ADVOKAT: Mette Yvonne Larsen er spurt om å være særskilt advokat for mulla Krekar - hvis politiet legger frem en gradert PST-rapport i retten. Foto: GEIR OLSEN Foto: ,

Mette Yvonne Larsen bedt om å bli Krekars «hemmelige» forsvarer

Tilhører eksklusiv gruppe sikkerhetsklarerte advokater

Mette Yvonne Larsen kan i statsråd fredag bli utnevnt som «særskilt advokat» for mulla Krekar – mens Brynjar Meling sendes på gangen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter det VG erfarer, er den kjente advokaten allerede spurt av Oslo tingrett om hun kan påta seg oppdraget.

Bakgrunnen for den spesielle forespørselen, er at politiet ønsker å legge frem en hemmelig rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i retten. Oslo tingrett har konkludet med at det ikke var urimelig eller i strid med menneskerettighetene å tvangsbosette Krekar utenfor Oslo.

Borgarting lagmannsrett skal behandle ankesaken, hvor den graderte rapporten skal presenteres som bevis.

For å få tilgang til den graderte rapporten, må advokaten være både sikkerhetsklarert og ikke ha noen tilknytning til Krekar fra før.

– Jeg har ikke anledning til å kommentere noe av dette overhodet, sier Mette Yvonne Larsen til VG.

«Kjeller-advokatene»

Krekars ordinære forsvarer, Brynjar Meling, mener at den graderte PST-rapporten – om den blir brukt som bevis i Krekar-saken – er et demokratisk problem.

Mulla Krekar for retten i forbindelse med tvangsbosettelsen på Kyrksæterøra. Foto:Trond Solberg,VG

I tillegg krever loven at det det ikke skal være noen tilknytning mellom denne særskilte advokaten og mulla Krekar, opplyser politiinspektør Vegard Rødås som er påtaleleder ved Utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Larsen tilhører en eksklusiv gruppe på en håndfull advokater som er sikkerhetsklarerte, og som har sagt seg villig til å påta seg slike oppdrag.

Gruppen kalles «kjeller-advokatene» – fordi de blir betrodd å gå gjennom hemmelige, håndbårne dokumenter i et avlyttingssikkert rom i kjelleren i Oslo tinghus.

– Ikke mulig å angripe

– Det er ikke mulig å angripe hemmelige bevis. Jeg håper og tror at dette skjerper rettens kritiske tilnærming til bevisene i saken, sier mulla Krekars advokat til VG.

Oslo-politiets vedtak om tvangsflytting av mulla Krekar til Kyrksæterøra skal trolig behandles i Borgarting lagmannsrett neste uke. Meling anket kjennelsen fra Oslo tingrett som slo fast at det ikke var urimelig at politiet forviste Krekar til Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Kan være klart fredag

Første mulige statsråd for å få dette fremlagt er førstkommende fredag.

– Denne særskilte advokaten må være sikkerhetsklarert, sier Rødås.

Politiinspektøren opplyser at Oslo tingrett har en egen liste over sikkerhetsklarerte advokater.

Han opplyser at det ennå ikke er bestemt hvilken advokat som skal få oppdraget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder