guttunger, fikk jeg bare lyst å fortsatt la være. Det er utrolig provoserende at noen kan reagere så mye på noe så ubetydelig, sier Molland.

– Det er jo litt rart, kroppen vil jo ha hår der det er hår. Det kommer jo nytt hele tiden, sier Solvin.

INGEN VENUS: Mange vil ikke la hårene vokse ut på leggene fordi de tror hårene er mørke og harde, sier jentene. – Men det blir mykt når det vokser ut, og det blir bleket i solen, forteller de. Foto:Thor-Erik Claussen,VG

Negative reaksjoner fra gutter går mest på at de får høre at ingen vil ha dem, og at de står i fare for å få mindre sex. Det tar de med knusende ro.

– Jeg anser det som et drittsekk-filter. Er de så overfladiske vil jeg ikke ha dem uansett, sier Molland.

Mange nysgjerrige

Når det gjelder jenter går det mer på at de som reagerer selv må ta stilling til hvordan de hadde sett ut med hår. Gjengen tror mange kvinner tror de ser mye eklere ut enn de egentlig gjør.

Det stemmer med en undersøkelse fra USA gjengitt i New York Magazine. Der kommer det frem at et overveldende flertall av kvinnene i undersøkelsen synes sitt eget kroppshår er ekkelt.

Men valget om å la høvelen ligge skaper også nysgjerrighet. Ett av de vanligste spørsmålene jentene får er om de ikke svetter mer når de har hår under armene.

– Jeg vil tro jeg svetter mindre. Det er mindre klamt, for det blir litt luft under armene. Det er jo en grunn til at det er der, det er jo funksjonelt. Også tar det mye mindre tid, sier Molland.

Dette med tid er viktig, selv om mange hevder at det bare tar fem minutter i dusjen. Men fem minutter annenhver dag blir en del, sier gjengen til VG.

IKKE EKKEL: – Det var uvant i starten, men det har gått helt fint. Jeg har ikke sett meg i speilet og tenkt at jeg ser ekkel ut, sier Kristine Solvin. F.v. Vanessa Storøy Merine, Kristine Solvin, VGs videojournalist Siri Pallesen, Hedda Susanne Molland og Hedda Grosvold Solløs. Foto:Thor-Erik Claussen,VG

Selvmotsigende reklamer

– Etter at jeg sluttet å fjerne hår har jeg tenkt mye på at det er rart en så stor industri skal tjene så mye penger på å si «du er sykt ekkel hvis du ikke barberer deg», sier Merine.

Reklamene er også selvmotsigende, mener Molland.

– Noe av det jeg synes er mest ironisk med reklamene er at de snakker om å «slippe kroppen fri». Den er mer fri om du lar den være som den er. En hårløs kropp er et unaturlig ideal og dermed mindre fritt, synes jeg.

Selv om de nå er komfortable med å gå i klær som avslører deres standpunkt mot å barbere seg, har det ikke alltid vært sånn. Merine forteller at hun fremdeles blir litt var blant folk hun ikke kjenner så godt.

– Muligens fordi det er ubehagelig å måtte sette de i en posisjon hvor de må ta stilling til meg, jeg vet ikke helt.

– Men samtidig, skal det være helt nødvendig å være universalt attraktiv for alle? Skal ikke folk behandle meg vanlig bare fordi jeg ikke er attraktiv for dem, spør hun.

Hudlege: – Har lite funksjon

Seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, Ingeborg M. Bachmann, forteller at kroppshår er rester av pels, og er med på å skape isolasjon rundt huden.

– Håret inngår i temperaturreguleringen av kroppen, men det er ikke så veldig utviklet hos mennesker fordi vi som oftest er påkledd.

Hudlege: Ingeborg M. Bachmann. Foto:Hudavdelingen, Haukeland universitetssykehus,

I varmen har dermed hår ikke den helt store funksjonen, ifølge hudlegen.

– Hår på hodet beskytter hodebunnen mot sol, men kroppshår betyr ikke så mye. Svetting og blodgjennomstrømning er den viktigste reguleringen, sier hun.

– Er det noe medisinsk poeng i å beholde håret?

– Nei, men barberer man bort hår særlig i armhuler og på genitalia hvor det er stive og harde hår, kan det bli betennelse i hårsekkene. Dette er komplikasjoner til barbering som prosedyre, men selve tapet av hår er ikke problemet.

Er det aksept i samfunnet for at kvinner kan velge å ikke fjerne kroppshår? Diskuter saken i kommentarfeltet.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/poll/19234

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder